Skocz do zawartości
Jordi23

Przesiadka z 8RDA na NF7 - wrazenia

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobilem to przesialedlem sie na plyte ABITA , nie bede sie rozpisywal bo nie mam czasu powiem krotko rewelacja , kupilem model rev.2.0 Epoxa mialem 1.1 , Pierwsze co mi sie podoba to zmiana napiecia chipsetu (w epoxie tylko przez vd-moda -co daje utrate gwarancji) i wiatraczek na NB Ale najwazniejsza sprawa to podkrecalnosc, w sumie na epoxie wszystko biegalo znakomicie ale do szyny 190MHz (wszystko oczywiscie synchro) powyzej juz byly problemy, na 200MHz wywalal sie test gold mem i mem test , , benchmarki takie jak pc-mark czy 3dmartki przechodzily cale ale gry np nieraz stawaly po godzinie grania, wiec musialem zmniejszyc szyne do 190 wtedy bylo ok, a na ABICIE rewelacja (wiedzac ze moj procek dziala stabilnie na szynie 220MHz) probowalem wiecej i teraz wszystko biega extra stable na synchro 210MHz (testy gold mem i test mem przechodza cale, nie wspominajac o 3dsmarkach itp) wiec przejscie z epoxa na abita dala mi 20MHz wiecej w synchro. NIestety wiecej mi pamieci nie chca biegac , a ja nie uznaje innej pracy niz synchro wiec nie testowalem wiecej procka , pozdrawiam , aha na epoxie mialem radiatory na wszystkim co mozliwe :) , na abicie zalozylem tylko na SB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi padła płyta (a może "tylko" bios) na FSB 206... "rewelacja"

Oczywiście mówię o Abicie

Albo miales starsza wersje,albo trafil Ci sie felerny egzemplarz. Ja pierwsze co zrobilem to zajrzalem pod radiator na NB i pusty smiech mnie ogarnal kiedy zobaczylem ile pasty panowie z Abita dali, wiecej to ustrojstwo zwane coolerem przeszkadzalo niz chlodzilo :)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ale najlepsze jest to, że z tą płytą miałem od początku problemy (już pisałem nawet o tym). Ale koło w Gralu sprawdził (nawet przy mnie), poustawiał coś w biosie ("przekręcił pan dlatego nie działa" - <span style="color:red;">[ciach!]</span>a całe 10x166 :lol:) i mówił że działa. W sumie to się cieszę, że padła - to jest NF7 1.2 - a ja chcę na warsztat NF7-S 2.0 (widziałem, że akurat mają)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo miales starsza wersje,albo trafil Ci sie felerny egzemplarz. Ja pierwsze co zrobilem to zajrzalem pod radiator na NB i pusty smiech mnie ogarnal kiedy zobaczylem ile pasty panowie z Abita dali, wiecej to ustrojstwo zwane coolerem przeszkadzalo niz chlodzilo :)

Pozdro

Dexter

Ja tez jak sciaglem cooler to sie usmialem :) taki kleksik :P ja szczeze mowiac bije wieksze rekordy na Epoxie niz abicie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a ja właśnie od godzinki jestem posiadaczem Abita :) Na NB siedzi już SEv1, na procu będzie LEv1 :D Będzie bo proca jeszcze niemam :wink: Jutro się do mnie qmpel pakuje z GeILami i 1700+ dopiero będzie jazda :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja robie przesiadke tylko ze z PII350@466

Zapwne poprawa bedzie zauwazalna :)

Dzies zamowilem:

ABIT NF7-S v2.0

Athlon XP 1700+ 0.13 AXDA1700DLT3C

Buda ENLIGHT 300 W

cooler Volcano 7 Silent (bez +) a pod niego Arctic Silver III

2 szt TwinMOS DDR 256MB PC2700 na kosciach M-tec

z odzysku:

Grafika to jakas zaszlosc ASUS FG256 na DDR

HDD i inne smieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ale najlepsze jest to, że z tą płytą miałem od początku problemy (już pisałem nawet o tym). Ale koło w Gralu sprawdził (nawet przy mnie), poustawiał coś w biosie ("przekręcił pan dlatego nie działa" - <font color="#FF0000">[ciach!]</font> całe 10x166 :lol:) i mówił że działa. W sumie to się cieszę, że padła - to jest NF7 1.2 - a ja chcę na warsztat NF7-S 2.0 (widziałem, że akurat mają)

Krootki ja już Grala dawno olałem, mają podejście do klienta typu KUP I NIE POKAZUJ SIĘ TU WIĘCEJ... CHYBA ŻE ZNOWU BĘDZIESZ CHCIAŁ COŚ KUPIĆ :) a tak poważnie to jak Ci padnie pamięć albo karta grafiki to będą starali się Ci wmówić że padły z Twojej winy, generalnie robią pod górę jak coś padnie... na tym sklepie przejechało się już kilku znajomych. Osobiście polecam Ci ESC, jak nie wiesz gdzie to daj cynk - dam Ci namiary :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem gdzie jest, byłem nawet tam parę razy ;)

A co do Grala... Na początku podobał mi się ten sklep - było tanio. Ale przy dłuższej "znajomości"... porażka... płyta nie była kupowana dla mnie, ale tak wyszło, że ja ją mam. I NA PEWNO coś z nią jest nie tak. Jutro pojadę i zjebie gościa. Mądrzył się przede mną, a tego NIE LUBIĘ. Ale akurat wszystko działało i musiałem spasować. Dobrze, że przestała się uruchamiać.

I pewnie ten Abit jest faktycznie bardzo dobry, ale moja pierwsza odpowiedź na wpis jordiego była napisana pod wpływem emocji. Teraz być może będę miał Abita NF7-S 2.0 - powalczymy, zobaczymy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ale najlepsze jest to, że z tą płytą miałem od początku problemy (już pisałem nawet o tym). Ale koło w Gralu sprawdził (nawet przy mnie), poustawiał coś w biosie ("przekręcił pan dlatego nie działa" - [ciach!] całe 10x166 ) i mówił że działa. W sumie to się cieszę, że padła - to jest NF7 1.2 - a ja chcę na warsztat NF7-S 2.0 (widziałem, że akurat mają)

Krootki, chodzi ci o ta syrene przy wlaczaniu?? Jezeli tak to sie zaczynam obawiac kiedy moja padnie bo tez rev 1.2 i tez syrenka przy starcie kompa :( Ale jak na razie, to pamiatki i procek smigaja 200 mhz synchro, tyle, ze musze ustawiac cpu fsb/ dram ratio : 3/3 bo na by spd nie wstaje.

Ktos wie o co chodzi z tym by spd przy ustawianiu taktowania pamieci/procesor :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ale najlepsze jest to, że z tą płytą miałem od początku problemy (już pisałem nawet o tym). Ale koło w Gralu sprawdził (nawet przy mnie), poustawiał coś w biosie ("przekręcił pan dlatego nie działa" - [ciach!] całe 10x166 ) i mówił że działa. W sumie to się cieszę, że padła - to jest NF7 1.2 - a ja chcę na warsztat NF7-S 2.0 (widziałem, że akurat mają)

Krootki, chodzi ci o ta syrene przy wlaczaniu?? Jezeli tak to sie zaczynam obawiac kiedy moja padnie bo tez rev 1.2 i tez syrenka przy starcie kompa :( Ale jak na razie, to pamiatki i procek smigaja 200 mhz synchro, tyle, ze musze ustawiac cpu fsb/ dram ratio : 3/3 bo na by spd nie wstaje.

Ktos wie o co chodzi z tym by spd przy ustawianiu taktowania pamieci/procesor :?: :?: :?:

by SPD to sa ustawienia jakie producent danej kosci zapisal w jej ukladnie sterujacym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx Niemiec, to znaczy ze jak plyta przy wysokim fsb i ustawieniu cpu fsb/dram ratio: by spd nie chce wstac to moze to byc wina pamieci. Tak sie wlasnie zastanawialem bo u mnie przy ustawieniach by spd dochodzilem do max 188 fsb, a jak zmienilem na 3/3 to poszlo ladnie na 200 mhz. Mam pytanie do posiadaczy NF7-S : jak jest u was ? krecicie przy by spd, a jak tak to na jakich pamieciach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx Niemiec, to znaczy ze jak plyta przy wysokim fsb i ustawieniu cpu fsb/dram ratio: by spd nie chce wstac to moze to byc wina pamieci. Tak sie wlasnie zastanawialem bo u mnie przy ustawieniach by spd dochodzilem do max 188 fsb, a jak zmienilem na 3/3 to poszlo ladnie na 200 mhz. Mam pytanie do posiadaczy NF7-S : jak jest u was ? krecicie przy by spd, a jak tak to na jakich pamieciach?

najprawdopodobniej jest to wina pamieci. jak zmniejszyles im ilosc cykli procesora to i uzyskaly wyzsza przepustowosc, ale moze sie to nie kalkulowac. Ja u siebie osiagam lepsze wyniki na FSB266 z ostrymi timingami niz na FSB333 ze slabymi timingami. Trzeba przetestowac co bardziej sie oplaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU/FSB Ratio 3/3 oczywiscie, FSB = 200MHz

Memory timings: expert

od gory

6

3

3

2

Pamieci Geil DDR400 Value

Zrobilem testy Sandra i sie okazalo ze Win XP pokazuje mi o 200MB/s gorsze wyniki niz na Win 98 :(

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam u siebie aktualnie 210FSB synchro ustawione 3/3 ale jak będziesz maiał 4/4 5/5 itd. to to samo (ta sama czędtotliwość dla proca i pamięci).

Moje pamięci HyperX DDR370 (PC-3000)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem testy Sandra i sie okazalo ze Win XP pokazuje mi o 200MB/s gorsze wyniki niz na Win 98 :(

Pozdro

Dexter

Na moim poprzednim konfigu znjomy mając taki sam konfig ale zainstalowaną winde 2000 (ja mam xp pro) wyciągał w 3DMarku2001SE sporo więcej, nie wiem czy 2000 jest wydajniejsze od XP, jeżeli tak to warto by chyba zmienić system było... back to the roots :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój pierwszy Epox był cool - chodził na FSB 219 - ale się spalił :( - po wymianie ten drugi nie chciał stabilnie na 200!!!! wiec sprzedałem i kupiłem Abita... chodzi na razie na 215 ale nie zaglądzłem pod NB bo mi sie nie chce - czekam na bloczki od popixa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx 4 all za odpowiedz, no, a juz sie balem ze wszyscy maja te 200 mhz naby spd i to moj rev. 1.2 nie wyrabia. Z ciekawosci zrobilem testy memory bandwith w sandrze na fsb 188 by spd a potem na 3/3 i wyniki byly identyczne<no, roznica kilku punktow>.

Zobacze jeszcze ile mi sie uda wyciagnac z tej plytki max :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...