Skocz do zawartości
19marxs

Amd Athlon 6000+ Vs. E8400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym wymienić mojego obecnego amd 6000+ na intela e8400. Czy jest na prawdę taka ogromna różnica między tymi procesorami?, opłaca się dopłacać do tego procka?? i czy płyta główna do 300 zł będzie nadawać się do podkręcania intela e8400??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta główna: MSI K9N Ultra

karta graficzna: radeon 4850 (512) powercolor

konkretynch modelów pamięci Ram i zasilacza nie podam, bo zapodziałem gdzieś kartę moich parametrów, ale Ramy: 4GB goodram, a zasilacz 480W.

monitor chyba nieistotny, ale na wszelki wypadek: LG W2261V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że masz 4850 grafikę więc zapewne dużo grasz :) Przejście na E8400 będzie odczuwalne, sam przechodizłem z A64 6000+@4000MHz na E7300@4500Mhz (więcej nie próbowałem)

Edytowane przez pcmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że jednak nie znajdę modelu mojego zasilacza. Ale ja nie o tym, chciałbym się dowiedzieć czy komfort pracy na intelu e8400 jest wysoki?? Chodzi mi głównie o hałas podczas pracy i o jego temperaturę. Bo jednym z powodów dlaczego chcę zmienić obecnego athlona 6000+ jest właśnie podyktowany jego głośną pracą i wysoką temperaturą podczas pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

halas? procesor nei halasuje. zalezy jakie chlodzenie zastosujesz. na boxie, bedzie halas i bedzie temperatura. jezeli nie bedziesz podkrecal to mozna zastosowac freezera czt karakorum + woloobrotowa 120 [jakies 600-800 obr]. komp bedzie nieslyszalny. bynajmniej samo chlodzenie procesora. nie wiem jak ten radeonek u cienbie warczy i zasilacz. jezeli amsz pienaidze to bierz e8400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Chciałbym wymienić mojego obecnego amd 6000+ na intela e8400. Czy jest na prawdę taka ogromna różnica między tymi procesorami?, opłaca się dopłacać do tego procka?? i czy płyta główna do 300 zł będzie nadawać się do podkręcania intela e8400??

Do OC 8400 dobra była by płyta Asusa P5QL-E na chipsecie P43 za ok 400zł lub droższe wersje na chipsecie P45, które mają jeszcze lepsze OC.

Jeżeli płyta obsłuży phenom II to był by lepszy w podobnej cenie (x3).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi