Skocz do zawartości
Matthaios84

Kontroler Pod Ssd ?

Rekomendowane odpowiedzi

Pytałem się w sklepie o dysk SSD i sprzedawca powiedział mi, że zanim kupie dysk SSD musze wcześniej nabyć kontroler, który będzie to obsługiwał, 500zł podobno coś takiego kosztuje. Czy potrzebuje kontrolera pod dysk SSD ? Myślałem, że to się normalnie pod SATA podpina, identycznie jak dyski talerzowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I masz rację a kolega sprzedawca powinien się poduczyć.

Dysk SSD wpina się jak każdy normalny HDD, pewne tweaki przydatne są po stronie systemu operacyjnego.

Dodatkowy kontroler RAID i to wpinany w PCI-X przydaje się gdy chcesz montować RAID0 z kilku dysków SSD (> lub =3), wbudowane kontrolery mogą się nie wyrabiać przy większej ich ilości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zatrudniają ludzi bez zadneko pojęcia co sprzedają

np.ide do MM po lcd tv pytam sie kola o funkcje tego tv a kolo podchodzi do kartki z ceną i czyta ja^%# czytać to ja umim,pytam czy jest cichy nie ma wentylatorów itd.. sprzedawca mówi ze wentylatorów nie wkładają do tv przyglądam się z tyłu podswielam telefonem no i ma wentyl,od tej pory czytam recenzje tego co kupuje a sprzedawce tylko pytam o rabat

ps.normalnie podpinasz jak zwykły dysk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi