smurv Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 niklowanie jest na srebno chromowanie jest na srebno anodyzowanie jest na czarno [o ile niczego nie pomylilem :D] a co mam zrobic jak chcem miec stalowe czesci w kolorze miedzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 miedziowanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smurv Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 a jest cos takiego wogle :> ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Oczywiście. Polecam książkę galwanotechnika domowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 anodować można na wiele różnych kolorów. kwestia barwnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smurv Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 w wiekszosci zakladow zajmujacych sie galwanizacja zalatwie takie cos od reki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Miedziowanie jest bardzo proste: - przygotowujesz sobie jakieś plastikowe/szklane naczynie, do niego wlewasz kilkuprocentowy roztwór siarczanu (VI) miedzi lekko zakwaszony kwasem siarkowym (stosowałem ~1 ml 10% kwasu na 100 ml roztworu) na taką wysokość by zakrył miedziowany element - element, który ma być miedziowany musi być czysty i dokładnie odtłuszczony np. benzyną ekstrakcyjną (może być taka do wywabiania plam) - do roztworu wkładasz element do miedziowania i płytke miedzianą (nie mogą sie dotykać!), najlepiej gdy odległość między nimi to 2-3 cm - gdy jest większa to miedziowanie trwa dłużej - pod płytke miedzianą podłączasz "+" pod element miedziowany "-" i czekasz aż cały element pokryje sie miedzią - trwa to średnio ok godziny ale to zależy jak duży jest element miedziowany i jak dużego prądu używamy. Ja używałem zasilacza 12V 1A podłączone poprzez regulator napięcia (układ oparty o LM317) - miałem na wyjściu ~6V i prąd 0,5A (przy większym zasilacz sie bardzo grzał) I jeszcze coś - siarczan (VI) miedzi jest trujący, nie da sie miedziować elementów aluminiowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 w wiekszosci zakladow zajmujacych sie galwanizacja zalatwie takie cos od reki ? to już pytanie do wróżki. Ja znam firmę w której niklowanie, chromowanie, anodowanie na czarno jest załatwione na następny dzień albo za kilka godzin. Z innymi kolorami anodowania różnie bywa kilka dni do dwóch tygodni zależnie jakie zamówienia mają bo dla jednej rzeczy nie opłaca im się i muszą zebrać sporą partię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...