Ace Raven Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Wacham się pomiędzy dowma modelami HP PAVILION TX2650EW i TX2510EL. Różnice między nimi niewielkie. Ten pierwszy ma 100MHz lepszy procesor, 2MB cache 64MB ramu grafiki, a drugi ma 320MB RAMu grafiki 1MB cache i trochę mniejsze (o 3W) TDP. Który wbrać? Zdaję sobie sprawę że to mniejsze zużycie energii niewiele zmieni, podobnie jak to 100MHz szybszy proc. Pytanie, czy lepiej 2MB cache, czy 320MB grafiki. Różnią się jeszcze pojemnością dysków, ale to dla mnie bez różnicy. Pomimo, że to nie bardzo do gier, ale jak by się wtedy różniła wydajność? Czy w jakimś wypadku wydajność byłaby odwrotna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 lepiej brac wolniejszy z wiekszo iloscia ram na GPU ( numero 2 ) przy turionach kesz nie robi praktycznie zadnej roznicy , natomiast grafa moze ( nie usi ) skozysta z dodatkowego ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Oba laptopy mają tą samą kartę graficzną... HD3200 to karta zintegrowana, ma 64MB RAM własnego, a reszta jest dobierana ze zwykłego ramu. Te 320MB to prawdopodobnie błąd w opisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ace Raven Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Te 320MB to prawdopodobnie błąd w opisie.Tak naprawdę cała moja wiedza akurat o tym modelu opiera się tylko i wyłącznie o te dwa sklepy: http://www.swiatlaptopow.pl/go/_info/?id=4...16fea97420cd885 http://www.allegro.pl/item635315575_hp_tx2..._wxga_fvat.html A z tej strony wynikałoby, że może grafika ta mieć do 512MB. Tu ktoś podaje specyfikacje jakiegoś HP'ka który ma 256MB na tej grafie. Opieram się tylko i wyłącznie na tym co w necie znalazłem: na sprzecie do lapków się za bardzo nie znam. Pewien nie jestem, bo na oficjalnej stronie hp nie ma nic wspomniane o specyfikacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pionq Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 (edytowane) Oba laptopy mają tą samą kartę graficzną... HD3200 to karta zintegrowana, ma 64MB RAM własnego, a reszta jest dobierana ze zwykłego ramu. Te 320MB to prawdopodobnie błąd w opisie.Radeon HD3200 z tego co się orientuje nie ma własnej pamięci, wszystko czerpie z RAm'u, jedynie wersja dla PC ma 128MB DDR3, nie wiem skąd ludzie biorą takie opisy... Sam jestem posiadaczem laptopa HP z HD3200: karta w standardzie zabiera 256MB z RAM'u, a w razie dobiera, jak na razie jest to najwydajniejszy układ zintegrowany w laptopach który pozwala komfortowo w starsze tytuły pograć i nie sprawia problemów jak cuda od Intela. Edytowane 14 Maja 2009 przez pionq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ace Raven Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 (edytowane) Nie chcę podwarzać nic z tego co piszecie, bo macie doświadczenie ze swoim sprzętem, ale sprzedawca na allegro upiera się dalej, że grafika ma 320MB(i niby może mieć do 1470 łącznie z ramu, co nie pasuje do innych stron z recenzjami karty, gdzie czytałem, że max ile karta może w sumie obsłyżyć pamięci to 512). Dezinformacja chwytem marketingowym? ;P EDIT: Napiszę jeszcze do tego sklepu i zamieszczą tu ich odpowiedź EDIT 2: Już problem rozwiązany: karta nie ma własnej pamięci - taką odpowiedź dostałem z tego sklepu. Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc! Biorę TX2650ew :) Edytowane 14 Maja 2009 przez Ace Raven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...