Krzychu25 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 O boże!!! Chciałem zainstalować Windows 7, więc chciałem utworzyć puste miejsce na partycje, ale się coś spie***yło i wszystkie partycje oprócz C wpakowały się do takiego jakby folderu "extended". Gdyby nie to, ze mam linuxa i on startuje systemy z Gruba byłoby dobrze, ale ja go mam. On również dołączył się do tego całego extended więc grub nie może pracować poprawnie i wywala tylko błąd Error 17 :( Link do zdjęcia http://www.vpx.pl/foto,jhdsuihdsjfhbdsj.html Co mam zrobić, aby wszystko wróciło do normy!? Proszę o odpowiedź, bo wszystko się aż we mnie skręca ze strachu :/ Możliwe, że to nie ten dział, ale nie mogłem znaleźć czegoś odpowiedniego, w razie czego proszę o przeniesienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 I jaki masz problem? Jak nie wiesz nawet co to jest partycja rozszerzona(z angielskiego Extended) to się nie zabieraj za operacje na partycjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Tyle to już wiem... Robiłem tak już kilka razy, na starym kompie pod linuxa, na nowym też, ale nigdy nie było żadnych problemów. Problem leży w tym, że linuxowy grub nie chce startować kiedy linux jest w extended, więc chce go z tego extended wywalić. Edytowane 6 Maja 2009 przez Krzychu95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 I co w tym dziwnego? Jak poprzestawiałes partycje to musisz przekonfigurowac gruba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 A pomógłbyś mi plissss... Proszę tak ładnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) A pomógłbyś mi plissss... Proszę tak ładnie :)Lol, to juz z PClaba ludzie zaczęli przychodzić ? (jk) Partition Magic Trial. Odbudowanie MFT może ? Edytowane 6 Maja 2009 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 SGJ - jak zawsze służy pomocą <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) JA nie jestem z żadnego PClaba tylko nigdy nie wiedziałem, że tak się może stać. Jestem naprawdę zrozpaczony... Proszę pomóżcie w edycji tego gruba. @djsilence Jak mogę zrobić coś na jakimś programie jak mi się system nie uruchamia ;( To piszę dzięki LiveCd ubuntu z którego mogę poziomu mogę prze konfigurować gruba, ale nic poza tym :( Edytowane 6 Maja 2009 przez Krzychu95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 To rozpaczaj dalej, jak skonczysz to mozesz zaczać czytac http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...cja&spell=1 http://www.google.pl/search?q=grub+reinsta...lient=firefox-a http://pl.wikipedia.org/wiki/Fstab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 W tym problem, że kompletnie nic się nie uruchamia... Jestem na LiveCd, z którego nawet się nie da zmienić pliku menu.lst :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Jestem na LiveCd, z którego nawet się nie da zmienić pliku menu.lstOczywiście, że się da. Trzeba zacząć od zamontowania partycji na której jest plik "menu.lst". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) SGJ dzięki ci kochany :D Za naprowadzenie na właściwy trop! Zrobiłem coś z grubem (potem dam link) nawet nie wiem co, ale zadziałało :D Dzięki wszystkim za pomoc. A z livecd się nie dało edytować menu.lst, bo były potrzebne uprawnienia root'a. To mi pomogło http://infoenterprise.pl/?news=MTY= Edytowane 6 Maja 2009 przez Krzychu95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Zawsze warto zatrzymac ten stary 10GB Caviar czy inny IBM. Przydaje sié w takich sytuacjach. Edytowane 6 Maja 2009 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) A z livecd się nie dało edytować menu.lst, bo były potrzebne uprawnienia root'a.nie dało się? Na przyszłość: sudo passwd root (podajesz hasło roota 2x) su (hasło roota) ... i jesteś rootem ;) edit: a wogóle, to najprostsza regeneracja GRUBa wygląda tak: menadźer plików (f.e nautilus) -> montujesz dysk/partycję z linuxem poprzez klik na nim. z roota lub sudo: >/media/disk/usr/sbin/grub-install (opcjonalnie: --no-floppy --force-lba) --root-directory=/media/disk --recheck <disk> Jako <disk> podajesz swój hdd , czyli np. /dev/sda (nazwę można sprawdzić w gparted albo >ls /dev/sd*) patenty hd0,x są/mogą być zgubne, jeśli masz więcej niż jeden hdd. Edytowane 6 Maja 2009 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Zawsze warto zatrzymac ten stary 10GB Caviar czy inny IBM. Przydaje sié w takich sytuacjach. Barracuda 40Gb :D Tylko konwerter by się przydał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...