Skocz do zawartości
oski101

Płyta Główna + Procesor + Pamięć Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

A więc chcę kupić jakiś procesor + płytę główną + 1gb ram

Co polecicie?

Grafika na razie starczy mi zintegrowana + potrzebuje by płyta główna działała z moim dyskiem na złączu ATA i moim starym dvd również na złączu ATA.

Na razie myślę o zestawie:

Gigabyte GA-G31M

Intel Dual-Core E5200

+ jeszcze jakiś ram do tego

Co myślicie o takim zestawie?

Ta płyta będzie obsługiwać 2 urządzenia ata?

Z góry dziękuje za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie może być, z tym że płyta biednawa. Integra cienka. Płyta ma jedno wejście ata więc jedną taśmę podepniesz - u mnie nawet chodzą 2 ;p sata ma dość.

Szukając fotki płyty trafiłem na coś takiego: http://forums.overclockers.com.au/showthread.php?t=715306.

W skrócie - nowa rewizja nie chce za bardzo chodzić pow 290-300, a to już jest żałośnie niski wynik ;c

Z drugiej strony 5200 i 266 fsb to i tak jest ~3300.

Raczej trzeba się zainteresować amd, powiedz jeszcze jaki zasilacz posiadasz do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz to mustang 400W (nie musicie mi pisać że jest niebezpieczny i może mi spalić płytę itd. jakoś mu ufam więc niech zostanie )

Za 2 miesiące planuje dokupić grafikę i hdd.

Jakoś nie wiem czemu wolał bym procesor intela :)

Wszystko bym kupił osobiście w prolinie

http://proline.pl/sklep.php?prodid=GIGABYTE+G31M+ES2L

+

http://proline.pl/sklep.php?prodid=DUALCORE+E5200+2.5G

+

http://proline.pl/sklep.php?prodid=KINGSTON+1GB+DDR2800

Myślicie że nie będę żałował jak to kupię?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram często na programie Virtual DJ 5 w radiu internetowym a program ten używa dużo procesora przy ładowaniu piosenek :) więc myślę że przyda mi się go trochę podkręcić :)

Będzie duża większa wydajność nowego sprzętu niż tego co teraz na nim jestem? ( p4 2,6Ghz jakaś płyta biostar + 512 ram )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na starcie kosztował 200 z groszami - zastanawiałem się czy się nim nie pobawić, ale mi przeszło i kupiłem 2. cielaka ;p Jeżeli chodzi o kurs to wiadomo tylko, że nic nie wiadomo. Czekać niemal zawsze warto, jeżeli nic Cię nie ciśnie.

Zawsze warto jeżeli brać pod uwagę dłuższy okres czasu (lata) bo kursy już nic nie poradzą na postęp technologiczny. Ale komu by się chciało kisić latami ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie warto? :)

I tak raczej nie gram więc grafikę kupie tylko tak "o" żeby się nazywało że nie mam zintegrowanej - może się kiedyś przyda lepsza a może nie.

Trochę bezsensu że 90zł ten procesor podrożał :/ Aż o tyle się chyba kursy walut nie zmieniły żeby tak podrożał.

Edytowane przez oski101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

A więc chcę kupić jakiś procesor + płytę główną + 1gb ram

Co polecicie?

Grafika na razie starczy mi zintegrowana + potrzebuje by płyta główna działała z moim dyskiem na złączu ATA i moim starym dvd również na złączu ATA.

Na razie myślę o zestawie:

Gigabyte GA-G31M

Intel Dual-Core E5200

+ jeszcze jakiś ram do tego

Co myślicie o takim zestawie?

Ta płyta będzie obsługiwać 2 urządzenia ata?

Z góry dziękuje za pomoc :)

Nie pokręcisz na tej płycie. chipsety G31 charakteryzują się zerowym OC. Pomyśl nad lepszą płytą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G31 nie kręci się jakoś szałowo ale nie że wcale :wink: Powiem więcej..około 300mhz FSB zrobi więc do E5200 spokojnie wystarczy ze względu na wysoki mnożnik ;] A takiego procka szkoda nie podkręcać, chociaż te 3,2ghz może sobie mieć a wydajność jednak wzrasta, ważne jest to szczególnie gdybyś mimo wszystko wsadził kiedyś mocniejszą grafę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi