purytanin Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 (edytowane) Witam wszystkich, poszukuje dobrego monitora 24cale, fullhd z hdmi, cena powiedzmy do ok. 3000zł Przeznaczenie monitora: -gry (sporo dynamicznych fpp) -filmy (xvid,x264) -edytor tekstu zalezy mi bardzo na dobrych kolorach, skalowaniu 1:1 (zeby np. na 1024x768 obraz wygladal nadal dobrze), dobrej ostrości, aby czcionki nie mialy efektu czerwononiebieskiej poświaty, braku smuzenia, bez backlight bleedingu, ghostingu i najlepiej jak najmniejszy input lag. początkowo interesował mnie bardzo Dell 2408WFP (matryca pva) lecz on ma spory input lag co mnie wielce zniechęca, ponoć matryce ips się lepiej z input lagiem sprawdzają (tylko czy w reszcie cech sa tak samo dobre jak pva?) szukam czegos porownywalnie dobrego do tego della, lecz bez tak sporego input lag'a (a moze jego najnowsza wersja a01 juz ma znacznie lepszy wynik dot. input lagu niz a00?) monitory ktore mnie ostatnio zainteresowaly to HP L2475w (chociaz jego niezbyt zacheca) oraz NEC 24WMGX3 (i tu rowniez lekki ) ale pewnie jestem przewrażliwiony i moze w praktyce tego tak mocno nie widac? czekam na Wasze porady, szczegolnie uzytkownikow tego nec'a Edytowane 11 Lutego 2009 przez purytanin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 EIZO ma świetnie wyregulowany overdrive (np. S2231W)... za 3K raczej nie kupisz teraz np. S2431W ale masz jeszcze S2242W 22" ale 1920x1200 . Nie wiem jak z LAG'iem w tych EIZO poza S2231W (gdzie jest 30ms - "OK"). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 (edytowane) (...) za 3K raczej nie kupisz teraz np. S2431W (...).@kyle (już pomijając cenę) S2431W chyba mu nie podpasuje z uwagi na punkt: (...) 24cale, fullhd z hdmi, cena powiedzmy do ok. 3000zł (...) Witam wszystkich, poszukuje dobrego monitora 24cale, fullhd z hdmi, cena powiedzmy do ok. 3000zł Przeznaczenie monitora: -gry (sporo dynamicznych fpp) -filmy (xvid,x264) -edytor tekstu (...) na szybki rzut oka 'papierkowo' najlepiej do takich zasotosowań wypada wspomniany przez ciebie NEC 24WMGX3. na plus posiadane złącza, pozycjonowanie do gier, dobra marka, ergonomiczna podstawka, itp przy szybkim rzucie okiem na test również nieźle: NEC 24WMGX3 kontra DELL edit: jeszcze test na prad de po ang ładnie zapunktował za niski lag w 'game' mode. Edytowane 12 Lutego 2009 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Z tymi wymaganiami to właśnie raczej ten Nec. Tutaj jeszcze jeden teścik do porównania, klik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 @kyle (już pomijając cenę) S2431W chyba mu nie podpasuje z uwagi na punkt:No tak ... a tak z ciekawości pytanie do założyciela wątku : po co Tobie HDMI ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dextor Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 No tak ... a tak z ciekawości pytanie do założyciela wątku : po co Tobie HDMI ? Moze by miec mozliwosc podlaczenia czegos innego niz komputer (chociazby amplituner) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
purytanin Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Dokladnie, albo konsolę. (przy czym zdaję sobie sprawę, że istnieją przejściówki dvi-hdmi itp) Eizo sobie darowalem bo ceny sa dosc wywindowane no i jako monitory dla grafików nie koniecznie musza sie sprawdzac w grach. Wielkie dzieki za opinie i linki, proszę o więcej, moze jacyś posiadacze dell'a 2408wfp revision a01 sie wypowiedzą o input lagu czy jest np o polowe mniejszy niz w przypadku a00. Roznica cenowa miedzy nim a nec'iem jest dosc spora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Eizo sobie darowalem bo ceny sa dosc wywindowane no i jako monitory dla grafików nie koniecznie musza sie sprawdzac w grach.Sprawdzają się i to lepiej niż niejeden monitor dla "nie grafików". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 ja bym zrobił inaczej - do gier i edytora tekstu wziąłbym cos na TN i sie nie wczuwał w te super kolory a do filmów i konsoli starczyłoby jeszcze na 37 calowego full hd...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Dokladnie, albo konsolę. (przy czym zdaję sobie sprawę, że istnieją przejściówki dvi-hdmi itp) Eizo sobie darowalem bo ceny sa dosc wywindowane no i jako monitory dla grafików nie koniecznie musza sie sprawdzac w grach. Wielkie dzieki za opinie i linki, proszę o więcej, moze jacyś posiadacze dell'a 2408wfp revision a01 sie wypowiedzą o input lagu czy jest np o polowe mniejszy niz w przypadku a00. Roznica cenowa miedzy nim a nec'iem jest dosc spora. Cena Eizo jest wysoka, ale powtarzalność modeli jest na bardzo wysokim poziomie, czego nie można powiedzieć o innych sprzętach. To nie jest też tak, że to monitory stricte graficzne i nic innego nie idzie na nich zrobić. Taki S2231W to jeden z najbardziej udanych monitów. Bardzo dobre podświetlenie ( trzeba uważać, żeby nie kupować w "okazyjnej" cenie, bo to prawdopodobnie sprzęty z UK/DE z "gorszego" sortu ), świetnie wyregulowany overdrive, regulacja jasności do około 30cd/m2. Tego Della to bym raczej odpuścił. Bardzo szeroki gamut ( większy od HP który mam ). Jak przeglądarkę idzie okiełznać, tak gry czy filmy mogą już mieć problem. Sprawdzają się i to lepiej niż niejeden monitor dla "nie grafików". Dokładnie tak. I to też nie jest tak jak wielu pisze: "E, po co mi taki sprzęt i tak go nie wykorzystam". Jak można "nie wykorzystać, to tak jakby się było gdzieś gdzie jest świeże powietrze i się mówiło że się go nie wykorzysta. ja bym zrobił inaczej - do gier i edytora tekstu wziąłbym cos na TN i sie nie wczuwał w te super kolory a do filmów i konsoli starczyłoby jeszcze na 37 calowego full hd...... I to też jest jakieś rozwiązanie. Być może coś podobnego będę wdrażał w życie. W końcu filmy na 24" wyglądają nieźle, ale czemu nie pokusić się o więcej? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheGent Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 ja proponowałbym LG M2794D-PZ lub miniejszy M2394D-PZ każdy z nich ma TN , 16:9 , Full HD , Tuner TV , 2xHDMI ewentualnie proponuje W2600HP na S-IPS'ie lub W2600V z HDMI lecz niestety na TN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...