Maciejek Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Witam, chcę wymienić części w swoim staruchu, narazie mój budżet wynosi 600 zł. Co polecacie? Narazie posiadam: ASRock K7VT4A Pro (5 PCI, 1 AGP, 2DDR DIMM, AUDIO, LAN) 256 MB (PC2700 DDR SDRAM) NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X (128 mb) AMD Sempron 2500+ 1.75GHz Creative SB Live! Player 1024 Sound Card *Zbytnio na kompach się nie znam, wypisałem z everesta to co najważniejsze. Ogólnie można wymienić tylko procka, płytę główną i dokupić ram, z czasem dopiero grafikę dokupię. Czekam na odpowiedzi, pozdrawiam Maciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 (edytowane) W tej kwocie jak się dobrze rozejrzysz po Allegro to możesz wylicytować podobny, do tego, który ja kupiłem, czyli mniej więcej A 64 X2 4000+ (do 150zł), 2GB DDR2 (ok. 80zł), jakieś mobo na AM2 typu Abit, MSI, Gigabyte (ok 150-170zł) i do tego GF 8600 (do 200zł się znajdzie). Ewentualnie możesz wziąć nową płytkę Asrocka A780GXH za 299 z integrą, do tego proc i RAM, a grafika w późniejszym terminie. BTW. jaki masz zasilacz? --EDIT-- @wilczurek: przed kolacją bylem to i dwójkę zjadłem :P Edytowane 26 Marca 2009 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 (edytowane) Jaki zasilacz? Otwórz obudowę i spisz nazwę. Już teraz mogę ci napisać, że nic tu się nie opłaca wymieniać, lepiej kupić wszystko od nowa. Za ok. 600 zł da się coś złożyć, sporo lepszego niż to, co teraz masz. @stivo Gratuluję refleksu ;) Edytowane 26 Marca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszTbg Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Oczywiście nie warto inwestować w stary socket, podaj firme zasilacza bo moze uda się go "ocalić" do przyszłego zestawu. Po sprzedaniu starych części+ pieniądze które masz na jego rozbudowę pozwola złożyc coś lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Za 600zł (+ troche grosza za stary sprzęt) możesz złożyć całkiem dobrego kompa. Ja prawie rok temu opchnąłem 8600GT sonic+ za 133zł <_< więc dziś napewno jakieś okazje również znajdziesz. Do tego może nawet X2 5200+ jakąś mobo AM2 bo nie są drogie, ram tani i jazda... Ja mając 600zł bym celował w używany sprzęt na Allegro bo naprawde można wyrwać okazje - jak ja dałem komuś 8600 za grosze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 W tej kwocie jak się dobrze rozejrzysz po Allegro to możesz wylicytować podobny, do tego, który ja kupiłem, czyli mniej więcej A 64 X2 4000+ (do 150zł), 2GB DDR (ok. 80zł), jakieś mobo na AM2 typu Abit, MSI, Gigabyte (ok 150-170zł) i do tego GF 8600 (do 200zł się znajdzie). Ewentualnie możesz wziąć nową płytkę Asrocka A780GXH za 299 z integrą, do tego proc i RAM, a grafika w późniejszym terminie. BTW. jaki masz zasilacz? Ram ddr2 :P jak g780 Imho warto dopłacić do procków 2mb cache ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejek Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Emmm, teraz piszę z pracy. Zasilacz sprawdzę jak wrócę, o ilę da radę go sprawdzić. A co panowie powiecie na płytę z prockiem odrazu ? Takiego AMD 64 x2 można kupić za 599 zł wraz z 2gb ram. Ale nie wiem, jak to tam się.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Można tylko często w takich zestawieniach płyty są...poprostu kiepskie. Lepiej samemu złożyć po kolei wszystko, dobrać płytę w miarę najtańszą ale coś już oferującą np. w zakresie OC. Jeśli jednak myślisz o tym zestawie tak że ,,ma to tylko działać,, no to trzeba kierować się ceną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejek Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Hmm, ogólnie PC musi szybko śmigać w windowsie, na gry nie mam zbytnich wymagań, pograć na full detalach w SA, ogólnie może od czasu do czasu jakiś PES i to wszystko. Podkręcać raczej nie będe, bo niepotrafię. Słaba płyta - czyli, że co będzie się dziać? Wydajność PC spadnie poprzez płytę główną? Ja nie sądze, ale się nie znam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Słaba płyta miałem na myśli kiepskie OC lub jego brak, słaby support dla jakiś części itd itd ale oczywiście jeśli składasz typowy zestaw a z tego co widze dużych wymagań nie masz to bierz coś taniego tak żeby wyrobić się z pozostałymi częściami ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Lepsza płyta główna daje możliwości na przyszłość, np rozbudowę o coś lepszego. Poza tym większe możliwośći O/C, mówisz, że podkręcał nie będziesz, ale wydaje mi się, że z czasem i to mogłoby Cie zainteresować ;) - wystarczy trochę poczytać. Poza tym moim osobistym zdaniem, lepsza płyta = lepsza stabilność...ale to tylko moja prywatna opinia :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejek Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Znaczy, mieć na med/max detalach 100+ fps w SA, myślę że jeśli chodzi o proc, Athlon 64 x2 wystarczy, 2GB ram, a grafę dokupię bo na mojej mam teraz 50/60 fps na min. detalach więc jest w miarę ok. Windows chodzi tragicznię, nie będe tu rozwijał tego tematu. No więc, sprawa jasna: Waszę propozycję, 600 zł na proc, płytę i ram. Czekam na dalsze odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Po co Ci tyle FPS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejek Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 (edytowane) Ah, głupie pytanie. Poprostu, kocham grać na 100 fps, chodź grałem tylko na siostry PC. Moim zdaniem, jest niesamowicie. Ogólnie, latam sobie motorem, mam takie zajęcie, no i tam FPSy są w miarę ważne :) Ale już koniec tego offtopu o FPS. e/ W sumie, pomyślałem nad kupnem tylko procka, płyty i zasilacza [swojemu nie ufam, bo ledwo na moim PC ciśnie]. No więc, znalazłem coś takiego: Płyta: ASUS MN2PV-VM AM2 (~240 zł) Proc: AMD Phenom X4 9500 2.2 GHz (399zł) lub AMD ATHLON X2 6400+ BOX 2MB CACHE 3.2GHz (389zł) Zasiłka: ATX PC 350W NOISE KILLER (~45zł) Razem: 695 zł Nie wiem co o tym myśleć. Edytowane 27 Marca 2009 przez Maciejek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Nie zapominaj o pamięciach. Zasilacz mało znany jak dla mnie i nie zaufałbym mu do takiego sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Proc nieopłacalny. Dużo prądu bierze i średnia wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 (edytowane) mobo: http://www.allegro.pl/item590659666_foxcon...x_gl_sa_ra.html proc: http://www.allegro.pl/item593140056_amd_at...sklep_w_wa.html ram: http://www.allegro.pl/item587497911_pamiec...0d2n6k2_4g.html zasilka: http://www.skapiec.pl/site/cat/37/comp/101279 To tak na szybko wyszukalem.Mobo fajne,o ile nie przeszkadza Ci miech gwary. Razem lekko ponad 700zl,ale zasilke mozna poszukac tansza. np. http://www.allegro.pl/item595115829_modeco...cena_warto.html Edytowane 27 Marca 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...