Skocz do zawartości
19marxs

Monitor 22 Hd?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Podłączę się...

Proszę pomóżcie mi w wyborze lcd-ka. Czytałem już o tylu modelach, że zupełnie się pogubiłem :S

Oto czego potrzebuję:

- LG (ze względu na "punkt honoru")

- co najmniej 22" - przesiadam się z 22" compaq crt (24" byłoby idealnie)

- TN z dobrym kontrastem - pracuję w grafice ale na lepszą matrycę mnie nie stać :(

Genralnie do pracy mam kompa w robocie ale czasem może się zdarzyć jakaś

chałtura na boku ;) Zliczając: 40% praca, 40% gry, 20% filmy

- DVI

- FUN (skalowanie do 4:3)

- musi być dostępny w Poznaniu w sklepach gdzie akceptują bony sodexho

(saturn, avans, mediamarkt, euro rtv agd, komputronik, markety, ??)

- niski lag - czasem lubię załączyć jakiegoś fps'a

Budżet:

~ 900 :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Celt , na twoim miejscu powaznie zastanowilbym sie. Masz 900 zl , rozumiem ze w bonach. W marketach szukalbym NECow na IPS , czesto sa. Na PCArenie recenzowali EA221. Sorki ale w momencie , gdy na boku chcesz na nim zawodowo pracowac tak nie mysl o TN. Pozniej bedziesz to poprawial tracac czas jeszcze w pracy? Za ta kase masz jeszcze 19 od nich na xVA bodajze...

Za duzo wymagasz moim zdaniem. Albo non TN i praca , albo TN i to czego szukales czyli dvi , il , gry , 4.3...

Pewnym wyjsciem moze bedzie najnowszy LG 2284 , ten ma zmieniony ponoc typ podswietlania , jakas pseudo rewolucja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celt , na twoim miejscu powaznie zastanowilbym sie. Masz 900 zl , rozumiem ze w bonach. W marketach szukalbym NECow na IPS , czesto sa. Na PCArenie recenzowali EA221. Sorki ale w momencie , gdy na boku chcesz na nim zawodowo pracowac tak nie mysl o TN. Pozniej bedziesz to poprawial tracac czas jeszcze w pracy? Za ta kase masz jeszcze 19 od nich na xVA bodajze...

Za duzo wymagasz moim zdaniem. Albo non TN i praca , albo TN i to czego szukales czyli dvi , il , gry , 4.3...

Pewnym wyjsciem moze bedzie najnowszy LG 2284 , ten ma zmieniony ponoc typ podswietlania , jakas pseudo rewolucja...

proszę, to ta "pseudorewolucja"

dotyczy L227WT a nie jestem pewien czy występuje w W2284 o którym piszesz

http://www.pcworld.pl/artykuly/56526/Patrz...erzej.html#sub1

"L227WT

Monitor LG to absolutna nowość. W czasie, gdy go testowaliśmy, nie był jeszcze sprzedawany w żadnym kraju, trafił do nas bezpośrednio po premierze na berlińskich targach elektroniki użytkowej IFA 2007. Jego stylistyka jest bardzo atrakcyjna i nawiązuje do obłych kształtów nowych telewizorów LCD tego samego producenta. Obudowę wykonano z błyszczącego czarnego plastiku. Szkoda jedynie, że regulacja położenia jest ograniczona i monitor można pochylać tylko w przód i w tył. Zastosowano w nim matrycę TN o 22-calowej przekątnej i rozdzielczości 1680x1050 pikseli. Jak wiadomo, matryce tego typu ustępują zazwyczaj szerokością kątów widzenia i jakością kolorów panelom PVA czy IPS. W wypadku LG sprawa nie jest jednoznaczna, bo podświetlenie WCG-CCFL, które sprawia, że wyświetla on 97 procent barw przewidzianych dla standardu NTSC. To naprawdę widać, choć użytkownik przyzwyczajony do standardowych matryc LCD może być zaskoczony dużą jaskrawością kolorów. "

"Druga istotna sprawa, którą należy wziąć pod uwagę podczas wyboru monitora, to rodzaj zastosowanej w nim matrycy. Na rynku są wyświetlacze typu TN, S-PVA i S-IPS. Pierwsze są najtańsze i jednocześnie najsłabiej odwzorowują barwy. Nieco inaczej jest z modelami dysponującymi nowym rodzajem podświetlenia matrycy (cztery specjalne świetlówki) WCG-CCFL. Na razie są rzadkością, jednak gwarantują szerokie spektrum prezentowanych barw, 97 procent skali NTSC. To sprawia, że matryca TN, mimo znanych od dawna wad, wyświetla kolory o wiele lepiej niż dotychczas. Nie traci przy tym swojej największej zalety, czyli krótkiego czasu reakcji, nawet rzędu 2 ms (gtg). Matryce wyższej klasy, S-PVA i S-IPS, w monitorach 20- i 22-calowych stosowane są niezwykle rzadko. W naszym teście zgromadziliśmy większość dostępnych modeli tego typu. Ich przewaga nad wyświetlaczami TN jest wyraźna - ładniejsze, naturalne barwy, szerokie kąty widzenia. Nie ma też wielkich problemów z czasem reakcji, który w nowoczesnych panelach tego typu został skrócony do mniej więcej 8 ms. Czasami gracze mogą zauważyć niewielkie smużenie, lecz generalnie nawet mający matrycę S-IPS i S-PVA powinni być zadowoleni. "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po fragmentach które zacytowałeś to po prostu ... 8O .... a szkoda gadać

ps. oczywiście redaktor pisma pcworld nie wie o czym pisze .... a pisze po prostu o monitorze z szerszym gamutem który trzeba ... oprofilować (aby barwy nie waliły po oczach)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzmy na idealnym odwzorowywaniu barw nie zależy mi aż tak bardzo.

Za to na pewno będzie mi przeszkadzała źle podświetlona matryca - zresztą

tak samo jak jakiś wypalony piksel (dlatego zwracam się ku LG).

Nie projektuje grafiki per se - zdaję sobie sprawę, że za porządny monitor

i kalibrację trzeba wydać duuużo więcej. Starczy mi, żeby zakres barw

był znośny (jak rozumiem, od tego jest kontrast).

Staram się po prostu znaleźć najlepszy sprzęt na mój budżet - który mogę

nieco powiększyć jeśli to będzie niezbędne.

Btw. Istnieje możliwość może opcja "renowacji" crt? :)

Gdyby nie to, że mój crt (patrz opis), strasznie się wypalił i jest już trochę

nie ostry - to nigdy w życiu bym go nie zamieniał na nic innego :)

---

edit: Ktoś coś wie o LG M2294D-PZ. Akurat jest w promocji za 999,-

Edytowane przez celt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla uzupełnienia LG M2294D-PZ jest montorem multimedialnym, posiada tuner TV, 2x złącze HDMI i DVI-D. Idelanie nadje się żeby podpiąć do niego odtwarzacz B-R , róne konsole bądź dekoder cyfrowej TV, jednak jeżeli miałbym się zdecydowa na jakiś monitor z tej serii LG to prędzej na M2394D lub wersję 27" (obie w formacie 16:9)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi