michalak Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 P4 Northwood kręcą się lepiej niż Athlon XP . W pracach profesjonalnych grafika, dtp, P4 miażdżą Athlony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Za malo siedzisz na forum widze, ze wypisujesz takie rzeczy. Bo o zaletach Intela jak zaczne pisac i o wadach AMD to boj sie :D No to pisz , ja jakoś nie widze zalet Intela i tych wad AMD.Ale za to widze kilka wad intela. 1.Ochrona rdzenia , poprzez zastosowanie blaszki , tylko niepotrzebnie zwiększa temperature Jądra , a jądra nie lubią wysokich temperatur. 2.Wyższa cena niż odpowiednik AMD 3.Zablokowany mnożnik No wypisz te zalety Intela , sam jestem ciekaw jakie on ma zalety. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Majdan --> Jedyne co możesz zarzucić Intelowi to jego cena (choć i to już nie jest tak zróżnicowane). Poza tym jest nowocześniejszy, a wydajnością (przy podobnych oznaczeniach) ustępuje AMD tylko w 3DMarku - testy choćby w PCMarku lub Sandrze wyglądają zgoła odmiennie. A tak wogóle dyskwalifikowanie jakiejś firmy z powodu róznic na poziomie paru % nie bardzo świadczy o trzeźwej ocenie faktów, a raczej o zwykłych uprzedzeniach. Co do blokowania mnożnika - AMD nie dając możliwości jego odblokowania nie sprzedałoby połowy tego co teraz. Intel gdyby to zrobił sprzedawałby tylko najniższe modele z poszczególnych serii, bo kręciłyby się niewiarygodnie - i gdzie tu rzeczywista "wyższa podkręcalność" A na zakończenie - jeżeli spojżesz czasem na testy platform na obu procach zauważysz, ze z obu da się złożyć kompy o jednakowych wydajnościach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 jesli pakowac sie w intela i jego pIV to lepiej zaczekac na canterwooda i na prescotta - kurde jak juz bedzie nowy socket - ten bezpinowy - nie wiem ile taki proce bedzie kosztowal ale to juz inwestycja na serio przyszlosciowa i baaaaardzo wydajna :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Bo o zaletach Intela jak zaczne pisac i o wadach AMD to boj sie :D hej to napisz prosze cie , moze wreszcie bedziesz pierwsza osoba ktora da mi konkretne przyklady wyzszosci P4 nad Xpkami (albo inaczej Intela nad AMD (tylko nie pisz o Xeonach) , jezeli mnie przekonasz (w co watpie) to mzoe sie przesiade na platforme Intela , nie jestem jakims zapalonym AMD'kowcem tylko chce miec najlepszy sprzet za rozsadne pieniadze w komputerze , jednak gdybs mnie przekonal do Intela to chetnie uzbroje sie w procesor Intela pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Jordi23 --> masz jakieś linki do wyników (zwłaszcza do PCMarka)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Ja tam może głupi jestem ale jak mogę mieć 2800+/3200+ za 260zł to bije na łeb wszystkie zalety intela :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Ja tam może głupi jestem ale jak mogę mieć 2800+/3200+ za 260zł to bije na łeb wszystkie zalety intela :D I tu jest pies pogrzebany - ktoś chce mieć 3000+ i 200MHz mag. a ktoś inny zapłaci za 3000MHz i 133MHz mag. - kwestia wyboru. A jeżeli jedynie interesuje was czynnik finansowy, to nie da się tego porównać. Nie zmienia to faktu, że nie ma tu złych, ani dobrych - jest tylko sprostanie swoim wymaganiom. To zupełnie jak z samochodami - wiele wyciągnie 200 km/h ale sposób dojście do tego jest znacznie różny (choć w przypadku proców odpada pojęcie "komfortu 8) ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Jordi23 --> masz jakieś linki do wyników (zwłaszcza do PCMarka)? mam do marka 2001 http://service.futuremark.com/compare?2k1=6365626 jutro dam ci do pcmarka jak umieszcze on line pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 tu mam ale stary do pc-marka ale byl robiony na procku slabszym i pamieciach PC-266 http://service.futuremark.com/compare?pcm=1100599 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 No wynik niczego sobie, choć pamięci rzeczywiście nienajlepiej. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Denerwuje mnie takze to ze AMD sa wszystkie zabezpieczone przed "overclocking" Nowe Athlony mają odblokowany mnożnik - pentiumy raczej nie. z tego co pamietam to wszystkie oprocz "inzynierskich" proce maja zablokowany mnoznik na amen Nie prawda. Inzynieryjne tez maja zablokowane. Intel dzieli proce ES na kilka grup w zaleznosci od zaufania dla odbiorcy. Np producenci plyt glownych dostaja kompletnie odblokowane proce. Redakcje dostajace proce do testow dostaja je zablokowane (w rekach mialem 2,0/2,2/2,4/2,53/2,8 i 3,06-wszystkie mialy zablokowane mnozniki mimo ze byly ES) albo czesciowo zablokowane. Mam teraz P4 3,0GHz (800MHz FSB) i mnoznik jest odblokowany tylko w zakresie 12-15. Nizsze niz 12 a wyzsze niz 15 nie dzialaja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Denerwuje mnie takze to ze AMD sa wszystkie zabezpieczone przed "overclocking" Nowe Athlony mają odblokowany mnożnik - pentiumy raczej nie. z tego co pamietam to wszystkie oprocz "inzynierskich" proce maja zablokowany mnoznik na amen Nie prawda. Inzynieryjne tez maja zablokowane. Intel dzieli proce ES na kilka grup w zaleznosci od zaufania dla odbiorcy. Np producenci plyt glownych dostaja kompletnie odblokowane proce. Redakcje dostajace proce do testow dostaja je zablokowane (w rekach mialem 2,0/2,2/2,4/2,53/2,8 i 3,06-wszystkie mialy zablokowane mnozniki mimo ze byly ES) albo czesciowo zablokowane. Mam teraz P4 3,0GHz (800MHz FSB) i mnoznik jest odblokowany tylko w zakresie 12-15. Nizsze niz 12 a wyzsze niz 15 nie dzialaja. no to ładnie ładnie sie dzieje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 P4 Northwood kręcą się lepiej niż Athlon XP . W pracach profesjonalnych grafika, dtp, P4 miażdżą Athlony. Jasne w MHz to faktycznie lepiej ale w faktycznej wydajnosci to obecnie jest raczej remis. Przecietny AXP B0 chodzi srednio na 2200MHz (czyli jakies 2700+) ale mozna jeszcze FSB ostro podjechac=>odblokowany mnoznik wiec wyjdzie cos kolo 3000+. Mniej wiecej na tyle samo kreca sie przecietne P4 (nie trafilem jeszcze na P4 z przedzialu 2,0-2,53GHz idacego wiecej niz niz 3150MHz przy w miare normalnym Vcore-czyli do 1,65V, a troche ich wykrecilem). Mimo swej slawy niskie modele na jadrze C1 wcale nie kreca sie rewelacyjnie i 3,2Ghz przekraczaja dopiero przy ostrym tuningu. Zdecydowanie wybijaja sie tylko modele 3,06GHz bo one ida do 3,6Ghz lekko a najnowsze serie 3,7 robia. Co do dzialan profesjonalnych to tez sie mylisz. Wszytsko zalezy od optymalizacji. Jak potrafi obsluzyc SSE2 to faktycznie jest bardzo dobrze. Ale nie kazdy dziala na najnowszych wersjach (wszak jest to strasznie drogie) i przyzwyczajeni do starszych wersji niechetnie sie przesiadaja. Zreszta nie wszystko nawet teraz jest tak zoptymalizowna jak myslisz. A przewaga 5% wygladajaca pieknie na niewyskalowanych wykresach nie jest wcale makabryczna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Co do blokowania mnożnika - AMD nie dając możliwości jego odblokowania nie sprzedałoby połowy tego co teraz. Bledne myslenie! jakies 75% sprzdazy to dla odbiorcow OEM (czyli integratorzy budujace gotowe zestawy) i dla nich nie ma to znaczenie ze to ma odblokowany mnoznik. Sprzedaz detaliczna to tak naprawde margines i dla nich moze sie to liczyc. Nie jest to wiec wielkim argumantem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 INTEL sie nie grzeja tak bardzo jak ATHLON Hmm to polukaj tabelke: http://users.erols.com/chare/elec.htm Warto jeszcze zaznaczyc jeden fakt, czesto przemilczany. AMD w specyfiklacji podaje moc SZCZYTOWA, a Intel SREDNIA. To znaczaca roznica, bo P4 szczytowo potrafi oddac nawet i ponad 100W! I tak P4 3GHz oddaje srednio 81W, a AXP300+ oddaje maxymalnie 74W, a srednio tylko 59W. Wybaczcie ale dla mnie roznica jest kolosalna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Tez mi sie wydaje ze podkrecanie jest jedna z wiekszych zalet Intela z tegoz tytulu ze 1. INTEL nie jest zablokowny 2.INTEL sie nie grzeja tak bardzo jak ATHLON 3.Architektura P4 ma znacznie wiecej miejsca na podkrecanie niz architektura ATHLONA. Nadal ATHLON jest bardzo szybki a w tym momencie cenowo ATHLONY dobrze stoja. Szczegolnie BARTON 2500+ E co intel nie jest zablokowany?To AMD ma odblokowany mnożnik , intel ma zablokowany! AD.2 Jakto sie nie grzeją tak bardzo?Na razie to P4 3.06 jest królem w tej dziedzinie , rozprasza aż 81W ciepła , podczas gdy Xp3000+ 72W. AD3.Obecnie wcale P4 nie kręcą sie dużo lepiej , jeśli w ogóle kręcą sie coś lepiej ! Ciekawe. Miemy nadzieje ze nie masz racji bo co dopiero kumpel sobie P4 2.53 Ghz zamowil z ALBATRONa plyta bo chce sobie go dobrze podkrecic ale jesli jest prawa to co piszesz to troche mu szczena opadnie jak dostanie swojego INTELa. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Jesli to co LANCER napisal o P4 jest prawda i P4 sie cienko kreci i grzeja tak bardzo jak AMD to naprawde nie widze powodow dla ktorych ktokolwiek by chcial wydawac extra kase na P4. Jedyne co mi moze jeszcze do glowy przyjsc jeszcze jest to ze P4 maja cichsze chlodzenie. Co do wad intela to jest to ze INTEL robi blad nie dopuszczajac VIA do swojego rynku. (niby maja wyjsc nowe VIA dla P4 ale jeszcze ich nie ma na rynku), Jakos SIS to nie ufam. Do tej pory nie czytalem jednego artykulu w ktorym by nie bylo co najmniej jednej uwagi na temat SIS i stabilnosci. VIA i NFORCE2 robia naprawde dobra robote dla AMD i ogolnie AMD plyty sa tansze niz do INTELa. Jak sie doda plyte glowna i procesor to raptem roznica pomiedzy Athlon 2600+ a P4 2.53 jest ponad $100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Z VIA sprawa ma się już troche inaczej: Chipsety od VIA oraz ALi dla magistrali 800 MHz FSB Jak się można było spodziewać, zaraz po uzyskaniu zgody na wykorzystanie w chipsetach magistrali 800 MHz, koncern VIA zapowiedział całą serię nowych chipsetów przeznaczonych do współpracy z procesorami Pentium 4. Uwzględniając już ostatnia zmianę nazewnictwa, roadmap VIA wygląda następujaco: PT800, pojedynczy kanał dla DDR 400, mostek południowy VT8235, start produkcji: maj 2003, PT880, dwa kanały dla DDR400 + QBM (Quad Band Memory), mostek południowy VT8237, start produkcji: trzeci kwartał 2003, PT890, dwa kanały dla DDR400 oraz DDR II, obsługa PCI Express, mostek południowy VT8237, start produkcji: pierwszy kwartał 2004, PM800, pojedynczy kanał dla DDR 400, mostek południowy VT8235, start produkcji: czwarty kwartał 2004, PM880, dwa kanały dla DDR400 + QBM, mostek południowy VT8237, start produkcji: pierwszy kwartał 2004, PM890, dwa kanały dla DDR400 oraz DDR II, obsługa PCI Express, mostek południowy VT8237, start produkcji: trzeci kwartał 2004 Ale to inne Intele i trochę odległe czasy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...