seba_999 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Witajcie, jak w temacie. Dysk mam podzielony tak: C - partycja podstawowa, D, E, F, G, H - logiczne. Da się jakoś złączyć C i D? Dodam, że opcja zgrywania danych z pozostałych partycji, usunięcie jej itd nie wchodzi w grę. I dane z C i tej reszty muszą być zachowane (D jest pusta). Próbowałem to zrobić programem Gparted, ale nie dało się (a może coś zrobiłem źle lub słabo się starałem?). Liczę na pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Gdyby D było "primary" to problemu by nie było ;) Jest kila możliwych opcji: - jeśli to winda + ntfs - można zamontować partycję D jako katalog na C - Linux + LVM / MD lub jak wyżej Fizycznie jest to możliwe poprzez: - usunięcie D, przesunięcie EFGH do przodu, obcięcie pozostałego wolnego miejsca na extended i przesuniecie całego extended na koniec dysku. Następnie klasyczny resize dla C - długa i ryzykowna operacja. Program: (G)parted lub Bootit_NG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marjuszo Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 w programie Acronis Disk Director Suite usuwasz partycje D bo i tak jest pusta i jej kosztem powiększasz C. tak robiłem u siebie i wszystko grało. operacja zajmuje kilka sekund. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TigerA1 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Partition magic bez najmniejszego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 D nie jest partycją, tylko dyskiem logicznym na partycji typu "extended" - usunięcie D nie zwalnia miejsca na dysku - nadal nie ma miejsca na powiększenie C. Skrócenie partycji (szczególnie extended) "od przodu" najczęściej działa źle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 (edytowane) Czyli sprawdził się "najgorszy scenariusz". Nie będę ryzykował utraty danych skoro skracanie "od przodu" nie jest aż tak bezpieczne. Zamontowałem sobie D jako katalog. Nie jest to rozwiązanie, które mnie satysfakcjonuje, ale lepsze to niż nic ;). Przy następnym (ewentualnym) totalnym formacie pomyślę o innym rozplanowaniu partycji. Dzięki tomazzi :). Pozdrawiam Edytowane 29 Marca 2009 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Idziesz do znajomego, przenosisz dane na jego dysk, tniesz dysk tak jak Ci pasuje i przenosisz dane z powrotem. Proste, łatwe i bez ryzyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Wiem, że się tak da, jednak jak już wyżej wspominałem opcja zgrywania danych z pozostałych partycji, usunięcie jej itd nie wchodzi w grę.;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...