kaztek Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Witam, chcialem sie upewnic czy moje dywagacje maja jakies odwzierciedlenie w rzeczywistosci, otoz, wymienialem ostatnio plyn w ukladzie WC (z Alphacola na Feser One) - pojawily sie namiastki rdzy;) Zestaw sklada sie z nastepujacych komponentow: Pompa Grundfos CWU Blok Procesora KTC P4 Blok NB Abadon Blok GPU fullcover 8800gt Zalman Chlodnica aluminium Po wymianie temp procesora podskoczyla z 28 stopni do 60....temperatura pozostalych komponentow pozostala w normie, jak przed wymiana, czyli karta 40 stopni, NB - 36 stopni, po fizycznym kontakcie z blokiem procesora faktycznie jest goracy...weze w najblizszym jego sasiedztwie rowniez...w pozostalych miejscach ukladu wszystko jest ok, weze sa nierozgrzane, stad moje pytanie czy to zatkany blok? czy moze zle odpowietrzony? Moze jakies porady jak to zwalczyc? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Najpierw sprobuj dobrze odpowietrzyc uklad, nie wiem jak z plynem alphacoola ale feser lubi sie spieniac straszliwie. Bloku CPU nie ruszales ? Moze zdejm go, jak uklad byl z alu i pojawialy sie jakies smieci to moze zwyczajnie blok jest skorodowany, albo jest na nim osad z aluminium, poloz nowa paste termoprzewodzaca i dobrze wyczysc blok, KTC jest dosc wrazliwy na maly przeplyw w ukladzie no i zasyfienie go raczej nie przynosi nic dobrego. Podsumowujac: 1. Poloz nowa paste pod blokiem. 2. Rozbierz blok i wyczysc dokladnie finy. 3. Rozbierz pompe i zobacz czy czasem i ona sie nie zasyfila i moze przez to nieco slabiej pompuje. 4. Dobrze odpowietrz uklad. 5. Jak znajdziesz zaklad galwanizujakcy gdzies w okolicy oddaj bloki do niklowania, CPU i GPU, koszt w okolicy 30pln, przynajmniej u mnie ale spokoj bedziesz mial z korozja na pewno, ktora przy najlepszym plynie moze sie pojawic w ukladzie z ALU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Witam, chcialem sie upewnic czy moje dywagacje maja jakies odwzierciedlenie w rzeczywistosci, otoz, wymienialem ostatnio plyn w ukladzie WC (z Alphacola na Feser One) - pojawily sie namiastki rdzy;) Zestaw sklada sie z nastepujacych komponentow: Pompa Grundfos CWU Blok Procesora KTC P4 Blok NB Abadon Blok GPU fullcover 8800gt Zalman Chlodnica aluminium Po wymianie temp procesora podskoczyla z 28 stopni do 60....temperatura pozostalych komponentow pozostala w normie, jak przed wymiana, czyli karta 40 stopni, NB - 36 stopni, po fizycznym kontakcie z blokiem procesora faktycznie jest goracy...weze w najblizszym jego sasiedztwie rowniez...w pozostalych miejscach ukladu wszystko jest ok, weze sa nierozgrzane, stad moje pytanie czy to zatkany blok? czy moze zle odpowietrzony? Moze jakies porady jak to zwalczyc? Pozdrawiam rozloz bloczek i go przeczysc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Najlepiej będzie jak rozłożysz układ i posprawdzasz elementy, głównie blok. Ciężko stwierdzić z pewnością, co się stało, bo powody mogą być różne. Praktyka uczy nie stosować aluminium ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaztek Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 (edytowane) Pompke juz sprawdzalem i nic sie jej nie stalo, nie ma ani grama rdzy w niej i pompuje chyba tak jak wczesniej, wydaje mi sie ze to wina bloku, gdyz w ukladzie "za nim" ciecz juz gorzej plynie...sprawdze i dam znac:) Edytowane 21 Marca 2009 przez kaztek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 No to czekamy na sprawozdanie z rozbiórki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 aluminium + miedz dużo syfu ktc= filtr syfu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaztek Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 blok wyczyszczony, faktycznie troche bylo w nim jakichs glutow, rdzy nic a nic, niestety temp spadla jedynie o kilka stopni a pompka z tego co zauwazylem ledwo wode pompuje...pomyslalem ze moze to chlodnica jest zatkana gdyby nie to ze PRZED chlodnica woda juz ledwo plynie...wspomne tylko ze mam w ukladzie maly rez, ktory przed wymiana plynu w niczym jednak nie przeszkadzal...koncza mi sie pomysly, czyzby pompka umierala? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Nowa zakladales do WC, czy jakas juz uzywana wczesniej ? Dales nowa paste ? W chlodnice w sumie wystarczy nieco dmuchnac coby tak organoleptycznie wyczuc czy stawia jakies wieksze opory. Spadek przeplywu doskonale tlumaczyl by takie temperaturki na bloku KTC, jednak jeszcze moze byc to problem ze spienionym plynem. Na pewno w wezach nie ma sladu powietrza ? Nawet mikro babelkow ? Jesli powietrze nie ma za bardzo jak wydostawac sie bardziej naturalnie z pompki to w przypadku spienienia sie plynu moze sie tak zachowywac. Nie pracuje czasem nieco glosniej teraz ? Masz jeszcze ten stary plyn ? Albo czysta demineralke ? Zalej stary plyn albo demineralke na chwile i zobacz czy sie poprawi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 weź tą pompkę, i po składaj jakoś węże, nawet na taśmę, zobacz ile podnosi wodę ( jak wysoko ), zobacz jak podaje producent. Jak się zgadza to po blokach po kolei szukaj;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaztek Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 sprawdzilem chlodnice...czysciutka, zero oporu powietrza jak w nia dmuchalem, wiec postanowilem poskladac uklad inaczej, zeby powietrze w miare naturalnie uciekalo do reza no i udalo mi sie odzyskac przeplyw ale procesor dalej zamiast kolo 30 stopni - ma 40. Pasta zalozona na nowo, blok dociska idealnie, jedynym wytlumaczeniem dla mnie jest zly odczyt temperatur, bloczek cale szczescie nie jest teraz nawet letni, weze rowniez. Wczesniej byl on wyraznie goracy a weze byly bardzo plastyczne, w sumie jestem zadowolony dlatego mozna zamknac temat :) Dzieki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Wygląda na to, że się udało ;) Najwiarygodniejsze pomiary są właśnie organoleptyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 wydaje mi sie ze to wina bloku, gdyz w ukladzie "za nim" ciecz juz gorzej plynie... pomyslalem ze moze to chlodnica jest zatkana gdyby nie to ze PRZED chlodnica woda juz ledwo plynie... Tak na podsumowanie, teoria korkowania sie układu nadmiarem wody powraca :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) Hmmm a skąd by Ci się miała wziąć rdza w układzie? Stali ani innego żelastwa tam przeciez nie ma. Co innego efekty korozji elektrochemicznej ale o tym stuknął już Arni. W podobnych sytuacjach dobrze jest sprawdzić czy pompa jest dobrze odpowietrzona? Przy CO/CWU jest to niezmiernie ważne - parę bąbli w pompie powoduje duzy spadek wydajności lub w ogole brak przepływu. Edytowane 22 Marca 2009 przez Subvoice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Tym bardziej jak juz wspominalem jak uzywasz fesera, ktory spienic sie lubi straszliwie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWura Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Przy CWU ważne jest by rez był bezpośrednio przed pompą a najlepiej nad pompą, tak by bąble powietrza, które ta pompa lubi magazynować przy jej wyłączeniu wpadały bezpośrednio bo reza. Odkąd zrobiłem sobie układ z uzupełnianiem płynu bezpośrednio przed pompą problem odpowietrzania CWU nie istnieje bo niestety rez u mnie przed pompą się już nie zmieścił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...