Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

po wywaleniu drugiej karty temperatury spadły ;) teraz na nie podkręconej karcie w furmarku mam około 68C.

vantage @820/2150 - 65C (ogólnie dużo mniej ale w kilku miejscach na wykresie pokazało się 65C tak to średnio 60C).

AC taki był w pudełku czyli z odłażącą blaszką z hitpipy (taki to szajs). dokręcony jest dobrze styk też jest ok (odkręciłem go żeby sprawdzić). nic na siebie nie zachodzi, zrobiłem również fote tych warstw taśmy żeby wytłumaczyć o co mi chodzi. myślę że kila warstw tej taśmy będzie tak samo działać jak jeden gruby pad.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

no i co z tym testowaniem czy karta musi być stabilna w furmarku czy go olać?

co do physx to masz rację wozaq zostawiłem ją sobie ze względu na mafię, a że mafia jest dla mnie słaba ;) to zastanawiam się nad pozbyciem się karty.

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniłem chłodzenie na 480 na AC, temperatury są w sumie takie same jak przy chłodzeniu stockowym

otóż nie podobały mi się do końca powycinane radiatorki na sekcję zasilania.

i musiałem zrobić 5 warstw taśmy żeby był styk z radiatorem.

teraz pytanie czym testujecie stabilność karty, furmark restartuje mi kompa gdy chce podkręcić kartę tak odrazu na 800 ;), 3dmark przechodzi elegancko na 820 wiem musze potestować z niższymi ustawieniami, ale furmarkiem nigdy wcześniej stabilności nie testowałem ograniczałem się jedynie do 3dsmarków, jeżeli nie było artów zwiech itd to tak kartę pozostawiałem.

Te radiatorki sa takie jakie byc powinny tzn. nie widze sensu klejenia pieciu warstw tasmy - tym 6 elementom wystarczy nawiew z accelero ;) Dla ciekawostki dodam ze testowo jade juz na PNY GTX480 z golymi memkami i VRM i nic sie nie dzieje bo nawiew jest konkretny

Co do temperatur to cos skaszaniles albo rzeczywiscie druga karta tak podgrzewa atmosfere (zdejmij chlodzenie i wrzuc fote jak sie pasta rozprowadzila na GPU)

Wywal 280 i nie powienienes miec juz restartow kompa z powodu przeciazenia zasilacza lub wymien zasilacz ;)

EDYTA: widze ze sobie poradziles...

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te radiatorki sa takie jakie byc powinny tzn. nie widze sensu klejenia pieciu warstw tasmy - tym 6 elementom wystarczy nawiew z accelero ;) Dla ciekawostki dodam ze testowo jade juz na PNY GTX480 z golymi memkami i VRM i nic sie nie dzieje bo nawiew jest konkretny

Co do temperatur to cos skaszaniles (zdejmij chlodzenie i wrzuc fote jak sie pasta rozprowadzila na GPU)

Wywal 280 i nie powienienes miec juz restartow kompa z powodu przeciazenia zasilacza lub wymien zasilacz ;)

no dobra tylko że ten mały element był oryginalnie chłodzony także go nie pozostawię samego sobie skoro go zasłania radiator :P

faktycznie winny zasilacz nie dawał rady bez gtx280 furmark już mi kompa nie restartuje, a kartę testuję na 850/2150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra tylko że ten mały element był oryginalnie chłodzony także go nie pozostawię samego sobie skoro go zasłania radiator :P

faktycznie winny zasilacz nie dawał rady bez gtx280 furmark już mi kompa nie restartuje, a kartę testuję na 850/2150

Ten maly element jest lepiej chlodzony z nawiewem z accelero niz z glutem-tasma (siwym kwadracikiem-minuaturka od zielonych ze stockowym chlodzeniem :P)

Nie przejmuj sie tymi elementami ;) - inzynierowie z AC nie sa gorsi od tych z NV :P

a jednak zasilacz... no prosze... ;)

Widze, ze masz BQ dark power... Przejechalem sie nie raz na tych zasilaczach

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten maly element jest lepiej chlodzony z nawiewem z accelero niz z glutem-tasma od zielonych ze stockowym chlodzeniem :P

Nie przejmuj sie tymi elementami ;) - inzynierowie z AC nie sa gorsi od tych z NV :P

a jednak zasilacz... no prosze... ;)

Widze, ze masz BQ dark power... Przejechalem sie nie raz na tych zasilaczach

ten element jest narysowany na instrukcji AC że ma być też posmarowany tych ich superglue :P i nie wiem jak ma być nawiewany skoro go zasłania radiator ? B-)

jak kupowałem BQ to się wszyscy nimi zachwycali, jak dotąd mnie nie zawiódł, do dziś :P ale srał pies tego 280 :P orżnę go na allegro :D

we furmarku karta działa stabilnie na 850/2100 v1.138 testowałem całe 3min :lol2: :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wentylatorki 3x92mm łatwo ściągnąć?, może wydajniejszą opcją byłoby zastosowanie 2x120mm.

Tak jak w Gelidzie - banalnie...

Nie bedzie wydajniejsza opcja bo konstrukcja jest dopasowana do finow?

Do tego moze byc glosniej ;)

@zaodrze

To, ze radiator wystaje nad ten element to nie znaczy ze powietrze tam nie dotrze...

Po co w takim razie pytasz na forum jak wiesz lepiej? :)

Przy ilu MHz skonczyla Ci sie karta i przy jakim V?

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak w Gelidzie - banalnie...

Nie bedzie wydajniejsza opcja bo konstrukcja jest dopasowana do finow?

Do tego moze byc glosniej ;)

Jeżeli dam jakieś Fandery czy inne 800-1000rpm to nie będzie głośniej a z mocowaniem nie widzę problemów, opaski zaciskowe i do przodu :D, na dwóch pozostałych grafach też mam Accelero S1 z zamocowaną 120mm na opaskach. Z AXP i tak będę musiał poczekać bo brak mocowania w sklepach, jak zakupię to sprawdzę która opcja jest wydajniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zaodrze

To, ze radiator wystaje nad ten element to nie znaczy ze powietrze tam nie dotrze...

Po co w takim razie pytasz na forum jak wiesz lepiej? :)

Przy ilu MHz skonczyla Ci sie karta i przy jakim V?

nie pytałem o to tylko napisałem swoje spostrzeżenie i co i jak zamontowałem ;)

karta mi kończy na 850/2100 przy 1.138V, przy 860 się już wysypuje :/ ale i tak się ciesze z wyniku bo zauważalna różnica płynności jest w BC2 i gta4 - narazie tylko w to grałem :D

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kÓ.w@!

Myślałem, że pojawię się tu po jakimś czasie na W7 i ogłoszę sukces :damage_wall:

ale jeszcze zanim zainstalowałem W7 (bo pewna rzecz mnie jeszcze wstrzymuje) odpaliłem kilka tytułów które na 9600GT nie chodziły w 100% płynnie lub nawet w 50% ...

FPSów mam wystarczająco, ale niespodzianka po ok. 45 minutach gry w NFS Pro Street:

<komputer w prawdzie chodzi bez przerwy od 16:00 10.11.2010 (rendering nocą)>

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Nie było wcześniej* problemów, więc jeżeli to grafika to jak na serwisie powiedzą mi, że wszystko działa dobrze ...

*) wszystkie 3D smarki, FluidMark, DiRT, Track Mania United, Mafia II, NFS Most Wanted, NFS Carbon, SupremeCommander FA

Dołączona grafika

Dlaczego post-FX tak mocno podgrzewa GPU jak z tym efektem jest dwa razy więcej FPSów?

Edytowane przez acp___

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to 100% stery te przekłamania , chcesz pograć w starsze gierki to musisz zainstalować starszą serię np. 197.75 dodajesz do infa 460gtx i jedziesz. Z tym , że karty nie podkręcisz :wink: Nie zdziw się , jak nawet sporo ilość gier nawet nie starych będzie działać lepiej :lol2:

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zrób test jakimś porządnym benchem, a nie jakimś tam badziewnym Pro Street z mocno średnią grafiką. Heaven 2.1 i po kolei robisz testy na DX 9, 10, 11 i OpenGL. Potem możesz odpalić Metro 2033 na powiedzmy DX 11 i ustawienia High. Podaj jaki średni FPS. Jak będą arty to wiadomo karta do serwisu. Zainstaluj sterowniki 260,89 ze strony Nvidii któreś zmodowane przez Sid'a Ja te mam i nie narzekam jak na razie na żadne problemy. Ba! w Mafii 2 mam teraz mniej dropów na nowszych sterownikach. Crysis też jakby nieco lepiej chodzi. Jedynie najnowszy COD coś szwankuje, ale to ponoć problem ze strony gry.

p.s pobierz wszystkie ważne aktualizacje do tego Win7. Sprawdzałeś karte na innym kompie w ogóle, by wykluczyć problem z czym innym ? Może jednak zasilacz trafił się lipny. Skoro od takiej firmy jak BQ trafiają się "kaszanki ";) to może i ten Twój nie trzyma dobrze napięć na lini 12v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do czego Ci bios od tej karty.

Po prostu z ciekawości chciałbym go zobaczyć.

... i nieco zmodyfikowane chłodzenie.

Zmodyfikowane chłodzenie? Chodzi Ci o naklejkę? :D :wink:

Na pierwszy rzut oka, to prócz owej naklejki na chłodzeniu i 760 MHz na rdzeniu, to raczej różnic nie ma, przynajmniej ich nie widać ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja tam nic nie widzę. Powinienem raczej napisać "może nieco zmodyfikowane" Jakieś dodatkowe heat pipy, ale nie sądzę. Z tego co już poczytałem to jest to samo WindForce. Czyli 2 wentyle i 2 HP. Ponoć komponenty są lepszej jakości. Czyli kondensatory. Jak to ma się do Hawka to nie wiem. Na razie nie znalazłem zdjęć karty ze zdemontowanym chłodzenie, Sam jestem ciekaw czy zrobili coś z sekcją zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu GTX460 1GB.

Czy ktoś może mi potwierdzić, że wersje z PCB PALITA posiadają rozstaw otworów montażowych zgodny z G92b (53x53mm).

Chcę wykorzystać stary blok MCW60 od Swiftecha i gdzieś wyczytałem, że Pality mają właśnie taki układ otworów.

Niestety nie mogę znaleźć potwierdzenia w oficjalnych materiałach.

EDIT: ZNALAZŁEM.

Wrzucam może się komuś przyda: Tabelka GPU Mounting Holes.

Palit jest na 3 stronie.

Druga sprawa. Czy te dwie wersje karty Palit GeForce GTX460 1GB NE5X460SF110 oraz NE5X460SF1102

Różnią się czymś? Bo z tego co widzę to taktowania i chłodzenie takie samo.

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi