Skocz do zawartości
zborek1985

Dylemat, Dwa Zestawy, 2300-2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przyszedł czas na zakup nowego kompa, obecnie waham się pomiędzy dwoma zestawami:

Zestaw 1:

Procesor: Intel Pentium Dual Core E5200 - 290zł

Chłodzenie: Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum - 79zł

Płyta Główna: ASRock P45TS - 330zł

RAM: G.Skill 2x2GB 800MHZ PK - 230zł

Karta Graficzna: Sapphire Radeon HD4850 512MB - 599zł

HDD: Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 255zł

Zasilacz: Pentagram 460W - 190zł

Obudowa: Antec Three Hundred - 265zł

Zestaw 2:

Procesor: AMD Phenom II X3 720 Black Edition - 615zł

Chłodzenie: Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum - 79zł

Płyta Główna: ASRock A780GXH - 299zł

RAM: G.Skill 2x2GB 800MHZ PK - 230zł

Karta Graficzna: Sapphire Radeon HD4850 512MB - 599zł

HDD: Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 255zł

Zasilacz: Pentagram 460W - 190zł

Obudowa: Antec Three Hundred - 265zł

Zestaw będzie podpięty pod 17'' monitor CRT Samsunga, w związku z tym mam pytanie odnośnie wydajności powyższych zestawów. Czy odczuję jakąkolwiek różnicę pomiędzy nimi? Kolejną zmianę sprzętu planuję za około rok-półtora (plus wymiana monitora), czy bardziej się opłaca wybrać zestaw tańszy i następnym razem zrobić upgrade całej platformy (proc+mobo+karta graf.) czy wybrać zestaw droższy wymieniając w przyszłości jedynie procesor i kartę graficzną? Jak do tego wszystkiego mają się pamięci i zasilacz, czy DDR2 za rok czasu dalej będą wykorzystywane, czy zasilacz da radę uciągnąć przyszły sprzęt bez problemów? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc.

Edytowane przez zborek1985

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw będzie podpięty pod 17'' monitor CRT Samsunga, w związku z tym mam pytanie odnośnie wydajności powyższych zestawów. Czy odczuję jakąkolwiek różnicę pomiędzy nimi? Kolejną zmianę sprzętu planuję za około rok-półtora (plus wymiana monitora), czy bardziej się opłaca wybrać zestaw tańszy i następnym razem zrobić upgrade całej platformy (proc+mobo+karta graf.) czy wybrać zestaw droższy wymieniając w przyszłości jedynie procesor i kartę graficzną? Jak do tego wszystkiego mają się pamięci i zasilacz, czy DDR2 za rok czasu dalej będą wykorzystywane, czy zasilacz da radę uciągnąć przyszły sprzęt bez problemów? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc.

Zestaw 2, po możliwym odblokowaniu 4 rdzenia będziesz miał zestaw zmodernizowany już teraz. DDR2 będzie na rynku, choć troszkę droższe od DDR3.

Przy 17" weź Sapphire HD4830 Dual Slot - tańszy, a nie zauważysz różnicy w tych rozdzielczościach. Poleciłbym nawet HD4670, ale w ciągu roku różnica może się zwiększyć, a to w sumie tylko 100 zł taniej.

Zasilacz weź Antec EarthWatts 380W - cichszy i nowszy, starczy nawet po wymianie karty na lepszą, a nowa generacja kart nie będzie bardziej prądożerna niż teraz.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega ma racje. drugi zestaw jest wedlug mnie lepszy. bardziej przyszlosciowy.

wszystko zalezy od tego kiedy ten monitor i jaki kupisz? bo na tym to hd4670 wystarczy... do lcd 19" to hd4850. a do wiekszysz rozdzielczosci to gtx 260 albo hd4870.

ciekawe czy tego x3 da sie odblokowac bo nie wszystkie sie da. ale jakby nie bylo wydajnosc na poziomnie e8400 :)

na Twoim miejscu kupil bym wszystko to co z Twojego drugiego zestawu tylko zmienil bym zasilacz na wiecej watowy, na razie kupil atholna 5200 x2 i poczekal na phenomy x2 45nm. beda sie krecily jak x4 i rowniez tak chlodne. bo skoro wynieniasz zestaw za rok poltora nie ma sensu kupowac teraz czegos czego i tak nie wykorzystasz teraz. czterordzeniowki nadaja sie tylko do obrobki foto i video. dobra dwurdzeniowka styka do grania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem wpisać, że komp będzie podpięty również do TV 42'' FullHD, dlatego też zdecydowałem się na HD4850. Co do reszty nie mam pojęcia co wybrać, niby X3 przyszłościowe, ale E5200 w zupełności też wystarczy. Za rok czy to X3 720, czy E5200 będą się nadawać jedynie do wymiany. Z monitorem mi się nie śpieszy, na ścianie wisi jak narazie potworek, więc monitor to wydatek na kiedyś tam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tak jak koledzy radza. wez drugi zestaw + lepszy zasilacz. a pocka poszukaj takiego co da sie odblokowac na 4 rdzenie :)

* 0851 FPMW (w przypadku modelu 710)

* 0904 CPMW, 0904 EPMW i 0904 BPMW (w przypadku modelu 720 BE)

te modele da sie odblokowac. poczukaj w sklepach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi