Matthaios84 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Pytałem się w sklepie o dysk SSD i sprzedawca powiedział mi, że zanim kupie dysk SSD musze wcześniej nabyć kontroler, który będzie to obsługiwał, 500zł podobno coś takiego kosztuje. Czy potrzebuje kontrolera pod dysk SSD ? Myślałem, że to się normalnie pod SATA podpina, identycznie jak dyski talerzowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 I masz rację a kolega sprzedawca powinien się poduczyć. Dysk SSD wpina się jak każdy normalny HDD, pewne tweaki przydatne są po stronie systemu operacyjnego. Dodatkowy kontroler RAID i to wpinany w PCI-X przydaje się gdy chcesz montować RAID0 z kilku dysków SSD (> lub =3), wbudowane kontrolery mogą się nie wyrabiać przy większej ich ilości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 (edytowane) Ok dzięki. W sumie to sprzedawca rzeczywiscie fachowego podejścia nie prezentował. Usilnie próbował mi wmówić, że dyski SSD mają prędkość 15 tyś obrotów/sek :D Edytowane 2 Kwietnia 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 (edytowane) Nie słuchaj sprzedawców, bo myślą, że coś wiedzą, a tak na ogół nie jest i próbują wcisnąć tyle towaru ile się da, żeby tylko zarobić. Edytowane 2 Kwietnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Ok dzięki. W sumie to sprzedawca rzeczywiscie fachowego podejścia nie prezentował. Usilnie próbował mi wmówić, że dyski SSD mają prędkość 15 tyś obrotów/sek :D Chyba mu się SSD z SAS pomyliło ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverato Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 zatrudniają ludzi bez zadneko pojęcia co sprzedają np.ide do MM po lcd tv pytam sie kola o funkcje tego tv a kolo podchodzi do kartki z ceną i czyta ja^%# czytać to ja umim,pytam czy jest cichy nie ma wentylatorów itd.. sprzedawca mówi ze wentylatorów nie wkładają do tv przyglądam się z tyłu podswielam telefonem no i ma wentyl,od tej pory czytam recenzje tego co kupuje a sprzedawce tylko pytam o rabat ps.normalnie podpinasz jak zwykły dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...