sebkan Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Witajcie mój kumpel kupił monitorek używany piętnastkę(CTX płaskiego) i na kinolu ma kilka płytkich rys :( które są zauważalne podczas pracy, stąd moje pytanie, czy są jakieś środki/sposoby żeby można było się ich pozbyć Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 wow chyba raczej ma pecha bo watpe ...no chyba ze mu ktos kineskop wypoleruje tylko za ile :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 No to ma kolo pecha. Zeby zarysowac kineskop to rzeba byc naprawde zdolniacha :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebkan Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 te ryski są nawet niewyczuwalne jak się po nich palcem jeździ :) ale widać je tak jakby woda była na kinolu (tak tęcza wiecie jaka :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 A wiec to jest albo wada fabryczna (powietrze) albo sa to pekniecia kineskopu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Niekoniecznie. Są zdolni którzy umieją celowo lub nie porysować delikatnie powierzchnie kineskopu. Jedyną metodą - choć bardzo pracochłonną, jest znalezienie odpowiedniego zakładu szklarskiego, który jest w posiadaniu - małej polerki do szkła. Mankamenty takiej metody - konieczność wyjęcia kineskopu (bez bebechów od szyjki poczynając) co czasem bywa trudne szczegolnie gdy pcb jest do szyjki przylutowane a nie "na wcisk". - nie każdy szklarz będzie chciał to zrobić - nie każda rysa da się usunąć (tylko naprawde płytkie) - strata warstwy ochronnej (antyrefleksowej itp) - możliwe pogorszenie jakości obrazu - koszt ogólny Ogólnie podsumowując - nie zawsze sie to opłaca chyba że ktoś ma np. SONY FW1400 ;) w ten sposób porysowane ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Te ryski to wlasnie zdarta warstwa antyrefleksyjna. Sposob jest jeden-zdarcie jej calej. Najlepsza do tego jest pasta szlifierska diamentowa schodzi szybko. Ale cos za cos pozbedzie sie gosc antyrefleksu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 przecież są specjalne preparaty to naprawinia rys i zadrapań na szkle, pleksie itd. Można wykorzystć np. pastę polerską którą używa się do naprawiania wyświetlaczy(szybek) w telefonach GSM kosztuje 20 zł. Podobnie są usuwane rysy na szybach samochodowych itd. Odpowiedni preparat, nakładasz, polerujesz i rys już nie ma :) Jak bawiłem się plexą (szkłem akrylowym) to gość z agencji reklamowej w której brałem odpady plexi mówił że jak kiedyś mi się porysuje to pastą do zębów załatwię sprawę (ale tego jeszcze nie musiałem testować) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Te ryski to wlasnie zdarta warstwa antyrefleksyjna. Sposob jest jeden-zdarcie jej calej. Najlepsza do tego jest pasta szlifierska diamentowa schodzi szybko. Ale cos za cos pozbedzie sie gosc antyrefleksu No właśnie. Widziałem zdartą warstwę antyrefleksyjną, i wyglądało dokładnie jak w opisie. Tylko czy ten CTX ma wogóle warstwę antyrefleksyjną? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 dijkstra: afaik 99% lepszych monitorow (a ctx to nie byle co) ma taka warstwe, lepsza lub gorsza ale ma,. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 jest jeszcze cos takiego jak sciaganie warstw / folii ochronnych moniotr ma ich 7 przynajmniej sony , sam mam taki problem tyle ze nie mam rys tylko takie dziwne zabrudzenia jak by ktos gumka do mazania przejechal pare linii i nie moge tego wyczyszczyc (posiadam soniaka na FD trinitronie) osobiscie widzialem soniaka ze scagnietymi wszystkimi foliami ogolnie obraz jest taki sam tyle ze gorzej dla oczu i gdy jest wylaczony to jest szary ekran a nie czarny jak oryginalnie , te folie to wszystkie anty refleksy itp , ale jak by sie udalo sciagnac pierwsza warstwe to moze by bylo ok , spotkaliscie sie z czyms takim??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 a widziales kiedys ta folie na oczy czy ktos ci o tym powiedzial, zreszta juz ci repostowalem na to. widzialem jakos kineskopy fd z bliska i folii to one nie maja -sa tylko jakby pomalowane antyreflexyjna farba/czyms. i to cos sie sciera, u ciebie sie starlo - chcesz to wyczycic do konca ? ajax do garow, szczota i szoruj ekran, w koncu zauwazysz ze schodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 a widziales kiedys ta folie na oczy czy ktos ci o tym powiedzial, zreszta juz ci repostowalem na to. widzialem jakos kineskopy fd z bliska i folii to one nie maja -sa tylko jakby pomalowane antyreflexyjna farba/czyms. i to cos sie sciera, u ciebie sie starlo - chcesz to wyczycic do konca ? ajax do garow, szczota i szoruj ekran, w koncu zauwazysz ze schodzi. hmm ale ty kolego dziwaczny jestes , faktycznie nie widzialem tego na oczy ale jak wytlumaczysz mi monitor 21" oryginalny SONY model G520 kineskop FD i ekran szary jak "mysz" normalnie jak wiesz jest czarny jak smola jak jest wylaczony po wlaczeniu ten soniak dziala idealnie nie widzialem zadnych roznic a obok stala 17 soniaka , moze wiesz dlaczego taki byl szary , hej czemu sie tak unosisz i walisz teksty w stulu szczota itp , zapewne nie znam sie tak na monitorach jak ty ale napisalem cos co mnie zaciekawilo i slyszalem o tym chcialem sie tym z wami podzielic a ty od razu jak taki wiesmin jak jestes z Poznania to moge dac ci adres sklepu gdzie maja ten monitor to sobie obejzysz pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 hihi :) nie unosze się :) szczota - szczoteczka ryżowa do naczyń :) tak ładniej ? czemu szary ? bo ja zetrzesz tą warstwę ochronną to sie robi szary. ja tylko chciałem napisać że to nie folia żadna. ot tyle. ot. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...