Skocz do zawartości
aya

Dobry Sprzęt Dla Początkującego Studia Graficznego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich pomocnych ;] Przedstawię w skrócie zakres zadań do których potrzebuję dobrego sprzętu. Zajmuję się grafiką komputerową w szerokim znaczeniu tego słowa. Począwszy od projektowania stron internetowych, poprzez grafikę do druku oraz animację flash. Do tej pory pracowałam w firmach i nie potrzebowałam wiedzy dotyczącej sprzętu na którym pracuję, w tej chwili marzę o własnym studio graficznym, nie za dużym na początek, ale by móc wiedzieć że przez czas który będę rozkręcać swoją działalność mnie nie zawiedzie i będę z niego zadowolona. Do rozdysponowania mam 8 500 tys. Czy te pieniążki starczą mi na start sprzętowy taki który spełni moje oczekiwania? W tej cenie chcę zmieścić PC i monitor. Przeglądając fora wyczytałam że godny polecenia jest Eizo FlexScan S2231W, w miarę przystępnej cenie jak na Eizo i na 22 cale które ratują mnie przy flash-u. Serdecznie proszę o wskazówki i rady, na pewno będą mi pomocne.

Z góry dziex

aya

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EIZO S2231W to ciekawy monitor z szerszym gamutem (obejmuje przestrzeń większości "drukarek" ... ~90% AdobeRGB i niemal cały sRGB). Ma 10 bit LUT którego nie można programować (brak kalibracji sprzętowej - technicznie monitor "może" ale zostało to zablokowane programowo przez producenta). Ostatecznie blokada na EIZO S2231W sprawia że jest on bardziej amatorski niż profesjonalny (a szkoda). Tobie przydał by się monitor kalibrowalny sprzętowo ... najlepiej z szerokim gamutem i do tego kolorymetr radzący sobie z monitorami szerokogamutowymi. Np. EIZO CG222 (z kolorymetrem będzie gorzej bo to też kosztuje i nie może być byle co)

Co do komputera ... pozostaje 3,5K - spokojnie w tej kwocie złożysz dobrą skrzynkę.

Nie potrzebna Tobie superwydajna karta graficzna ... złącza cyfrowe też sprawiają że karty jakościowo wyświetlają praktycznie tak samo więc tu zaoszczędzisz. Potrzebujesz dużo ram (4 GB powinno być ok) i szybki CPU. Dysk twardy - raczej super wielkie pojemności nie będą potrzebne. Do tego nagrywarka DVD na SATA, dobrze chłodzona obudowa, solidny i cichy zasilacz ....

ps. możesz od kogoś pożyczać odpowiedni kolorymetr/spektro ?

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi