LegenD Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Siema, postanowiłem trochę odświeżyć swojego klekota. Moj aktualny zestaw: Mobo: Epox 9npa+ MEM: Patriot PC3200(400MHz) 2x512 Grapf: GeForce 8600 GTS overclocked fabrycznie... CPU: Athlon 64 3000+ Prąd: Fortron 550W HDD: Maxtor 160GB(sata)+ Western Digital 160GB (sata) + Samsung 80GB(ata) + Seagate 80GB (ata) dzisiaj wymienilem zasilacz, wczesniej mialem Fortrona 350, procek chodzil stabilnie przy okolo 2150 mhz wyzej sie krzaczylo. Kupilem nowy jak wyzej i chce zmienic tez pamiec i procesorna co mam niestety tylko 400 zł . I teraz moje pytania: Po pierwsze to czy moja plyta obsluguje 2 rdzeniowe procki bo nigdzie nie moge znalezć info... Drugie to motyw jest taki ze chce dokupic 1 GB ramu i teraz czy lepiej kupic tez w dualu takie jak juz mam czy lepiej w 1 kosci zebym na przyszlosc mogl dolozyc kolejną, no i oczywiscie jaki procek bo po kupnie ramu niewiele mi kasy zostanie na cos rozsadnego... Ale z koleji nasuwa mi sie tez pytanie czy nie lepiej moze zainwestowac odrazu 2 giga ramu w dualu po 1gb (ale czy to bedzie dobrze chodzilo z tymi co mam teraz?) a reszte kasy wydac na jakies dobre chlodzenie i pobawic sie w podkrecenie procka. Slabo mi wyszlo poprzednie ale moze dlatego ze za slaby zasilacz i boxowe chlodzenie, slyszalem ze na dobrych podzespolach moge z niego nawet do 2.7 Ghz wyciagnac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Twój Epox obsługuje X2 . Ale te 939 są dosyć drogie - najtańszy X2 4200+ na allegro kosztuje ~ 400 zł ( z opcją kup teraz ) . X2 z licytacji to już od 50 zł się zaczynają , ale nie wiadomo na ilu zł zatrzyma się cena . Do tego ram , 1 GB ram DDR1 to kosztuje ~ 100 zł , w tej cenie masz 2 GB DDR2 . Za 2 GB DDR1 masz 4 GB DDR2 . W sumie lepiej zrobisz jak sprzedasz MB+RAM+CPU i kupisz nowe elementy . CPU : Intel Pentium Dual Core E5200 - 330 zł MB : Gigabyte G31M-ES2L - 205 zł RAM : Goodram 2GB PC800 CL5 - 105 zł Razem : 640 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Siema, postanowiłem trochę nie pocieszyć Twojego klekota. Płyta powinna obsłużyć A64 X2 (o ile producent udostępnił aktualizację biosu co w przypadku Epoxa zwykle nie trwało długo). Teraz to co tygryski lubią najbardziej czyli koszta :twisted: : Zapomnij że w tej kwocie zmieścisz się w dwujajowcu i 1gb ram. Procka sprubój upolować na Allegro, o nowym zapomnij. Ramy polecałbym nowe, chyba że masz kogoś znajomego, który nie będzie chciał zrobić Cię w konia i sprzeda Ci kostkę w dobrej cenie. Moja rada ? Odgrzeb się z epoki banana łupanego, odgrzeb z kurzu zapomnienia i dozbieraj dodatkowe 100-200pln na zmianę platformy chociaż na AM2 z DDR2 .... na pewno bardziej będzie się opłacać niż inwestycja 400PLN w 939. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegenD Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Tak tez wlasnie myslalem zeby zmienic stad tez przyszla mi do glowy zmiana MB ale po ogledzinach na allegro stwierdzilem ze mimo popularnosci forumowej tej plyty jak i jej samych parametrow nie jest ona czestym gosciem aukcji internetowych w zwiazku z czym za duzo kasy z niej nie wyciagne, opcje dozbierania kasy narazie odlozylem na bok bo stracilem "posade" i narazie musze sie rozejrzec za jakims sposobem pozyskiwania funduszy. Myslalem tez nad DDR2 z uwagi na to ze sa tansze i rozwazylem opcje sprzedazy patriotow (ale na allegro znowu cisza na ich temat) ale pewien "spec komputerowy" skutecznie wyperswadowal uzytkownikowi tamtego forum zakladanie tego przywileju na tej plycie (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic944528.html) Reyden co do twojego zestawu to... No mialem kilka komputerow i w zadnym nie mialem jeszcze intela, jakos tak z zasady go odzucam nie majac nawet z nim doswiadczenia, ale zrzyty jestem z AMD i chcial bym przy tym pozostac, totez pytanko czy nie lepiej wyjde jak kupie pod AM2 Athlona 64 X2 6000+ ?? Tylko do tego musze dopasowac jakies mobo do ktorego kasa mi bedzie potrzebna ze sprzedazy Epoxa (moze ktos chce kupic ? ;P) No i koniecznie z obsluga ATA bo 160GB droga nie chodzi ;P A co do pamieci to fakt, sprzedam swoje patrioty i za ich cene kupie 2 gb ddr2, albo doloze kilka groszy i kupie w dualu, slyszalem ze wydajniej pracuja, ale tylko slyszalem (co oznacza ze nie wiem napewno) Oświećcie mnie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 X2 6000+ kosztuje tyle samo co E5200 . Wydajność ma podobną ( ale X2 ma zegar 3,1 Ghz , 5200 - 2,5 Ghz ) . Przy tym samym zegarze E5200 będzie szybszy . Na boxie spokojnie można go podkręcić na 3,5 Ghz , X2 musiał by mieć 4+ Ghz aby mu dorównać . Pod E5200 wystarczy na początek płyta którą podałem , ma 1 gniazdo ATA ( podłączysz do niej max. 2 urządzenia ATA ) . Większość płyt dla AMD/Intela ma 1 gniazdo ATA , nie które mają 2 gniazda ATA . A co do płyty pod X2 to może być Asus M3N78 za 299 zł w esc.pl , a płyta pod E5200 jest tańsza . A co do ramu - Dual za wiele nie daje - raptem kilka FPS więcej , jedynie w testach syntetycznych ( szczególnie gdy ram jest testowany ) zauważysz różnicę SC vs. DC . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegenD Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Własnie zawsze zastanawiało mnie jak się mają te częstotliwości AMD i Intela do siebie i jak to jest ze procek intela 1,5Ghz potrafi sporo wyprzedzic AMD np athlona 2Ghz, ale skoro mowisz, że E5200 będzie lepszym rozwiązaniem to pewnie i tak, ty tu jestes specem ;P W takim razie biore się za sprzedawanie Epoxa, Athlona, i Patriotów, a Ty jeśli jesteś w stanie, znajdz mi jakąś płyte która wykrzesi z tego procka tyle ile faktycznie potrafi i tak zebym nie musial zbierac kasy, mam 4 stówy i do tego dojdzie kasa ze sprzedaży w/w czesci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegenD Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Plissss... :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Na początek wystarczy to co ci podałem w drugim poście . Drożej to Asus P5QL Pro / P5QL-E . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegenD Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Kupil bym Asusa to by mi nei starczylo na procka, zrobilem tak jak mowisz. Kupilem juz tego Gigabyta i wystawilem auckje, jak te rupiecie sie sprzedadza to kupie E5200. Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 jakbyś sprzedał te 4 dyski i kupił 1 320/500/640 to pewnie też byś troche zarobił, a i ciszej by sie w kompie zrobiło. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegenD Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) jakbyś sprzedał te 4 dyski i kupił 1 320/500/640 to pewnie też byś troche zarobił, a i ciszej by sie w kompie zrobiło. ;-)Masz rację, bardzo słuszna uwaga... Nie wpadł bym na to ale obliczając sobie sprzedaż tych dyskow nawet po najnizszych cenach wystepujacych na allegro wyszlo mi 110+120+80+90 razem daje to 390 zl a Dysk Sata nawet 1TB na allegro widzialem juz za 399zl.. moze sie faktycznie skusze, tylko ze mam bardzo duzo waznych danych ktorych nie chce stracic i nie wiem gdzie je ulokowac na czas nieobecnosci dyskow :D Edytowane 17 Lutego 2009 przez LegenD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...