Skocz do zawartości
skrytywebmajster

Dzialanosc Gosp, Import

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakladal ktos po 31 marca dzialanosc gospodarcza? Chcialbym sie dowiedziec od kogos kto zakladal firme ile to obecnie trwa?

Jeszcze kolejne pytanie czy moge sprowadzic z chin do Polski towar w liczbie okolo 250sztuk na osobe prywatna? Chodzi mi tylko czy nie bedzie problemow z odprawa itp Clo i VAT i wszystko oczywiscie zamierzam oplacic.

Pozdro

PS:

Moglby jeszcze ktos doradzic jaki typ dzialnosci zalozyc dla firmy importujacej/handlujacej i byc moze exportujacej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zakladalem jakies 3 lata temu. W tej chwili pozmienialy sie tylko lekko zasady, wlasnie przyszlo mi o tym pisemko. Najszybciej zalatwic to przez net. Zlozylem wniosek i wpis do ewidencji, nastepnego dnia zadzwonila do mnie mila pani, pomogla najlepiej dopasowac punty do dzialalnosci i nastepnego dnia mialem papierek. Regon dostalem w 10 min.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze kolejne pytanie czy moge sprowadzic z chin do Polski towar w liczbie okolo 250sztuk na osobe prywatna? Chodzi mi tylko czy nie bedzie problemow z odprawa itp Clo i VAT i wszystko oczywiscie zamierzam oplacic.

Pozdro

zalezy od tego co sciagasz...elektronika? Ciuchy?

Rozne rozniste moga byc problemy... z ciuchami najwiecej, trzeba miesc Swiadectwo pochodzenia (COO) no i troche to trwa...

Oraz czy sam to zalatwiasz czy upowarznisz firme przewozowa od tego (UPS/DHL itd)

Czy nie zaniżysz wartosci, itd itd...zapraszam na www.bigchina.pl ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem to przez strone mojego Urzędu Dzielnicy

Nie wiem skad jestes wiec dokladnego linka Ci nie podam ;]

PS

Dowiedz sie czy Chinczycy beda w ogole chcieli przesylac Ci 200-250 szt.

Znajomy ubijal z nimi interesy i minimalna ilosc to 2000sztuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem to przez strone mojego Urzędu Dzielnicy

Nie wiem skad jestes wiec dokladnego linka Ci nie podam ;]

PS

Dowiedz sie czy Chinczycy beda w ogole chcieli przesylac Ci 200-250 szt.

Znajomy ubijal z nimi interesy i minimalna ilosc to 2000sztuk

beda ;) juz szyja.

dzwonie do swojego urzedu miasta

Edytowane przez skrytywebmajster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

250 szt wyslij ups jako paczka express doplacisz troszke, wystawisz UPS upowaznienie oni wszystko zalatwia i dostaniesz dowar pod nos...a wyjdzie cie niewiele drozej:)

300sztuk i raczej ups nie przejdzie ;) bo to beda chyba 4 dosc duze kartony- wiec wyszlo by bardzo drogo. A fracht zalatwie za okolo 100-150$

Otwarcie dzialanosci gospodarczej to 3dni

PS: A moglby ktos doradzic jaki typ dzialnosci bedzie najlepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@skrytywebmajster

Kitajce wysla Ci nawet 2 torby, jesli z nimi to odpowiednio omowisz. Jestes w stanie zalatwic fracht za 150$? To gratz.

Clo + VAT ( wg stawek ) zaplacisz, to pewne jak syf po umoczeniu bez gumy starej bajzelmamie. Nie istotne czy import jest na osobe prywatna czy angazujesz w to firme. Tzw. próbki ( sample ) nie przejdą, bo jest za duza dowolnosc interpretacji tego zapisu. Uwazaj na agentow celnych UPS - jesli chcesz z ich uslug korzystac - w razie problemów zero kontaktu. Coś Ci zasugeruje - polscy celnicy sa najbardziej zawzieta tego typu sluzba w UE,wiec...Poszukaj informacji, poczytaj i nie spiesz sie. Sprawdz dokladnie kontrahenta w Chinach. Sa wyspecjalizowane firmy do przeswietlania kitajcow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pośrednika w chinach i on robił inspekcję itp . Z tego co się dowiedziałem to za bardzo nie mogę na osobę prywatną bo to jest wielkość wskazująca na handlowy cel importu i mogą się przyczepić i jakieś oświadczenia pisać że nie będę tego sprzedawał etc . Co do frachtu to wydaje mi się że będzie taka cena bo to ileś cbm wychodzi

Akurat moq jest 300 sztuk a 2 sztuk to raczej sample :)

A co do tego typu dg to jaką wybrac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się dowiedziałem to za bardzo nie mogę na osobę prywatną bo to jest wielkość wskazująca na handlowy cel importu

Zgadza się, kłopot murowany w szczególności przy sprzedaży.

A co do tego typu dg to jaką wybrac ?

Istnieje tylko jeden rodzaj działalności gospodarczej w przypadku osób fizycznym i jest nią działalność gospodarcza ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@skrytywebmajster

Chyba nie chcesz zebysmy Ci tutaj dyktowali PKD Twojej wlasnej firmy? Nie kaz nam wszem i wobec besztac szanownego za tak gowniarskie posuniecie. Swoimi dociekaniami sugerujesz brak podstaw do prowadzenia jakiejkolwiek dzialanosci, nie tylko gospodarczej :)

Znajdzie sie tu spore grono osob, ktore odwali za Ciebie brudna robote, ale nie liczylbym na friko. Daruj czlowieku i zacznij sam myslec.

Dam Ci kolejna i chyba ostatnia wskazowke, poczytaj o NIPach dla eksporterow i dlaczego troche poczekasz zanim dostaniesz taka mozliwosc...ech w goracej wodzie kapany mlody wilk :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

150$ za przesłanie takiego towaru w takiej ilości? Szczerze, to wierzyć mi się nie chce, choć nie mówię, że to nie możliwe. Sam ostatnio chciałem przywieźć parę szt. pewnego towaru, objętość 0,032m^3, waga 5kg i najtańsza oferta jaką udało mi się znaleźć, to 700 PLN netto ( odbiór od producenta, odprawa celna i dowóz do drzwi). Wiadomo, że można zorganizować transport jako drobnica w kontenerze, jednak i tak trzeba pewne rzeczy opłacić. Do tego transport z Gdyni do miejsca zamieszkania też coś kosztuje.

Tak czy inaczej, jeśli jest to wartość rzeczywista, to czekam na kontakt PM/GG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bedzie to drobnicowo - moze uda sie podczepic pod kontener ktory bedzie plynol do innych osob ktorym pomaga moj posrednik.

Jeszcze dam znac dokladnie co do ceny- ta ktora podalem to szacunkowa jaka sam dostalem , no oczywiscie nie wilczony w to jest transport gdynia -> moje miasto + odprawa celna etc [oczywiscie mowa o frachcie morskim]

Co do tych typow dzialalnosci juz sie dowiedzialem praktycznie wszystkiego - jutro jeszcze jade po porade do biura.

Wiem ze na wszystkie papiery zeby handlowac w Uni trzeba troche poczekac ale to nie problem - kto nie ryzykuje ten nie ma

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok bylem w biurze wiem juz nie mal wszystko, zapomnialem tylko spytac o jedna rzecz:

Czy np Fvat w chinach moze byc wystawiona 25.05.2009, a dzialanosc otwarta 10.06.2009 np? Chodzi o to zeby firma nie robila bezsensownych strat w czasie czekania na towar :/ a nie wiem czy tak mozna. Nie orientuje sie ktos ?

Jakby ktos mogl pomoc to bylbym bardzo wdzieczny ;)

PS: A co do legalnosci oprogramowania w przypadku hanldu przez internet maja prawo mi przetrzepac komputer w przypadku kontroli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi