vENiZE Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Witam, Myślę nad zakupem komputera Asus EeeBOX B202 lub B204. Główne jego zadania kształtowałyby się na Photoshopie i odtwarzaniu filmów HD (nie może się dławić przy 1080p). Nagrywarkę dokupię zewnętrzną, więc to nie problem. Specyfikacja tańszego z braci: * Procesor / chipset: Intel Atom N270 / Intel 945 * Pamięć RAM: 1GB * Dysk twardy: 160 GB HDD SATA II + 10GB Eee Storage * Sieć bezprzewodowa: WLAN 802.11 b/g/n * LAN: 1 Gigabit LAN * Czytnik kart pamięci: SD/SDHC/MS/MS Pro * Wejścia / Wyjścia : DVI-Out / 4x USB (2 z przodu, 2 z tyłu) * System Operacyjny: Windows XP Home * Wymiary: 223x178x26 mm * Waga: 1.1 kg * Kolor: Biały * W zestawie klawiatura i mysz optyczna. Droższy o 380zł B204 ma na pokładzie Radka HD 3450 (już nie chodzi raczej o jego wydajność, a samo złącze HDMI i "nie bycie integrą"). Niby jest jeszcze model pośredni (B206 - tak, najwyższy numerek), czyli B204 bez BT i akumulatora (co prawda w B204 trzyma tylko około 20 minut, ale zawsze jest zabezpieczenie, na wypadek nagłego braku prądu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 FullHD na Atomie + 945?? zapomnij, bierz tego z radkiem 3450, bo on sprzętowo wspomaga odtwarzanie filmów HD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Jasne, jasne - właśnie myślałem o tym z Radkiem, bo jeszcze czasem może i jakąś gierkę bym odpalił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 powiedz a jak zaawansowane rzeczy w tym fotoshopie bedziesz robil ? bo jakos mi sie nie widzi 1giga ramu + marny procek w tym programie ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 powiedz a jak zaawansowane rzeczy w tym fotoshopie bedziesz robil ? bo jakos mi sie nie widzi 1giga ramu + marny procek w tym programie ;-)Nazwijmy to nauką obsługi Photoshopa :D Musi się dać zrobić w nim wszystko. Procek aż tak tragiczny? Nigdzie nie mogę znaleźć testów. RAM-u mogę dołożyć w opór - ale Bóg wie ile tam jest wolnych slotów i jaką maksymalnie pojemność obsługuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borbo Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 2 gb maksymalnie i to w 1 kości, ale zawsze można podłączyć pendrive'a i włączyć takie cuś co przyśpiesza systemm, tylko trzeba mieć viste (tak na marginesie daje to mniej więcej 1 fps w gta IV) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 A kto tu mówi o GTA IV. Co najwyżej CS:S i to raz w tygodniu ;] To jak ostatecznie PS zadziała na Atomie N270, 2GB RAM i HD3450? Będzie się dało swobodnie pracować? System to będzie XP, a raczej MicroXP ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABI-FOX Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 A nie lepiej kupić normalnego notebooka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Pytam o normalnego biurkowca, do którego podpinam monitor, myszkę, klawę i głośniki, więc czemu proponujesz notebooka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 - nie pograsz w nic z uwagi na proca - filmy w fullhd chodza ok - photoshop odpada ze wzgledu na proca, jakikolwiek filtr na czyms pow. 1000x1000 (zdjecie) bedzie Ci sie nakladal strasznie dlugo Te Boxy nadaja sie jako przegladarka do netu podpieta pod LCD/Plazme fullhd i niczego wiecej, takie stacjonarne odpowieniki netbooków. Oczywiscie tylko wersja z Radkiem ma racje bytu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Nie lepiej wziąć coś z zestawów na kwiecień??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Ludzie - chyba 3/4 wypowiadających się, nie wie jak wygląda (pomijając już objętość, masę i głośność) nasz Asus EeeBOX B204. Mam już normalnego pieca, na którym wszystko mi chodzi i mam również lapka, na którym wszystko mi chodzi. Baaa, nawet obłogiem leży chlebak i zgaszony okrąg poslajsowany na ćwiartki. 14 rdzenii. 42", 24" i 17". Trzy stereo. W sumie 1400gb miejsca. I fajnie. A Asus ma być ozdobą biurka, która służy do podstawowych czynności biurowych (i nie tylko :D). Ale nic - pomysł chybiony i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 powiedz a jak zaawansowane rzeczy w tym fotoshopie bedziesz robil ? bo jakos mi sie nie widzi 1giga ramu + marny procek w tym programie ;-) O dziwo Photoshop daje rade :) - dla nauki spokojnie... 2 gb maksymalnie i to w 1 kości, ale zawsze można podłączyć pendrive'a i włączyć takie cuś co przyśpiesza systemm, tylko trzeba mieć viste (tak na marginesie daje to mniej więcej 1 fps w gta IV) 2Gb mozna dac w jednej kosci lub 2x po 1 GB - pendrive to glupi pomysl juz o wiele lepiej jest sobie wymienic dysk na SSD. - nie pograsz w nic z uwagi na proca - filmy w fullhd chodza ok - photoshop odpada ze wzgledu na proca, jakikolwiek filtr na czyms pow. 1000x1000 (zdjecie) bedzie Ci sie nakladal strasznie dlugo Te Boxy nadaja sie jako przegladarka do netu podpieta pod LCD/Plazme fullhd i niczego wiecej, takie stacjonarne odpowieniki netbooków. Oczywiscie tylko wersja z Radkiem ma racje bytu. Masakry nie ma :) Naprawde :), do zwyklego poprawiania zdjec na Nasza klase wystarczy :P Pare filtrow + resize na koniec i spokojnie mozna dzialac :) Ps. Pilocik w B204 jest bardzo fajnyyyyyyy :) do tego swietna klawiaturka + mysz poprostu luxx Polecam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Ludzie - chyba 3/4 wypowiadających się, nie wie jak wyglądaNie wspominałeś wcześniej że ma ładnie wyglądać.... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Chyba wystarczy, ze napisal czego konkretnie szuka - prawda ? vENiZE - Asusik fajny jest, ale dla kogoś kto chce na dużym ekranie przeglądać sieć itp. Do tego jeszcze jakiś duży dysk sieciowy na muzyke / filmy i śmiga :) Do innych zastosowań to się kompletnie nie nadaje. Sector19 używanie PS'a do zdjęć na n-k to profanacja ]:-> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Chyba wystarczy, ze napisal czego konkretnie szuka - prawda ? vENiZE - Asusik fajny jest, ale dla kogoś kto chce na dużym ekranie przeglądać sieć itp. Do tego jeszcze jakiś duży dysk sieciowy na muzyke / filmy i śmiga :) Do innych zastosowań to się kompletnie nie nadaje. Sector19 używanie PS'a do zdjęć na n-k to profanacja ]:-> Dokladnie do tego nadaje sie Eee BOX A ze ktos chce pobawic sie photoshopem to tez jakos przezyje... a NK to najlepszy przyklad :) bo kto niechcialby miec idealnej cery??:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Procek aż tak tragiczny? Nigdzie nie mogę znaleźć testów. Z tego co pamiętam zegar w zegar idzie podobnie jak Pentium 4, może ciut lepiej Atom 1.6GHz ~=~ Pentium 4 1.8GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Z tego co pamiętam zegar w zegar idzie podobnie jak Pentium 4, może ciut lepiej Atom 1.6GHz ~=~ Pentium 4 1.8GHz mylisz sie 1,6 atom ~= 1,6 P4 ( wilmate czy jak go sie tam pisalo ) ~= 1,8 celeron norwood Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 http://twojepc.pl/news19498.html Asus zapowiada nowy komputerek - dwurdzeniowy Atom 1.6GHz, 2GB RAM (max. 4GB), GF 9400 (bez własnej pamięci), dysk 250GB i wszystko co w modelach poprzednich. Na ten już chyba się skuszę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...