Skocz do zawartości
Maniakalny

Itx No.2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Jako ze apetyt rośnie w miare jedzenia, przygotowuje swoją drugą obudowe. W założeniu buda ma zmieścic zwyklą karte graficzną(mozliwe ze nawet gtx280), zasilacz ATX i dysk 2,5" w SQD.

Powstawanie budy będzie trwało długo z powodu zbyt duzej ilosci pracy, wiec bede prezentował co jakis czas, postęp z prac.

Wstępnie buda ma miec wymiary 210x250-290x190 (szer/dł/wys).

Bedzie zrobiona z plexi przeźroczystej o grubości 5mm.

Wstępna specyfikacja:

q8300 lub e7200 + scythe shuriken

zotac 9300-itx wifi

2x1gb OCZ platinium

asus 9600gt top

250gb toshiba + sqd

enermax liberty 400W lub X-spice kira 530W

Dołączona grafika

Dołączona grafika

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "wstępne KOSZTY"

-mobo 620zł

-proc 310zł (e7200)

-chłodzenie cpu 50zł

-ram 60zł

-grafa 250zł

-dysk z sqd 200zł

-zasilacz 110zł (enermax)

ceny uzywanych części kupionych przeze mnie (jakby składać na nowych ze sklepu bądź uzywanych w PL, wiadomo - wyjdzie drozej)

narazie razem: 1600

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zapowiada się ciekawa buda, kolejny raz ;)

Będę zaglądał i kibicował, powodzenia

właśnie zobaczyłem że pierwszy :D i nie wiem co w tym zabawnego :/

Edytowane przez Hesos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jakbys upchnal jakies wc to bylbys masta :D

ps Tylko zastanawia mnie dlaczego chcesz dac przezroczysta plekse, podoba ci sie? Czy z innych wzgledow? Moim zdaniem ta dymiona przy przezroczystej wyglada jak porsche przy citroen'ie 2cv ;)

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CarsonPoland napisał(a):

Moim zdaniem ta dymiona przy przezroczystej wyglada jak porsche przy citroen'ie 2cv ;)

To akurat nie było najlepsze porównanie 2CV to niepowtarzalny klasyk, a Porshe to tylko podrasowany inny klasyk :P

Ale co do plexy to się zgodzę, ta czarna plus jakieś delikatnie podświetlone dziury, wywietrzniki itp. jak w poprzednim maluchu Maniakalnego wyglądały by rasowo ;)

Edytowane przez Qrchak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasyk nieklasyk, wyglada jak kupa. Nie bez przyczyny jest uznawany za najbrzydszy samochod swiata. O to mi chodzilo. Pleksa juz dawno wyszla z mody, a nawet jak byla w modzie to i tak obudowy w calosci wykonane z przezroczystej pleksy wygladaly oblesnie (poza Orac'iem3) Oczywiscie to tylko moje skromne zdanie. To sprzet maniakalnego wiec zrobi tak jak jemu sie podoba ;p

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie bez różnicy, ale imho fale mogłyby być ustawione poprzecznie, żeby przewiewało je powietrze z coolera z proca,choć jak mówiłem- różnicy w wydajności i tak nie będzie, bo nie jest to jakiś demon watów:P

Edit: widzę, że cooler i tak będzie wiał z góry. Wiec w sumie estetycznie jest lepiej teraz:P Zwracam honor:)

Edytowane przez macru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

toman napisał(a):

w końcu foty. Interesting ....

edit, wentylator w zasilaczu i shuriken ? trochę sobie powietrze będą wykradać.

wentylator shurikena wysysa z coolera powietrze do zasilacza a zasilacz zasysa z shurikena poza bude wiec wszystko gra

CarsonPoland napisał(a):

Czy wentyl na procu zasloniety do polowy zasilaczem nie powoduje dodatkowego halasu? :D No i ta grafika chyba sie bedzie lekko gotowala na spodzie

moze troche

Qrchak napisał(a):

Grafika da sobie radę bez problemu, w końcu nie pasywna i obudowa ma wywietrzniki pod spodem ;)

na AC spokjonie da rade na minimum, co prawda bedzie miala 70-80*C ale przy 115*C dzialala ok wiec :wink: ,

tak wogole na fotach tego nie widac ale buda jest ogromna (268x221x164mm) dł x szer x wys

wiec do budy wejdzie jeszcze WC ;)

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz porównanie z CD będzie nie do końca trafione. głównie przez Asusa 9800GT TOP. ;-) Wc spokojnie wejdzie rezerwuar pod kartą albo na wysokości ramu, chłodnica z przodu. Na dole pompka albo nad grafa. A tak w ogóle jak ty to sobie wyobrażasz Maniakalny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na grafe mysle mozna by zastosowac HR-03 lub HR-03 GT, pasywnie spokojnie dadza radę (doatkowo ten Glaciator to głośny jest) a to chłodzenie (thermalright HR-03) jest tak skonstruowane że mozna je obrócić tak że radiator bedzie nad kartą graficzną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HR-03 tam nie wejdzie na moje oko. Można pokombinować z Accelero TwinTurbo bez wentyli, ale nie wiem czy pasyw da radę. Tak w ogóle to jakiś HD4670 nie byłby lepszy? Mniejszy gabarytowo, wydajność może trochę niższa no i pewnie mniej się grzeje, ale to tylko moja sugestia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

romek-o napisał(a):

na grafe mysle mozna by zastosowac HR-03 lub HR-03 GT, pasywnie spokojnie dadza radę (doatkowo ten Glaciator to głośny jest) a to chłodzenie (thermalright HR-03) jest tak skonstruowane że mozna je obrócić tak że radiator bedzie nad kartą graficzną

Miałeś? Używałeś? Ja mam używam i nie narzekam, jak ktoś jest cichofilem to nic nie pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

toman napisał(a):

Zdjęcie temu raczej przeczy.

Nawet zdecydowanie.

Jeśli wentylator zasilacza jest zwrócony w stronę Shurikena, to po prostu odwróciłbym zasilacz tak żeby był wentylatorem na zewnątrz. Do tego wywietrznik/otwór+grill i jest luz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mothman napisał(a):

Nawet zdecydowanie.

Jeśli wentylator zasilacza jest zwrócony w stronę Shurikena, to po prostu odwróciłbym zasilacz tak żeby był wentylatorem na zewnątrz. Do tego wywietrznik/otwór+grill i jest luz.

AJ tam czepiacie się

zamotnowłem głownie do fotki calosc, wentylator sie obróci a wogole na cpu wyłąduje moze bloczek zamiast shurikena

tak ogolnie to czekam tylko na oploty do zasilki, wtedy bede cos działał dalej (tzn skrocenie kabli i zostawieniejednej wiązki z molexem :lol:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi