Skocz do zawartości
Krzychu25

Wielki Problem Z Partycjami

Rekomendowane odpowiedzi

O boże!!! Chciałem zainstalować Windows 7, więc chciałem utworzyć puste miejsce na partycje, ale się coś spie***yło i wszystkie partycje oprócz C wpakowały się do takiego jakby folderu "extended". Gdyby nie to, ze mam linuxa i on startuje systemy z Gruba byłoby dobrze, ale ja go mam. On również dołączył się do tego całego extended więc grub nie może pracować poprawnie i wywala tylko błąd Error 17 :( Link do zdjęcia http://www.vpx.pl/foto,jhdsuihdsjfhbdsj.html

Co mam zrobić, aby wszystko wróciło do normy!? Proszę o odpowiedź, bo wszystko się aż we mnie skręca ze strachu :/

Możliwe, że to nie ten dział, ale nie mogłem znaleźć czegoś odpowiedniego, w razie czego proszę o przeniesienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle to już wiem... Robiłem tak już kilka razy, na starym kompie pod linuxa, na nowym też, ale nigdy nie było żadnych problemów.

Problem leży w tym, że linuxowy grub nie chce startować kiedy linux jest w extended, więc chce go z tego extended wywalić.

Edytowane przez Krzychu95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA nie jestem z żadnego PClaba tylko nigdy nie wiedziałem, że tak się może stać. Jestem naprawdę zrozpaczony... Proszę pomóżcie w edycji tego gruba.

@djsilence

Jak mogę zrobić coś na jakimś programie jak mi się system nie uruchamia ;( To piszę dzięki LiveCd ubuntu z którego mogę poziomu mogę prze konfigurować gruba, ale nic poza tym :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SGJ dzięki ci kochany :D Za naprowadzenie na właściwy trop! Zrobiłem coś z grubem (potem dam link) nawet nie wiem co, ale zadziałało :D Dzięki wszystkim za pomoc.

A z livecd się nie dało edytować menu.lst, bo były potrzebne uprawnienia root'a.

To mi pomogło http://infoenterprise.pl/?news=MTY=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

A z livecd się nie dało edytować menu.lst, bo były potrzebne uprawnienia root'a.

nie dało się? Na przyszłość:

sudo passwd root (podajesz hasło roota 2x)

su (hasło roota)

... i jesteś rootem ;)

edit:

a wogóle, to najprostsza regeneracja GRUBa wygląda tak:

menadźer plików (f.e nautilus) -> montujesz dysk/partycję z linuxem poprzez klik na nim.

z roota lub sudo:

>/media/disk/usr/sbin/grub-install (opcjonalnie: --no-floppy --force-lba) --root-directory=/media/disk --recheck <disk>

Jako <disk> podajesz swój hdd , czyli np. /dev/sda (nazwę można sprawdzić w gparted albo >ls /dev/sd*)

patenty hd0,x są/mogą być zgubne, jeśli masz więcej niż jeden hdd.

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi