maxymili Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 (edytowane) Jakie zupy bez mięsa i tłuszczów zwierzęcych polecacie? Co jedliście, gotowaliście i było dobre. Osobiście polecę arabskie zupy z soczewicy w szczególności alhabr - oryginalny przepis z wywarem z baraniny zastąpiony kostką warzywną i zielonymi oliwkami. dokładny przepis mogę podać później. Normalnie rewelacja, to najlepsza zupa jaką jadłem w życiu. Edit Przepis na zupę z soczewicy alhabr: 1,5 litra wywaru z warzyw (1,5 kostki rosołowej), 3/4 szklanki soczewicy czerwonej, świeży ogórek, cebula, 1-2 strąki papryki, 2 łyżki oleju z oliwy, 1/2 szklanki jogurtu, 1-2 łyżki mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, kilkanaście oliwek, natka pietruszki, pieprz, ewentualnie cukier. Przyprawy do smaku. (w oryginale był wywar z baraniny mniej oliwek, i gałka muszkatołowa.) Soczewicę umyć, zalać ciepłym wywarem, zagotować, i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ogórek umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plastry (ok 1cm lub w kostkę), cebulę i paprykę oczyścić, opłukać pokrajać, w kostkę. Podsmażyć, dodać ogórek, dusić do miękkości, połączyć z soczewicą, dodać jogurt, wymieszany z mąką, koncentrat pomidorowy oraz wydrylowane oliwki pokrajane w paseczki. Chwilę zupę pogotować i doprawić na ostro. Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki. Edytowane 19 Maja 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 A te warzywa do wywaru to jakieś specjalne czy taki jak się zwykle dodaje typu marchewka,pietruszka itp? A kostka rosołowa to jaka?Jaką się lubi czy do smaku jakąś specjlanie polecasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 (edytowane) Kostka zwykła warzywna. Warzywa standardowe do wywaru albo kostka do wyboru, oczywiście bezmięsna. Ważne jest osiągnięcie konsystencji pół gęstej, ważne też aby soczewica nie rozpłynęła się całkowicie w zupie ale była zupełnie miękka. Wtedy ma niezwykły smak w połączeniu ze "ściętymi" na patelni warzywami. Edytowane 4 Czerwca 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Powiem Ci że apetycznie brzmi. Musze któregoś razu zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 imo najlepszą zupą bez uzycia zadnego miesa jest szczawiowa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 imo najlepszą zupą bez uzycia zadnego miesa jest szczawiowa :PWg jakiego przepisu? Możesz podać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ja ostatnio zrobiłem cebulowa:D -6 cebul -1,5l wywaru z włoszczyzny -oliwa -4łyzki masła roslinnego -1 bagietka -2 łyżki mąki -sól -pieprz -ser -ziele angielskie -lisc laurowy Brzmi banalnie? Ale smakuje wysmienicie Cebule kroimy w plasterki, i dusimy na masle, jak bedzie złota, dodajemy 2 lyzki mąki (lub nie jak ktos woli zupe klarowna i rzadszą), i zalewamy wywarem zwiekszamy ogien, dorzucamy ziele i lisc gotujemy z 5mint Na patelni smażymy na oliwie pokrojona w plasterki bagietke, jak bedzie złota, przekładamy do żaroodpornego naczynia, i zalewamy zupa. Na wierzch tarty ser, i na 20 min do piekarnika (190st) zapiekamy PYCHA:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ile czasu żona nie chciała Cię pocałować po tej mieszance? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Wbrew pozorom, cebula w czasie procesu duszenia/smażenia traci swoj "charakterystyczny" smak, Owszem, w nocy mnie suszyło jak diabli, posmak był dziwny, ale zupka pyszna:D A kij żona, ja sam sobie pod nos jak dmuchałem to mdlałem:D::D:D ps. zonie nie smakowało (nie lubi niby cebuli, ale Laysy cebulowe jje:D) powiedziala ze ta cebula w konsystencji przypomina gluty... nastepnym razem wszystko przeleje do malaksera i zrobie zupe krem do ktorej po nalaniu dorzuce kosteczki grzenek/sucharów . Wyjdzie taki "gorący kubek" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 (edytowane) (wydaje mi się że to najlepsze miejsce na ten przepis - nie chcę zakładać nowego tematu) Zupa brokułowa - przepis Gordona Ramseya Fantastycznie prosta i banalna potrawa, która smakuje świetnie i jest do zrobienia za grosze. Polecam obejrzenie filmiku, a dla nieszprechających po angielsku skrót w moim tłumaczeniu: Kupujemy brokuły zielone, wybieramy takie które nie zakwitły jeszcze - będą wyglądać jakby były przedwcześnie zerwane. Przygotowujemy gotującą się wodę, sypiemy sól do wody (tak od serca, około pół płaskiej łyżeczki). Do tej gotującej się mocno wody wrzucamy brokuły pocięte tak jak na filmiku, na górę dajemy znów trochę soli (mniej więcej tyle samo ile na dno wcześniej) - sól wyciągnie cały smak brokuł. Gotujemy około 3-4 minut, aż końcówki będą dały się przeciąć bez większego naporu nożykiem. Kiedy brokuły będą ładnie ugotowane, odcedzamy wodę do innego garnka, a same brokuły wsadzamy do miksera zanim jeszcze ostygną (!!!) i zalewamy wodą w której się gotowały gdzieś do połowy poziomu brokuł, po czym miksujemy. W razie potrzeby dolewamy więcej wody z gotowania, całość ma mieć konsystencję gęstego kremu. Najważniejsze na koniec: próbujemy - zupa powinna mieć wyrazisty smak, jeżeli tak nie jest, dodajemy troszkę soli, miksujemy i znów próbujemy - do skutku, aż będzie smakować "ok". Nie przejmujcie się opiniami że: "to tylko zmiksowane brokuły" - to jest najlepsze w tej zupie: są w niej trzy składniki: woda, brokuły i sól, a smakuje po prostu świetnie, do tego wykonanie zajmuje 15 minut. Edytowane 23 Czerwca 2010 przez KHOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...