Skocz do zawartości
Gość

Problem Z Kompem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od kilkunastu dni mam bardzo wielki problem. Mianowicie po jakimś czasie użytkowania komputera kursor myszki od tak nagle zatrzymuje się. Tzn ten właściwy kursor, widzialny, bo nadal jest niewidzialny kursor którym mogę wszystko zrobić. A po pewnym czasie takiego działania (albo np. zdarzyło się, że po zamknięciu Firefoxa) wszystko nagle zatrzymuje się, później gaśnie ekran (a muzyka w winampie nadal gra). Resetowanie komputera nie ma sensu gdyż po zresetowaniu nadal jest czarny ekran mimo iż diody na obudowie świecą się. Co z tym zrobić? Moja karta graficzna to GeForce 7300GT i sterowniki w wersji 181.22, płyta główna ASRock K7VT4A Pro, Sempron 2800+, zasilacz Trust 420W Dual Fan

Pomocy ;)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PPM na mój komputer > Zarządzaj > Podgląd zdarzeń i powiedz czy masz jakieś błędy w 2 i ostatniej zakładce .

Sprawdź temperatury - np. w biosie lub z pomocą programów np. Speedfan , Everest , Motherboard Monitor itp.

Warto by było też sprawdzić działanie na normalnym zasilaczu a nie tym czymś co ty masz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek sprawdź, czy grafika się nie przegrzewa. Potem temperatury na mostku północnym i procku. Najlepiej dotykając ręką radiatorów - jak nie dasz rady utrzymać ręki, to raczej jest za gorąco.

Potem wyłącz kompa i porządnie przeczyść z kurzu - głównie pamięci, radiatory i płytę główną.

Na koniec sprawdź na innym zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą był "atak" i tak jak sądziłem temperatura dochodzi maksymalnie do 42 stopni. Karta graficzna zimna. Jeśli chodzi o błędy to nie pojawiło mi się teraz nic. Jest tylko wcześniejszy błąd explorera ale to nie w czasie ataku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jeśli jest problem z softem,to i tak "fachowcy" z forum w większości przypadków napiszą-

Warto by było też sprawdzić działanie na normalnym zasilaczu a nie tym czymś co ty masz .

A ja twierdzę usilnie, że to wina bajzlu w oprogramowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpocząłbym od czyszczenia system, czyli na pierwszy rzut wywalenie z autostartu programów typu gadu-gadu, skype, upadów różnych programów i sterowników itp. następnie wywalenie plików z folderów Temp, dalej czyszczenie rejestru i ewentualnie odinstalowanie być może uszkodzonych sterów od grafiki i instalowanie nowych oraz instalacja nowych directX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj robiłem reinstalkę systemu, gdyż system całkiem się posypał, pisało, że jest uszkodzony hal.dll, ale nie pomogło przegranie go, nie działała również komenda na naprawę pliku boot.ini w konsoli odzyskiwania sytemu. Więc sięgnąłem po radykalne metody. Niestety ciężko będzie sprawdzić na innym zasilaczu gdyż nie posiadam żadnego... tzn jest jakiś ale nie wiem gdzie teraz jest ;p Ale jeszcze bardziej dupny niż ten :P

EDIT: Błędy z ostatniego czasu są następujące:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

EDIT2: Jak zauważyłem, po zatrzymaniu kursora i zgaśnięciu ekranu muzyka w winampie nadal grała ;|

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi