Skocz do zawartości
maniek123

Pliki Sam I System

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam zainstalowane 2 windowsy . na jednym z ktorego korzystam sciagnal sie jakis wirus i zmienil mi haslo do jedynego konta administracyjnego i nie moge teraz wejsc (juz kiedys tak mialem)

ale jest jeszcze drugi windows (oba xp) na ktory moge wejsc ale tutaj zupelnie nic nie ma i chce korzystac z tamtego. probowalem poprzez zmiane wartosci w plikach SAM i SYSTEM

cytuje:

"W systemie operacyjnym Windows, hasła przechowywane są w pliku SAM. Znajdują się one w folderze Windows/System32/Config i Windows/Repair. Nie można ich skopiować ani edytować, gdy system jest uruchomiony. Są programy do łamania plików SAM i "wyciągania" hasła"

zdawalo mi sie ze szybko obgarnalem program lecz wszystko popsulem.

pozmienialem tak w tych plikach ze nadaly sie tylko do usuniecia a teraz nie chce sie windows odpalic bez tych plikow po pojawia sie komunikat ze brakuje pliku.

nie chce robic reinstalki bo najwazniejsze pliki znajduja sie na pupicie i w dokumentach.

jest jakas rada zeby zdobyc te pliki?beda dzialac takie same z innego komputera?przesle mi ktos?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na cholerę Ci ten Windows?

Dostęp do pulpitu: C:\Documents and settings\_NAZWA_USERA_\Pulpit

Dostęp do dokumentów: C:\Documents and settings\_NAZWA_USERA_\Moje dokumenty

Dla dokumentów wspólnych i wspólnego pulpitu zamiast nazwy użytkownika wstawiamy "All Users".

Na przyszłość nie baw się plikami SAM. A do kasowania/resetowania haseł w Windows jest pełno narzędzi w sieci. Poza tym jest jeszcze dostęp do konta administratora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakby to bylo takie proste to bym nie prosil o pomoc.

konta z tamtego windowsa sa zablokowane w documents & settings "odmowa dostepu"

potrzebny tamten windows bo mialem wiele sterownikow zainstalowanych ktorych juz nie mam.

beda dzialac pliki z innego kompa jak skopiuje?

Znajde je gdzies na plycie widnows?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakby to bylo takie proste to bym nie prosil o pomoc.

konta z tamtego windowsa sa zablokowane w documents & settings "odmowa dostepu"

...

O mamo...

Prawym na folder > Właściwości > Zabezpieczenia > Zaawansowane > Właściciel > Edytuj... > [Wybór użytkownika] > Zaznaczamy też : Zmień właściciela dla pod kontenerów i obiektów > OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale sie podnieciles tylko troche za szybko.

mam home edition i nie ma "zabezpieczen" w wlasciwosciach i probowalem na wiele sposobow opisywanych w necie ale bez skutku.

jedynym rozwiazaniem wydaje mi sie instalacja linuxa i teraz mam pytanie dotyczace tego:

czy jak zainstaluje dodatkowo jeszcze linuxa to bede mogl wejsc do documents & setting z tamtego xp'ka?

prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K#^%#&%$@wa wez tego swojego HE uruchom w trybie awaryjnym i zrób to co pisze Mardok, a nie narzekasz na HE, którym mozna nadać sobie uprawnienia w 2 minuty niemal tak samo jak w Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi