DanioS Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) Witam, bardzo proszę wszystkich rozgarniętych użytkowników forum o radę mianowicie: na wstępie podam skład swojego kompa Procek: Intel Core 2 Duo E4500 @ 2.20 GHZ Płyta Glówna: ASRock 4CoreDual-SATA2 RAM: 2048 DDR2 DualChannel Karta Graficzna: PALIT GeForce 7600 GT AGP 8x :blink: nic nie Overclockowane. KOMPUTER WYPROFILOWANY DO GIER Moje pytania: 1. jaką kartę do tego zestawu za max 800zł (seria9 bądź używki 200) 2. Czy nie lepiej poczekać do maja niech spadna ceny kart serii 200 ? 3. Czy nie lepiej kupić płytę SLI + 2x GF 9600 GT (bądź inne) do 800zł (też mogę poczekać do maja na spadek cen płyt SLI oraz kart) 4. Jaki zasilacz do tego zestawu tylko że pod karte GF 280 (najlepiej tani) 5. jakie chłodzenie kupić żeby Overcloknac proca?? (zależy mi na około 30% wzroście mocy) 6. co byście zmienili dodali w tym zestawie? 7. jaki kupić monitor do 700 zł mam na oku SAMSUNG SyncMaster 2333SW Full HD 22 cale za 700 zł (monitor musi być wyprofilowany do gier, filmów HD oraz konsoli Xbox360) Proszę o rzetelne odpowiedzi, z góry dziękuję. Pozdrawiam DanioS EDIT'Y: 18:03 grvich - wielkie dzięki, jaką byś płytę dał ? 18:09 grvich, reyden czemu tak polecacie 4870 ?? przecież niby nVidia lepsza no i ma tego swojego PhysX .. wiec? 18:51 grvich, reyden,NeoMagNet i inni którzy napiszą prosiłbym was o kontakt GG: 409461 moglibyśmy zrobić konwersacje mam parę pytań do doświadczonych PC'towców 19:22 NeoMagNet około 1000zł + cena za sprzedane wymienionych częsci Edytowane 15 Lutego 2009 przez DanioS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) 1. HD4870 (konieczne o/c proca!! co najmniej do 3ghz i więcej) 2. tak czekać to można do usr... śmierci ;) 3. Zdecydowanie nie. SLI=niekoniecznie zadowalająco wysoka wydajność, większe obciążenie proca. 4. Do GTX280 to coś min. 500w bym dał, np. Antec NeoPower 500. 5. Auras TwinW, Pentagram Alpaya - oba to taka średnio-niska półka, ale przyzwoita wydajność przy relatywnie niskiej cenie. 6. Tu dochodzimy do meritum sprawy - Twoja płyta jest do wymiany, ze względu na chipset który nie pozwoli na wysokie (o ile wogóle...) o/c proca, i złącze pciexpress x16 (elektrycznie x4) które będzie ograniczało wydajność nowej karty graficznej. Edytowane 15 Lutego 2009 przez qrvich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 O jezu , C2D i karta na AGP :blink: Sprzedaj MB i kartę , kup nową MB z PCI-E np. Gigabyte G31-E2SL , do tego HD4870 , ew. GTX260 zwykły lub Core 216 jak ci się uda dostać w tej cenie . chłodzenie to Pentagram Karakorum . Albo pozbyć się i tego 4500 i kupić 5200 i HD4830/HD4850 , a jak kasy starczy to HD4870 . 5200 ma na starcie 2,5 Ghz , 1 mb cache L2 więcej i OC 3 Ghz w zasięgu , tyle przynajmniej powinien zrobić na def. Vcore . Wyżej to loteria - jeden pójdzie w okolice 4 Ghz na niskim Vcore, inny ma ścianę już przy 3,4-3,5 Ghz i Vcore ~ 1,4 V . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 W czym ta nVidia lepsza? Chyba w odgrzewaniu kotletów.... A Physx to ściema, mało przydatny jak na razie i pewnie nie prędko to się zmieni. To samo CUDA, w komputerze do gier nie ma bądź ma bardzo marginalne zastosowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 GTX260 też może być - jest porównywalny wydajnościowo z radkiem HD4870 512mb. Mobo jeśli ma być możliwie tanio, to np. Gigabyte na G31 (np. GA-EG31M-S2). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Dobrze by było wiedzieć ile dokładnie masz kasy na kompa (nie licząc monitora). Można by dobrać odpowiednie mobo i GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 A patrzyłeś przyklejony temat o zestawach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanioS Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) A patrzyłeś przyklejony temat o zestawach? Tak, zerkałem ale nie znalazłem wszystkich odpowiedzi oraz zależało mi na kontakcie z innymi użytkownikami Edytowane 17 Lutego 2009 przez DanioS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Jakich znowu nie znalazłeś odpowiedzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanioS Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 takich jak np. "Czy nie lepiej kupić tą kartę gdy wyjdzie nowy model a ona stanieje". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Oto odpowiedź : "Czekać można bez końca". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanioS Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Tak, już ją poznałem, ale dzięki założeniu nowego tematu dowiedziałem się sporo na temat O/C oraz o płytach głównych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...