Skocz do zawartości
::snoopy::

Monitor Lcd ~600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mimo że trochę poprzeglądałem i poczytałem to jestem nadal zielony w tym temacie. Wyczytałem że matryce TN mają najsłabsze odwzorowanie barw (nie wiem, może to już nieaktualne) ale na lepszy chyba mnie nie stać. Nie mam pojęcia jakiej marki, które są nie awaryjne. Obecnie siedzę przed wysłużonym CRT LG 17" (8latek).

Monitor raczej (napewno) panoramiczny. Ogólnie do wszystkiego, jakiś film obejrzeć, czasem amatorska obróbka zdjęć, do grania w gry najmniej. Zależy mi na ładnych barwach i równomiernym wyświetlaniu. Co najmniej 19" do 22". Ale wolę lepszy jakościowo 19" niż odwrotnie :)

Budżet ok 600zł. Piszcie jeśli macie jakieś pytanie które pomogłyby wybrać monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczytałem że matryce TN mają najsłabsze odwzorowanie barw (nie wiem, może to już nieaktualne)

Tak ... nadal matryce TN nie nadaja siędo pracy z grafiką.

Obecnie sprzedawane TN mają 262 tys. barw (16,7 mln. to symulacja poprzez dithering), spore odchyłki barwne pogłębione dodatkowo przez słabą char kątową góra/dół co doskonale widać kiedy siedzimy na wprost i wyświetlimy delikatną jednolitą barwę na cały ekran - to wszystko sprawia że TN do pracy z grafiką się nie nadają ... a ten kto twierdzi inaczej po prostu robi niechlujną obróbkę/byle jak .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten lg W1942TPF wydaje się być ok. A jak jest z tym kontrastem bo to chyba jest dynamiczny? Czytałem w innym temacie o tym ale nie moge się połapać. Brać z dynamicznym czy statycznym? :huh:

Wygląda na to że ten ViewSonic nie ma DVI - więc dla zasady bym go wykreślił :kijem:

Czy to jakaś wada? Mam w grafice d-sub i dvi.

OK, doczytałem DVI jest lepsze.

Edytowane przez ::snoopy::

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi