Skocz do zawartości
19marxs

Wymiana Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie dotyczące wymiany procesora. Mianowicie, chciałbym wymienić mojego obecnego athlona 6000+ na intela e8400. Jak wiadomo obecnie ceny procesorów są wygórowane, dlatego nie wiem czy ceny będą dalej wzrastać czy może za kilka miesięcy spadną. A może poczekać jeszcze dłużej i zakupić intela i7, którego cena za kilka miesięcy być może spadnie. Mój układ graficzny to radeon 4850 (512MB). I jeszcze nieszczęsna płyta główna która będę musiał wymienić po zmianie procka i tu nasuwa się pytanie jaka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz obecnie płytę główną .

Może obsłuży ona Phenoma II .

Wtedy możesz go kupić .

Jak nie to kupuj E8400/ Xeon E3110 + Asus P5Q Pro .

A Core I7 nie jest jakąś super tam rewolucją jaką miał być .

obecne Quady w sporej części zastosowań sobie radzą równie dobrze co I7 , do tego DDR2 przez jakiś czas będzie szybsze .

Na razie jedyna przewaga I7 to HT i ew. w przyszłości procki 8-rdzeniowe .

A na duże obniżki cen bym nie liczył , waluty stoją wysoko , nie normalnie wysoko .

co prawda do wakacji sprzęt potanieje ale nie będzie to raczej taki spadek cen jak kiedyś .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry jest Asus M3A78 na chipsecie 770 .

Obsłuży Phenoma II , na skąpcu ceny już od 292 zł .

Albo tańsza Asus M3N78 na chipsecie 8200 od NV .

Ceny już pod 252 zł .

Możesz też rozważyć kupno ASROCK A770CrossFire , kosztuje od 270 zł na ceneo.

Asusy mają mała regulację Vcore ( tylko + 150 mV ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 300zł to najlepsza byłaby Gigabyte GA-MA770-UD3 lub ASRock A780GXE/128M. Bardzo porządne płyty nadające się do OC. M3A78 też jest bardzo ok, płyta jest chłodna, wydajna, ma bardzo dobry kodek dźwiękowy i gdyby nie to nieszczęsne Vcore to byłaby najlepszą w tej kategorii cenowej.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi