neotps Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 A więc tak, przyznam, że moja wiedza o kartrach graficznych jest niewielka i tutaj naprawdę przydadzą mi się rady dobrych forumowiczów:) Chcę kupić karte graficzną na którą chcę wydać jak najmniej. Górna suma to 350zł. Karte koniecznie chcę od ATI/AMD, gdyż mam płyte z wbudowanym GPU HD3200, crossfire nie wpłynie na szybkość, ale oszczędność już tak gdyż monitor będzie podłączony pod wbudowaną. Co do karty samej jeszcze, to myślałem o SAPPHIRE RADEON HD 4670 ULTIMATE 512MB DDR3 - pasywne chłodzenie jak najbardziej mile widziane, zależy mi na cichym sprzęcie. I tu kilka pytań: W przyszłości zmienie monitor na 22-24 calowy LCD (obecnie 17 cali CTR) czy w związku z tym pamięc karty ma znaczenie? Czytałem gdzieś że więcej pamięci ma znaczenie przy większej rozdzielczości, a więc 512 czy 1024mb? Czy warto poczekać - nie wiem jakie są dany premier nowych kart od AMD - i kupić karte później? Nie śpieszy mi się z zakupem, a więc poczekać mogę i może kupie za tą cene coś nowszego, bądź taniej tą którą biorę pod uwagę? Procesor obecnie to AMD x2 5000+ nie podkręcany. Co za tym idzie pytanie, czy jak kopie taką czy inną grafikę, procesor będzię ją spowalniał? W jaki sposób i dlaczego? To na razie tyle. PS. Czytałem poradnik z forum jaką karte graficzną i nim się sugerowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) W tej chwili HD4670 może być. Ten szafirek to dobry wybór. Pamięć ma wpływ w wyższych rozdzielczościach, głównie od 1680x1050, i głównie brak pamięci jest odczuwany po włączeniu wygładzania krawędzi (AA), ale zazwyczaj karta już nie wyrabia. Te 512MB do takich rozdzielczości starczy, ilością pamięci się nie przejmuj, najwyżej obniżysz detale.\ Nowe karty ATi HD4750 512MB DDR5 są przewidziane na kwiecień/maj (dokładnie nie wiadomo). Cena będzie w okolicach 400zł (przeciwnik - 9600GT), a karta ma mieć wydajność między HD4830 a HD4850. Jak możesz, dozbieraj troszkę kasy i czekaj. Edytowane 24 Marca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) Nowe karty ATi HD4750 512MB DDR5 są przewidziane na kwiecień/maj (dokładnie nie wiadomo). Cena będzie w okolicach 400zł (przeciwnik - 9600GT), a karta ma mieć wydajność między HD4830 a HD4850. Jak możesz, dozbieraj troszkę kasy i czekaj.imho na 400zł nie mamy za bardzo co liczyć, 4750 ma kosztować ~100 euro, więc dla końcowego klienta ok 450-500zł, chyba że euro spadnie do 3,5zł ;) Edytowane 24 Marca 2009 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neotps Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 A może jeszcze tak.. Czy jest jakiś sensowny przedział wydajności i ceny? Taki SAPPHIRE RADEON HD 4670 512 najtaniej już za 314,00 zł. Czy karta droższa o powiedzmy 100zł będzie przekładała się na wydajność? Czy jest realny sens inwestowania w droższą karte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Przy tym procku ( bez OC ) chyba nie ma większego sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 imho na 400zł nie mamy za bardzo co liczyć, 4750 ma kosztować ~100 euro, więc dla końcowego klienta ok 450-500zł, chyba że euro spadnie do 3,5zł ;) Jak napisałem, przeciwnikiem ma być 9600GT, więc cena będzie bliżej 400zł niż 500zł. Przy tym procku ( bez OC ) chyba nie ma większego sensu. W sumie racja, wielkiej różnicy przy tym procku nie będzie. A dlaczego? Bo im słabszy procek, tym gorszy minimalny fps, czyli więcej ścinek w trakcie gry. Tak więc rzeczywiście - HD4670 będzie najlepszym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...