rafluk75 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Witam! Zamierzam wymienić mojego 6600GT AGP na coś mocniejszego. Po przeanalizowaniu 'Poradnika dla kupujących' mam pewne wątpliwości, która karta byłaby najbardziej odpowiednia dla mojego CPU i zasilacza. Moja konfiguracja to: P4@3GHz HT Gigabyte GA-8I848E-L Kingston 2GB PC3200 DDR@400MHz Gainward 6600GT@500MHz GDDR3 128MB/128bit@900MHz --> do wymiany ROPLA RPL-PSU 400W Cały komputer planuję wymienić za ok. rok, dlatego nie chcę w tej chwili przechodzić na PCI-E. Proszę o poradę, która karta byłaby najlepsza, aby w pełni wykorzystać posiadany sprzęt. Rozważam następujące warianty: - 7600GS / 7600GT - 7800GS / 7900GS - X1950PRO wszystkie w wersjach z pamięciami DDR3 Zależy mi w pierwszej kolejności na stabilności i jakości obrazu, a następnie na wydajności. Dzięki i pozdrawiam! rafluk75, w Twoim wypadku zamiast karty wymień zasilacz puki jeszcze niczego nie spalił. Twój P4 starcza do 6600GT i każda mocniejsza karta nie rozwinie skrzydeł z powodu słabego proca. ...wiem, że zasilacz nie jest markowy, ale w tej konfiguracji komputer działa już 2,5 roku dziennie po średnio 10h i nic się nie dzieje, system działa stabilnie. Szukając mocniejszej karty sugerowałem się również max. poborem mocy przez kartę, i tak: - moja obecna 6600GT - max. ok. 48W a np. - 7900GS - max. ok. 45W - 7600GT - max. ok. 38W Czy cokolwiek zyskam na wydajności zmieniając 6600GT na którąś z powyższych? Opłaca się taka operacja? A jakbym kupił jakiś używany zasilacz? Jaki byłby wystarczający? Tak jak pisałem wyżej, chcę przedłużyć żywot tego "trupa" na jakiś rok, potem kupuję coś nowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Przesiadka z 66GT na 73GT/76GT myślę, że mija się z celem. 7900GS to już jakiś skos wydajności powinien być. A o Radeon'ach nie myślisz? Jakiś x1950... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafluk75 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 No myślę też o ATI, tak jak pisałem wyżej np. X1950pro, ale nie wiem czy mi zasilacz wydoli. Nie wiem jak jest w praktyce, ale w specyfikacji technicznej teoretycznie X1950pro bierze max 66W, a X1950GT jakieś 60W, dlatego patrzałem bardzie w kierunku kart nVidii. Poza tym chyba lepiej wymieniać GF za GF, niż ATI za GF i odwrotnie. W poradniku pod P4@3GHz polecane są karty typu 7600GT, HD2600XT (szyna pamieci 128bit), ale czy to będzie jakiś wymierny wzrost wydajności w stosunku do 6600GT, chyba nie za duży.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zostaw tak jak jest. Skoku wydajności nie uświadczysz bo już proc będzie Cie hamować. Zresztą kupno czegoś więcej niż 6600 na AGP to głupota. Taniej będzie przejść na PCI-E DDR2 i dwa jajka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpectatorX Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Miałem pentium 4 3,0GHz i geforce 6600gt w wersji pci-e, wymieniłem go na radeona 2600xt i różnicę odczułem, ale karta była hamowana przez procesor. Dopiero jak wymieniłem procesor na athlona x2 4800+ poczułem prawdziwą moc tej karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 To gdybyś wymienił na Core 2 Duo poczułbyś 130% mocy tej karty? Co do reszty zgodzę się - opłacalność wymiany jest praktycznie zerowa biorąc pod uwagę fakt architektury AGP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafluk75 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 (edytowane) Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Zgadzam się - nie warto przepłacać z starą kartę AGP - ceny jak z kosmosu :) Prawdopodobnie przyspieszę zakup nowej maszyny i przesiądę się na nowszą platformę. Dzięki i pozdrawiam! Edytowane 9 Stycznia 2009 przez rafluk75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trollek Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Ja mam p4 3000mhz i 7600 gs wcześniej miałem jakaś inna - różnica żadna ! Procek strasznie cieniutki i ogranicza grafe ; p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafluk75 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Moja konfiguracja to: P4@3GHz HT Gigabyte GA-8I848E-L Kingston 2GB PC3200 DDR@400MHz Gainward 6600GT@500MHz GDDR3 128MB/128bit@900MHz --> do wymiany ROPLA RPL-PSU 400W rafluk75, w Twoim wypadku zamiast karty wymień zasilacz puki jeszcze niczego nie spalił. Twój P4 starcza do 6600GT i każda mocniejsza karta nie rozwinie skrzydeł z powodu słabego proca. ...wiem, że zasilacz nie jest markowy, ale w tej konfiguracji komputer działa już 2,5 roku dziennie po średnio 10h i nic się nie dzieje, system działa stabilnie. dzikidaniel Po zagłębieniu się w tematyce zasilaczy biję się w piersi i przyznaję Ci rację. Pozostawię sobię tą konfigurację, ale wymienię zasilacz, żeby nie mieć niespodziewanek :) W tej chwili mam ograniczone fundusze i muszę kupić coś w miarę taniego. Po analizie poradników wybrałem dwa zasilacze. Zasilacz ATX Chieftec (GPS-350EB-101A) ATX 350W Zasilacz ATX ModeCom MC-350 ATX 2.0 PFC 350W Biorąc pod uwagę powyższą konfigurację i podłączone 2xHDD, 2xDVD-RW, stale zajete 5xUSB, czasami kamera w FireWire, czy te zasiłki dadzą radę czy brać coś z 400W ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Poradzą sobie bez problemu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 A o Fortronach nie myślisz, miał byś więcej kasy na grafę ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafluk75 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Grafy jednak nie wymieniam, słaby procek, szkoda kasy, wymienie zasiłke i poczekam na nowy komp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...