Skocz do zawartości
AdwiL

Micro-atx Pod C2d E8400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem aktualnie na poziomie zakupu jakiejś porządnej płyty M-ATX pod S775 (ma w niej siedzieć C2D E8400). Widziałem temat o płytach głównych pod c2d, ale niestety podane tam Asus P5K-VM i Gigabyte GA-G33M-DS2R są w tej chwili produktami nieosiągalnymi. Chciałem się zamknąć w cenie 200-250zł. Jak na razie mój wybór padł na Gigabyte GA-G31M-S2L, ale nie mogę znaleźć żadnych recenzji tej płyty w internecie.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jesteś maniakiem OC albo chcesz troche pobawić się w overclocking to proponuję tą DFI: DFI

Mała płyta, ale żadnych kompromisów i podobno osiąga FSB na poziomie 685 MHz

Co prawda ta płyta wykracza poza twój zakres cenowy, więc zwróć uwagę na tego GIGABYTE-a

Edytowane przez barbarzyncapl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak, podstawka AM2 mnie nie urządza :)

Zastanawiam się aktualnie nad tymi płytami:

wybacz barbarzyncapl, ale na tą DFI to mi było trochę szkoda kasy ;)

Gigabyte GA-G31M-S2L (207zł)

Gigabyte GA-Q35M-S2 (244zł)

Gigabyte GA-EG41MF-S2H (280zł)

Skłaniam się ku tej najdroższej ze względu na lepszą kartę graficzną z obsługą HD (DX10 to jedynie gadżet przy tej wydajności), chociaż integra to tylko chwilowe rozwiązanie, bo w przyszłości będzie tam siedziała zapewne HD3870 bądź HD4850. Co polecacie? Jak będzie z OC na G41?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@andrew777

Jestem otwarty na jakąś propozycję, bo generalnie wolę AMD od Intela (kwestia sympatii do firmy ;) ). Niestety Intel jest bardziej wydajny przy konwertowaniu materiału HD, a do tego ma służyć komputer. Podkręcony E8400 da sobie lepiej z tym radę niż jakikolwiek Phenom II.

Jeżeli źle mówię to mnie poprawcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra parę sekund, to jeszcze dodajmy do Phenoma X3 710 dobrą mobo pod matx, któa go obsłuży. (dobrze by było gdyby była jeszcze możliwość odblokowania tego 4 rdzenia). Coś mi się wydaje, że Mission Impossible

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=14696 lub http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=14695

Różnią się kodekiem dźwiękowym, obsługą Firewire i obecnością kondensatorów SOLID (tańsza tylko wokół socketu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się chyba zdecyduję na:

http://www.yalu.pl/index.php?action=product&pid=19898

i do tego Phenom X3 710. Co o tym myślicie?

Wyjdzie koło 900zł, podobnie jak C2D i płyta.

EDIT: A Właśnie będzie w tym możliwość odblokowania tego czwartego rdzenia?

Edytowane przez AdwiL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem DFI LanParty JR 790GX-M2RS za 632zł, jeśli będę musiał to pewnie ją kupię, ale chciałbym wiedzieć czy jest jakaś alternatywa.

Nieważne czy ten czwarty rdzeń da radę, po prostu jestem w stanie dać ciut więcej za płytę, bo ten element wymieniam rzadziej od procka.

W sumie za ten zestaw 1132zł, a za tą Gigabyte z posta wyżej i PII X4 wychodzi odrobinę drożej (1148).

EDIT:

Jest jeszcze z uATX z ACC jedna MSI i chyba 2 AsRocka. MSI kosztuje 550zł, a AsRock jest nieosiągalny, albo ja nie mogę znaleźć nigdzie.

Edytowane przez AdwiL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może za jakiś czas do HTPC, ale w tej chwili szukam czegoś z PCI-E x16, bo w przyszłości ma tam siedzieć jakiś radeon z serii hd (komputer ma też być do grania w rozdziałce 1680x1050, pewnie głównie w simsy 2 i w przyszłości simsy 3, komputer dla kobiety ;P)

EDIT:

Mógłby mi ktoś powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy Gigabyte GA-MA78GM-DS2H, a Gigabyte GA-MA78GPM-DS2H

Edytowane przez AdwiL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi