Skocz do zawartości
vENiZE

Asus Eeebox B202 I B204

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Myślę nad zakupem komputera Asus EeeBOX B202 lub B204.

Główne jego zadania kształtowałyby się na Photoshopie i odtwarzaniu filmów HD (nie może się dławić przy 1080p).

Nagrywarkę dokupię zewnętrzną, więc to nie problem.

Specyfikacja tańszego z braci:

* Procesor / chipset: Intel Atom N270 / Intel 945

* Pamięć RAM: 1GB

* Dysk twardy: 160 GB HDD SATA II + 10GB Eee Storage

* Sieć bezprzewodowa: WLAN 802.11 b/g/n

* LAN: 1 Gigabit LAN

* Czytnik kart pamięci: SD/SDHC/MS/MS Pro

* Wejścia / Wyjścia : DVI-Out / 4x USB (2 z przodu, 2 z tyłu)

* System Operacyjny: Windows XP Home

* Wymiary: 223x178x26 mm

* Waga: 1.1 kg

* Kolor: Biały

* W zestawie klawiatura i mysz optyczna.

Droższy o 380zł B204 ma na pokładzie Radka HD 3450 (już nie chodzi raczej o jego wydajność, a samo złącze HDMI i "nie bycie integrą").

Niby jest jeszcze model pośredni (B206 - tak, najwyższy numerek), czyli B204 bez BT i akumulatora (co prawda w B204 trzyma tylko około 20 minut, ale zawsze jest zabezpieczenie, na wypadek nagłego braku prądu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedz a jak zaawansowane rzeczy w tym fotoshopie bedziesz robil ? bo jakos mi sie nie widzi 1giga ramu + marny procek w tym programie ;-)

Nazwijmy to nauką obsługi Photoshopa :D Musi się dać zrobić w nim wszystko.

Procek aż tak tragiczny? Nigdzie nie mogę znaleźć testów.

RAM-u mogę dołożyć w opór - ale Bóg wie ile tam jest wolnych slotów i jaką maksymalnie pojemność obsługuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- nie pograsz w nic z uwagi na proca

- filmy w fullhd chodza ok

- photoshop odpada ze wzgledu na proca, jakikolwiek filtr na czyms pow. 1000x1000 (zdjecie) bedzie Ci sie nakladal strasznie dlugo

Te Boxy nadaja sie jako przegladarka do netu podpieta pod LCD/Plazme fullhd i niczego wiecej, takie stacjonarne odpowieniki netbooków.

Oczywiscie tylko wersja z Radkiem ma racje bytu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie - chyba 3/4 wypowiadających się, nie wie jak wygląda (pomijając już objętość, masę i głośność) nasz Asus EeeBOX B204.

Mam już normalnego pieca, na którym wszystko mi chodzi i mam również lapka, na którym wszystko mi chodzi. Baaa, nawet obłogiem leży chlebak i zgaszony okrąg poslajsowany na ćwiartki. 14 rdzenii. 42", 24" i 17". Trzy stereo. W sumie 1400gb miejsca. I fajnie.

A Asus ma być ozdobą biurka, która służy do podstawowych czynności biurowych (i nie tylko :D).

Ale nic - pomysł chybiony i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedz a jak zaawansowane rzeczy w tym fotoshopie bedziesz robil ? bo jakos mi sie nie widzi 1giga ramu + marny procek w tym programie ;-)

O dziwo Photoshop daje rade :) - dla nauki spokojnie...

2 gb maksymalnie i to w 1 kości,

ale zawsze można podłączyć pendrive'a i włączyć takie cuś co przyśpiesza systemm, tylko trzeba mieć viste (tak na marginesie daje to mniej więcej 1 fps w gta IV)

2Gb mozna dac w jednej kosci lub 2x po 1 GB - pendrive to glupi pomysl juz o wiele lepiej jest sobie wymienic dysk na SSD.

- nie pograsz w nic z uwagi na proca

- filmy w fullhd chodza ok

- photoshop odpada ze wzgledu na proca, jakikolwiek filtr na czyms pow. 1000x1000 (zdjecie) bedzie Ci sie nakladal strasznie dlugo

Te Boxy nadaja sie jako przegladarka do netu podpieta pod LCD/Plazme fullhd i niczego wiecej, takie stacjonarne odpowieniki netbooków.

Oczywiscie tylko wersja z Radkiem ma racje bytu.

Masakry nie ma :) Naprawde :), do zwyklego poprawiania zdjec na Nasza klase wystarczy :P Pare filtrow + resize na koniec i spokojnie mozna dzialac :)

Ps. Pilocik w B204 jest bardzo fajnyyyyyyy :) do tego swietna klawiaturka + mysz poprostu luxx

Polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wystarczy, ze napisal czego konkretnie szuka - prawda ?

vENiZE - Asusik fajny jest, ale dla kogoś kto chce na dużym ekranie przeglądać sieć itp. Do tego jeszcze jakiś duży dysk sieciowy na muzyke / filmy i śmiga :) Do innych zastosowań to się kompletnie nie nadaje.

Sector19 używanie PS'a do zdjęć na n-k to profanacja ]:->

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wystarczy, ze napisal czego konkretnie szuka - prawda ?

vENiZE - Asusik fajny jest, ale dla kogoś kto chce na dużym ekranie przeglądać sieć itp. Do tego jeszcze jakiś duży dysk sieciowy na muzyke / filmy i śmiga :) Do innych zastosowań to się kompletnie nie nadaje.

Sector19 używanie PS'a do zdjęć na n-k to profanacja ]:->

Dokladnie do tego nadaje sie Eee BOX

A ze ktos chce pobawic sie photoshopem to tez jakos przezyje... a NK to najlepszy przyklad :) bo kto niechcialby miec idealnej cery??:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi