zaodrze244 Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 (edytowane) po wywaleniu drugiej karty temperatury spadły ;) teraz na nie podkręconej karcie w furmarku mam około 68C. vantage @820/2150 - 65C (ogólnie dużo mniej ale w kilku miejscach na wykresie pokazało się 65C tak to średnio 60C). AC taki był w pudełku czyli z odłażącą blaszką z hitpipy (taki to szajs). dokręcony jest dobrze styk też jest ok (odkręciłem go żeby sprawdzić). nic na siebie nie zachodzi, zrobiłem również fote tych warstw taśmy żeby wytłumaczyć o co mi chodzi. myślę że kila warstw tej taśmy będzie tak samo działać jak jeden gruby pad. no i co z tym testowaniem czy karta musi być stabilna w furmarku czy go olać? co do physx to masz rację wozaq zostawiłem ją sobie ze względu na mafię, a że mafia jest dla mnie słaba ;) to zastanawiam się nad pozbyciem się karty. Edytowane 12 Listopada 2010 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 (edytowane) zmieniłem chłodzenie na 480 na AC, temperatury są w sumie takie same jak przy chłodzeniu stockowym otóż nie podobały mi się do końca powycinane radiatorki na sekcję zasilania. i musiałem zrobić 5 warstw taśmy żeby był styk z radiatorem. teraz pytanie czym testujecie stabilność karty, furmark restartuje mi kompa gdy chce podkręcić kartę tak odrazu na 800 ;), 3dmark przechodzi elegancko na 820 wiem musze potestować z niższymi ustawieniami, ale furmarkiem nigdy wcześniej stabilności nie testowałem ograniczałem się jedynie do 3dsmarków, jeżeli nie było artów zwiech itd to tak kartę pozostawiałem. Te radiatorki sa takie jakie byc powinny tzn. nie widze sensu klejenia pieciu warstw tasmy - tym 6 elementom wystarczy nawiew z accelero ;) Dla ciekawostki dodam ze testowo jade juz na PNY GTX480 z golymi memkami i VRM i nic sie nie dzieje bo nawiew jest konkretny Co do temperatur to cos skaszaniles albo rzeczywiscie druga karta tak podgrzewa atmosfere (zdejmij chlodzenie i wrzuc fote jak sie pasta rozprowadzila na GPU) Wywal 280 i nie powienienes miec juz restartow kompa z powodu przeciazenia zasilacza lub wymien zasilacz ;) EDYTA: widze ze sobie poradziles... Edytowane 12 Listopada 2010 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 Te radiatorki sa takie jakie byc powinny tzn. nie widze sensu klejenia pieciu warstw tasmy - tym 6 elementom wystarczy nawiew z accelero ;) Dla ciekawostki dodam ze testowo jade juz na PNY GTX480 z golymi memkami i VRM i nic sie nie dzieje bo nawiew jest konkretny Co do temperatur to cos skaszaniles (zdejmij chlodzenie i wrzuc fote jak sie pasta rozprowadzila na GPU) Wywal 280 i nie powienienes miec juz restartow kompa z powodu przeciazenia zasilacza lub wymien zasilacz ;) no dobra tylko że ten mały element był oryginalnie chłodzony także go nie pozostawię samego sobie skoro go zasłania radiator :P faktycznie winny zasilacz nie dawał rady bez gtx280 furmark już mi kompa nie restartuje, a kartę testuję na 850/2150 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 (edytowane) no dobra tylko że ten mały element był oryginalnie chłodzony także go nie pozostawię samego sobie skoro go zasłania radiator :P faktycznie winny zasilacz nie dawał rady bez gtx280 furmark już mi kompa nie restartuje, a kartę testuję na 850/2150 Ten maly element jest lepiej chlodzony z nawiewem z accelero niz z glutem-tasma (siwym kwadracikiem-minuaturka od zielonych ze stockowym chlodzeniem :P) Nie przejmuj sie tymi elementami ;) - inzynierowie z AC nie sa gorsi od tych z NV :P a jednak zasilacz... no prosze... ;) Widze, ze masz BQ dark power... Przejechalem sie nie raz na tych zasilaczach Edytowane 12 Listopada 2010 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 Ten maly element jest lepiej chlodzony z nawiewem z accelero niz z glutem-tasma od zielonych ze stockowym chlodzeniem :P Nie przejmuj sie tymi elementami ;) - inzynierowie z AC nie sa gorsi od tych z NV :P a jednak zasilacz... no prosze... ;) Widze, ze masz BQ dark power... Przejechalem sie nie raz na tych zasilaczach ten element jest narysowany na instrukcji AC że ma być też posmarowany tych ich superglue :P i nie wiem jak ma być nawiewany skoro go zasłania radiator ? B-) jak kupowałem BQ to się wszyscy nimi zachwycali, jak dotąd mnie nie zawiódł, do dziś :P ale srał pies tego 280 :P orżnę go na allegro :D we furmarku karta działa stabilnie na 850/2100 v1.138 testowałem całe 3min :lol2: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 daj spokój z furmarkiem szkoda grafy do testowania stabilności vantage w ue3 haven wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 pograłem godzinkę w gta 4 i nic się nie wiesza, grafika zaliczyła max 65C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Te wentylatorki 3x92mm łatwo ściągnąć?, może wydajniejszą opcją byłoby zastosowanie 2x120mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) Te wentylatorki 3x92mm łatwo ściągnąć?, może wydajniejszą opcją byłoby zastosowanie 2x120mm. Tak jak w Gelidzie - banalnie... Nie bedzie wydajniejsza opcja bo konstrukcja jest dopasowana do finow? Do tego moze byc glosniej ;) @zaodrze To, ze radiator wystaje nad ten element to nie znaczy ze powietrze tam nie dotrze... Po co w takim razie pytasz na forum jak wiesz lepiej? :) Przy ilu MHz skonczyla Ci sie karta i przy jakim V? Edytowane 13 Listopada 2010 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Tak jak w Gelidzie - banalnie... Nie bedzie wydajniejsza opcja bo konstrukcja jest dopasowana do finow? Do tego moze byc glosniej ;) Jeżeli dam jakieś Fandery czy inne 800-1000rpm to nie będzie głośniej a z mocowaniem nie widzę problemów, opaski zaciskowe i do przodu :D, na dwóch pozostałych grafach też mam Accelero S1 z zamocowaną 120mm na opaskach. Z AXP i tak będę musiał poczekać bo brak mocowania w sklepach, jak zakupię to sprawdzę która opcja jest wydajniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) @zaodrze To, ze radiator wystaje nad ten element to nie znaczy ze powietrze tam nie dotrze... Po co w takim razie pytasz na forum jak wiesz lepiej? :) Przy ilu MHz skonczyla Ci sie karta i przy jakim V? nie pytałem o to tylko napisałem swoje spostrzeżenie i co i jak zamontowałem ;) karta mi kończy na 850/2100 przy 1.138V, przy 860 się już wysypuje :/ ale i tak się ciesze z wyniku bo zauważalna różnica płynności jest w BC2 i gta4 - narazie tylko w to grałem :D Edytowane 13 Listopada 2010 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Mozna bylo sie tego spodziewac po kolorze PCB.... A jaki VID? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Mozna bylo sie tego spodziewac po kolorze PCB.... Co masz na myśli? W sumie wynik podobny do mojej karty, tyle, że ja mam teraz 870 na 1.1v i max co widzę to 60 stopni z hakiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acp___ Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) kÓ.w@! Myślałem, że pojawię się tu po jakimś czasie na W7 i ogłoszę sukces ale jeszcze zanim zainstalowałem W7 (bo pewna rzecz mnie jeszcze wstrzymuje) odpaliłem kilka tytułów które na 9600GT nie chodziły w 100% płynnie lub nawet w 50% ... FPSów mam wystarczająco, ale niespodzianka po ok. 45 minutach gry w NFS Pro Street: <komputer w prawdzie chodzi bez przerwy od 16:00 10.11.2010 (rendering nocą)> Nie było wcześniej* problemów, więc jeżeli to grafika to jak na serwisie powiedzą mi, że wszystko działa dobrze ... *) wszystkie 3D smarki, FluidMark, DiRT, Track Mania United, Mafia II, NFS Most Wanted, NFS Carbon, SupremeCommander FA Dlaczego post-FX tak mocno podgrzewa GPU jak z tym efektem jest dwa razy więcej FPSów? Edytowane 13 Listopada 2010 przez acp___ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) Przecież to 100% stery te przekłamania , chcesz pograć w starsze gierki to musisz zainstalować starszą serię np. 197.75 dodajesz do infa 460gtx i jedziesz. Z tym , że karty nie podkręcisz :wink: Nie zdziw się , jak nawet sporo ilość gier nawet nie starych będzie działać lepiej :lol2: Edytowane 13 Listopada 2010 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) (...) na zielonym PCB sa gorsze od tych na pomaranczowym do OC :) a VID? Wejdz w afterburnera i powiedz ile masz defaultowo papu? Albo odpal inspectora i wybierz P0 Edytowane 13 Listopada 2010 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Ja mialem podobne trojkaciki itp itd i grafa byla walnieta. Sprawdz w Heaven 2.1 - jak tam sie pojawia te arty to znaczy,z e grafa jest walnieta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acp___ Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 a jak u Was z temperaturami w podobnym teście z post-FX? dodam, ze mam wentylowaną obudowę w której było od 29-32,5st.C pod koniec testu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Ja mam def 1.025v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Dobra zrób test jakimś porządnym benchem, a nie jakimś tam badziewnym Pro Street z mocno średnią grafiką. Heaven 2.1 i po kolei robisz testy na DX 9, 10, 11 i OpenGL. Potem możesz odpalić Metro 2033 na powiedzmy DX 11 i ustawienia High. Podaj jaki średni FPS. Jak będą arty to wiadomo karta do serwisu. Zainstaluj sterowniki 260,89 ze strony Nvidii któreś zmodowane przez Sid'a Ja te mam i nie narzekam jak na razie na żadne problemy. Ba! w Mafii 2 mam teraz mniej dropów na nowszych sterownikach. Crysis też jakby nieco lepiej chodzi. Jedynie najnowszy COD coś szwankuje, ale to ponoć problem ze strony gry. p.s pobierz wszystkie ważne aktualizacje do tego Win7. Sprawdzałeś karte na innym kompie w ogóle, by wykluczyć problem z czym innym ? Może jednak zasilacz trafił się lipny. Skoro od takiej firmy jak BQ trafiają się "kaszanki ";) to może i ten Twój nie trzyma dobrze napięć na lini 12v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Nowa wersja Gigabyte'a 1GB - GV-N460OC2-1GI Jakby ktoś widział bios od tej karty... : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 A do czego Ci bios od tej karty. Nieco bardziej podkręcone zegary i nieco zmodyfikowane chłodzenie. Nic specjalnego w tej karcie nie widzę jak na razie. Ciekawi mnie czy pokusili się o lepszą sekcję zasilania, bo ta jest dość istotna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 A do czego Ci bios od tej karty. Po prostu z ciekawości chciałbym go zobaczyć. ... i nieco zmodyfikowane chłodzenie. Zmodyfikowane chłodzenie? Chodzi Ci o naklejkę? :D :wink: Na pierwszy rzut oka, to prócz owej naklejki na chłodzeniu i 760 MHz na rdzeniu, to raczej różnic nie ma, przynajmniej ich nie widać ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 No ja tam nic nie widzę. Powinienem raczej napisać "może nieco zmodyfikowane" Jakieś dodatkowe heat pipy, ale nie sądzę. Z tego co już poczytałem to jest to samo WindForce. Czyli 2 wentyle i 2 HP. Ponoć komponenty są lepszej jakości. Czyli kondensatory. Jak to ma się do Hawka to nie wiem. Na razie nie znalazłem zdjęć karty ze zdemontowanym chłodzenie, Sam jestem ciekaw czy zrobili coś z sekcją zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) cos malo wyników ... nikt jeszcze nie dostal karty we wlasne lapki? postaram sie cos pozniej wrzucic taki smaczek.. Edytowane 13 Listopada 2010 przez Chaos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 A jak tam temperaturki i halas po OC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 A jak tam temperaturki i halas po OC ? nawet na maxa jest cichsza niz 480 ... a temperaturki sa mniejsze o 5-10* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 Mialem fajnego Asusika na pomaranczowym PCB z 0.988V w standardzie - to byla sztuka.... Niestety R.I.P ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 (edytowane) Przymierzam się do zakupu GTX460 1GB. Czy ktoś może mi potwierdzić, że wersje z PCB PALITA posiadają rozstaw otworów montażowych zgodny z G92b (53x53mm). Chcę wykorzystać stary blok MCW60 od Swiftecha i gdzieś wyczytałem, że Pality mają właśnie taki układ otworów. Niestety nie mogę znaleźć potwierdzenia w oficjalnych materiałach. EDIT: ZNALAZŁEM. Wrzucam może się komuś przyda: Tabelka GPU Mounting Holes. Palit jest na 3 stronie. Druga sprawa. Czy te dwie wersje karty Palit GeForce GTX460 1GB NE5X460SF110 oraz NE5X460SF1102 Różnią się czymś? Bo z tego co widzę to taktowania i chłodzenie takie samo. Edytowane 14 Listopada 2010 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 Mój i tak te standardowe takty zrobi na niższym napięciu, skoro na 1.025v spokojnie działał na 800MHz (podejrzewam, że napięcia 1.025v styknie do max 820MHz) także nie jest zły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...