kurniczek Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Mam taki sprzet http://www.allegro.pl/item608253253_dzbane...ady_maxtra.html i przy okazji problem, poniewaz z przefiltrowanej wody wypadaja drobinki wegla. Z FAQ ze strony producenta Czym są czarne drobinki w moim dzbanku i czy mogą być szkodliwe? Sporadycznie może zdarzyć się, że z wkładu wydobywają się drobne granulki węgla. Tak naprawdę są to fragmenty cząsteczek węgla, które ukruszyły się w procesie transportu. Zawartość wkładu posiada właściwe atesty żywnościowe i jest całkowicie niegroźna dla zdrowia człowieka. Ponadto przypadki nadkruszenia się cząsteczek węgla nie wpływają na możliwości filtracyjne wkładu. Aby uniknąć przenikania cząsteczek węgla do wody filtowanej należy odpowiednio przeprowadzić proces aktywacji wkładu i pamiętać o przelaniu dwóch pierwszych porcji wody przez wkład. Woda ta nie jest przeznaczona do spożycia. Wynika, ze to jest nie grozne dla zdrowia czlowieka, jednak nie chce mi sie w to za bardzo wierzyc. (Oczywiscie proces aktywacji zostal wykonany tak jak bylo napisane w instrukcji) Czy naprawde te granulki wegla sa niegrozne dla czlowieka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Nie nie sa, pacjentom którzy sie zatruli/przedawkowali takze podaje sie wegiel, ba wegiel jest chyba w kazdej apteczce domowej na problemy z wypróżnianiem:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Tez wlasnie pomyslalem o tym "spozywczym" weglu, ale czy to i to to to samo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 (edytowane) Może trochę nie na temat ale zobaczcie jak ta firma nazywa się poza granicami naszego kraju: http://www.trudnoca.net/forum/viewtopic.php?f=93&t=4108 lol Googlowałem sobie przed chwilą i sporo takich obrazków znalazło. Edytowane 26 Kwietnia 2009 przez stranded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Olej to, też mam filtr i też trafiały mi się drobinki węgla, jeszcze żyję :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Tez wlasnie pomyslalem o tym "spozywczym" weglu, ale czy to i to to to samo?Tak to jest węgiel aktywny, nie brunatny ani kamienny tylko taki fajny aktywny:) Przeżyjesz:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukIT Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Pozwólcie, że się dołącze do wątku i odświerzę go nieco. Chciał bym zapytać co ogólnie sądzicie o filtrach Brita, czy uważacie że woda z nich jest naprawdę czystsza? Czy można z takiego filtra pić wodę bez przegotowania czy lepiej jeszcze ją przegotować? Spotkałem się raz z taką opinią, że woda z tych filtrów jest za bardzo czysta a przecież organizm człowieka potrzebuje nieco innych substancji?? Co o tym sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 bez przegotowania to sobie możesz pić wodę mineralną z butelki, filtr ci nie zatrzyma i nie wybije bakterii/drobnoustrojów które mogą się znajdować w wodzie kranowej, niby woda przechodzi badania na zawartość tych rzeczy i niby ma być bezpieczna dla człowieka ale to różnie to bywa (zwłaszcza w przypadku studni głębinowych... tam to można czasami całą florę znaleźć hehe). Co do samych filtrów oczywiście są w jakimś stopniu tam skuteczne ale tylko pod warunkiem, że zmienia się wkłady w tych filtrach bo znam takie przypadki gdzie ludzie filtrują tym filtrem wodę przez rok i więcej, a jakie to ma działanie na organizm i co przez ten czas ten filtr zatrzymał, co się tam rozwija to głowa boli - taki mały reaktor biologiczny :lol: pytasz też czy woda nie jest za czysta, przecież człowiek nie pije tylko wody z kranu na herbatę, minerały to ne tylko kranówka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkoz11 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 bez przegotowania to sobie możesz pić wodę mineralną z butelki, filtr ci nie zatrzyma i nie wybije bakterii/drobnoustrojów które mogą się znajdować w wodzie kranowej, niby woda przechodzi badania na zawartość tych rzeczy i niby ma być bezpieczna dla człowieka ale to różnie to bywa (zwłaszcza w przypadku studni głębinowych... tam to można czasami całą florę znaleźć hehe). Co do samych filtrów oczywiście są w jakimś stopniu tam skuteczne ale tylko pod warunkiem, że zmienia się wkłady w tych filtrach bo znam takie przypadki gdzie ludzie filtrują tym filtrem wodę przez rok i więcej, a jakie to ma działanie na organizm i co przez ten czas ten filtr zatrzymał, co się tam rozwija to głowa boli - taki mały reaktor biologiczny :lol: pytasz też czy woda nie jest za czysta, przecież człowiek nie pije tylko wody z kranu na herbatę, minerały to ne tylko kranówka. Bzdury. Od 18 lat piję nieprzegotowaną kranówę i nadal żyję. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 przecież nie napisałem, że w twoim kranie jest ciach!o, różnie jest więc nie uogólniaj, nikt ci kranówki nie zabroni pić twój wybór, zresztą jak byś wiedział jak się oczyszcza i uzdatnia wodę która leci z kranu to nie wiem czy byś był tak pewnie pisał o bzdurach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 przecież nie napisałem, że w twoim kranie jest [ciach!]o, różnie jest więc nie uogólniaj, nikt ci kranówki nie zabroni pić twój wybór, zresztą jak byś wiedział jak się oczyszcza i uzdatnia wodę która leci z kranu to nie wiem czy byś był tak pewnie pisał o bzdurach. Nie mówiąc już o tym że po drodze z zakładu uzdatniania jest kilka kilometrów rurociągów nim doleci do kranu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Ja mam brite Classic... Poprawa smaku kawy/herbaty/innych szczochów 100% I wreszcie nie ma kamienia w czajniku... No i nie czuje piasku w nerkach... U siebie nie zauwarzyłem Węgla aktywnego w wodzie... ( inny rodzaj wkładu mam ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...