Skocz do zawartości
xslimakx

jaka powinna byc optymalna temperatura pracy P4 2,4 Ghz???

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie j.w.

bo w tej chwili mam ok 38 stopni jak ciagne dane z netu czyli nie obciazam za bardzo kompa a V7+ jest ustawione na low pozatym powiedzcie mi jaka mam kupic i gdzie wogole szukac jakis panelik na przod kompa abym mogl regulowac ten przelacznik co jest w V7+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zamocowałem go na odkręconym od starej muzy (jeszcze ISA) śledziu - wszedł w gniazdo od joysticka.

A co do temperatury - 38* to zupełnie dobry wynik - ja mam tyle bez względu na przcę przy 2,4 jak i przy 3,0GHz - dopiero przy męczrniach wychodzą różnice (2,4=50* a 3,0=57*)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ok to jeszcze zapytam a jaka jest graniczna temperatura przy ktorej procek sie nie sfajczy??? Jak V7+ jest ustawiony na high to temperatura mi schodzi do 31 stopni ale 5500 tys obrotow slychac chyba u sasiada na dole ;)

A jeszcze mi powiedz czy pod Vantec Nexus W-FORCE (www.4max.pl) da sie podpiac wlasnie ta regulacje wiatraczka???

Co powiecie o obudowie Thermaltake Xaser II A6000 Plus za 899zl ktora jest w 4maxie??? Bo sie na nia napalilem :( ale troche ona droga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ok to jeszcze zapytam a jaka jest graniczna temperatura przy ktorej procek sie nie sfajczy??? Jak V7+ jest ustawiony na high to temperatura mi schodzi do 31 stopni ale 5500 tys obrotow slychac chyba u sasiada na dole ;) 

A jeszcze mi powiedz czy pod Vantec Nexus W-FORCE (www.4max.pl) da sie podpiac wlasnie ta regulacje wiatraczka??? 

Co powiecie o obudowie Thermaltake Xaser II A6000 Plus za 899zl ktora jest w 4maxie??? Bo sie na nia napalilem :( ale troche ona droga...

Aleś nasypał 8O

Co do Vanteka - czemu nie miałoby sie dać?

A co od Xasera - ciekawa rzecz, ale przydałby się jeszcze wentylator z boku na wysokości procka (dobrym rozwiązaniem jest w Xaserze zastosowanie - podobno - bardzo cichych wiatraków)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pretorian: Na jakim napieciu dojechales do fsb 170mhz :?: Rozumiem że procka masz na jadrze C1.....bo na B0 ciezko dojechac do fsb170

Ja mam na B0 i daje się spox puścić na 170MHz, tylko stabilność siada - wszystko na napięciu 1,650 (na 167MHz przy 1,600)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pretorian: Na jakim napieciu dojechales do fsb 170mhz :?: Rozumiem że procka masz na jadrze C1.....bo na B0 ciezko dojechac do fsb170

tia jest c1 z napięciem 1.525 defaultowo, chodzi przy napięciu 1.585 STABILNY JAK SKAŁA poszedł przy 175 fsb ale musiałem zapodać wieksze napięcie, a 3.1 ghz mi w zupełności wystracza :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim P4 2.4 stepping B0 dojechalem na fsb 160.......co daje 2,88 :(

Na wiecej mi mobo nie pozwala (zaniza napiecia cholernie.... :( )

Wlasnie dlatego rozwazam zakup Gigabyte'a GA 8SQ800 Ultra na Sis'ie 655 bo ostatnio zakupilem 2x256mb Kingston HyperX PC3000 i do duala jak znalazl :D

Tylko martwi mnie jedno w tym Gigabyte....napiecie Vmem max+0.1V :(

Dlatego juz sam nie wiem: czekac (te pare tygodni) na i875/865 czy inwestowac w SIS'a 655 :?:

BTW: Pretorian: Gdzie dostales P4 na C1 step.? I czy znasz serie swego proca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim P4 2.4 stepping B0 dojechalem na fsb 160.......co daje 2,88  :( 

Wlasnie dlatego rozwazam zakup Gigabyte'a GA 8SQ800 Ultra na Sis'ie 655 bo ostatnio zakupilem 2x256mb Kingston HyperX PC3000 i do duala jak znalazl  :D 

Tylko martwi mnie jedno w tym Gigabyte....napiecie Vmem max+0.1V  :(

Dlatego juz sam nie wiem: czekac (te pare tygodni) na i875/865 czy inwestowac w SIS'a 655  :?: 

BTW: Pretorian: Gdzie dostales P4 na C1 step.? I czy znasz serie swego proca?

niewidamo kiedy dokładnie bedzie a czekać to mozna w nieskończoność, ja mam wlasnie gigabyta 8sq800 ultra na sisie 655 stabilny i kreci sie super, a do tego ma wypas wszystko na pokładzie.

Serial proca : BX80532PE2400DSL6EF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temperatur P4 -> wszystko w pigulce na X-bit Labs

Co do MOBO - GigaByte GA-8SQ800 Ultra RuleZ :D (sam mam taka, cpu narazie oszczedzam przed zalozeniem WC, blok juz jest, nagrzewnica tez, sunon 92 jestm jescze tylko pompka i pare dupereli, a potem na maxa, wiec to wyjasnia dlaczego nie chwale sie wynikami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SL6EF to na bank C1 stepping....ja tez na niego poluje :D

Tylko wlasnie nie wiem co ze starym B0 zrobic :?: Mam go jeszcze na gwarancji....

Pretorian masz moze jakies namiary na sklep w ktorym dostales tego proca :?:

Jak na razie coraz bardziej jestem sklonny kupic tego Gigabyta na SIS655 --- min. cena za jaka mozna go kupic to 590zl z VAT.

Znacie jakies tansze zrodlo :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie dlatego rozwazam zakup Gigabyte'a GA 8SQ800 Ultra na Sis'ie 655 bo ostatnio zakupilem 2x256mb Kingston HyperX PC3000 i do duala jak znalazl  :D 

Dlatego juz sam nie wiem: czekac (te pare tygodni) na i875/865 czy inwestowac w SIS'a 655  :?: 

Ten Gigabyte to kiepawa plyta do krecenia. Wsadzalem do nia 2 proce. 2,4GHz co to na plytach innych (czytaj Asus P4B533 i P4G8X) spokojowo biegal na FSB 175MHz, a na tej ledwo wyrabial na 166. Stabilnie bylo dopiero na 162MHz 8O (zmiana napiecia Vcore nie pomaga). Wczoraj zapodalem tez 3,06GHz co to na Asusie P4G8X spokojnie lata na 157MHz, a na 8SQ800Ultra nawet nie wstaje (na Asusie jest post na 167MHz). Lazi dopiero na 152MHz. Asusy maja duzo wyzszy rozrzut napiecia (przy definiowanym 1,65V na idle jest nawet 1,712V a stresie 1,58V) od Gigabyte (rozrzut tylko +/- 0,03V) ale kreci sie duzo gorzej. Jeszcze jedno. Nie udalo mi sie na nim puscic pamieci na 400MHz na 2-2-2-6. Komp wstaje tylko na 2-3-2-6. Nie jst to wina pamieci bo wsadzalem Corsaira PC3500 jak i Geila PC3500 a obie spokojnie robia max timingi dozu wyzej niz 400MHz.

i875/865 zapowiadaja sie ciekawie (mam na warsztacie plytke na i875 ale to referencyjna Intela i nic sie nie da podkrecac na niej :() ale cena niefajna. Asus P4C800 ma kosztowac 250$ czyli tyle co dalem za swojego P4G8X (prawie 1000zl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Gigabyte to kiepawa plyta do krecenia. Wsadzalem do nia 2 proce. 2,4GHz co to na plytach innych (czytaj Asus P4B533 i P4G8X) spokojowo biegal na FSB 175MHz, a na tej ledwo wyrabial na 166. Stabilnie bylo dopiero na 162MHz 8O (zmiana napiecia Vcore nie pomaga). Wczoraj zapodalem tez 3,06GHz co to na Asusie P4G8X spokojnie lata na 157MHz, a na 8SQ800Ultra nawet nie wstaje (na Asusie jest post na 167MHz). Lazi dopiero na 152MHz. Asusy maja duzo wyzszy rozrzut napiecia (przy definiowanym 1,65V na idle jest nawet 1,712V a stresie 1,58V) od Gigabyte (rozrzut tylko +/- 0,03V) ale kreci sie duzo gorzej. Jeszcze jedno. Nie udalo mi sie na nim puscic pamieci na 400MHz na 2-2-2-6. Komp wstaje tylko na 2-3-2-6. Nie jst to wina pamieci bo wsadzalem Corsaira PC3500 jak i Geila PC3500 a obie spokojnie robia max timingi dozu wyzej niz 400MHz.

i875/865 zapowiadaja sie ciekawie (mam na warsztacie plytke na i875 ale to referencyjna Intela i nic sie nie da podkrecac na niej :() ale cena niefajna. Asus P4C800 ma kosztowac 250$ czyli tyle co dalem za swojego P4G8X (prawie 1000zl)

wiesz to, że tobe cos sie na tym gigabycie nie krecil proc to nieoznacza że płyta jest kiepawa. Mi bez problemu poszedł od kopa na 175 fsb na 1.65 vcore wiec nie jest wcale taka zła !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz to, że tobe cos sie na tym gigabycie nie krecil proc to nieoznacza że płyta jest kiepawa. Mi bez problemu poszedł od kopa na 175 fsb na 1.65 vcore wiec nie jest wcale taka zła !!

Pytanie jest inne-a moze na innej plycie by ci poszedl na 185MHz przy 1,65V?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...