Skocz do zawartości
faro666

Tania I Dobra Płyta Główna Pod Core 2 Duo E6300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

posiadam dość "leciwy" sprzęcik. Chciał bym wymienić pod nim płytę główną (mam procesor i pamięć ram)

Moja obecna płyta to Asus P5VD2-MX na chipsecie VIA (SYF TOTALNY!!!!!)

Zastanawiałem się nad jakąś płytą pod nForce630i do 300zł.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coś tańszego?? :D i czemu nie nForce? (mam dosyć problemów ze sterownikami tak jak to miało miejsce przy VIA)

Bo jedyne sensowne nforce to gorna polka plyt glownych. A 630 to niewiele lepszy shit ktory obecnie posiadasz IMHO.

No i nie napisales w czym ma byc dobra :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jedyne sensowne nforce to gorna polka plyt glownych. A 630 to niewiele lepszy shit ktory obecnie posiadasz IMHO.

No i nie napisales w czym ma byc dobra :|

Aha :lol2: fajnie by było jak by można trochę podkręcić tego procka (ale to nie jest konieczne)

Przede wszystkim ma być bezproblemowa jeżeli chodzi o sterowniki i współpracę z Vistą (Win 7) i (to tez nie jest konieczne) była w miarę rozwojowa (żeby obsługiwała nowsze procki pod 775)

Jestem realistą i wiem żę za małe pieniadzę nie dostanę Bóg wie czego wiec zależy mi głownie na bezproblemowosci i niskiej cenie.

Pozdrawiam

P.S a jeszcze mam pytanko, czy był by sens żeby sprzedać tego procka i kupić płytkę i procka AMD??

P.S2 co myślicie o wytworze Abita na chipsecie ATI x1250 z logiem Fataliti :-D

Edytowane przez faro666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BYŁO! :E

Tania a dobra płyta (w tym do O/C) to Gigus GA EP31 DS3L (P31 DS3L to to samo tylko bez systemu oszczędzania energii). 4 fazowe zasilanie złożone z 3 mosfetów na jedną fazę poradzi sobie bez problemu z twoim prockiem. Chipset robi około 400mhz/1600FSB (często więcej).

Abita na ATI sobie odpuść, choćby ze względu na starość i brak supportu ze strony producenta (jak wiemy Abit już nie istnieje).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można by sprzedać płytę i proca ale imho to za duzo zabawy. Jesli jednak masz na to czas, chęci i fundusze to czemu nie.

Np taki 720 BE + A780GXE i już by było dużo wydajniej niż teraz, ale też drożej.

Jak nie masz kasy w nadmiarze to poszukaj P35-DS3L, bardzo dobra mobo i pozwala na wysokie OC. Wszeslkie wytwory na P31/G31 bym sobie odpuścił na Twoim miejscu ze względu na obsługę pamięci.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można by sprzedać płytę i proca ale imho to za duzo zabawy. Jesli jednak masz na to czas, chęci i fundusze to czemu nie.

Np taki 720 BE + A780GXE i już by było dużo wydajniej niż teraz, ale też drożej.

Jak nie masz kasy w nadmiarze to poszukaj P35-DS3L, bardzo dobra mobo i pozwala na wysokie OC. Wszeslkie wytwory na P31/G31 bym sobie odpuścił na Twoim miejscu ze względu na obsługę pamięci.

niestety budżet bardzo mi się skurczył więc stać mnie tylko na tego gigsa na P31 :lol2:

ok dzięki za opinię i poradę

Edytowane przez faro666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi