Skocz do zawartości
DANA

Dfi Dk P45-t2rs Czy Asus P5q-e

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszła wiosna, a wraz z nią czas na odświerzenie poczciwego blaszaka :wink:

Modernizację zaczynam od mobaska. Cena < 600zł i pożądna sekcja zasilania to moje podstawowe wymagania.

Zawęziłem wybór do P45 i zostały 2 fajne sztuki:

1 - DFI LanParty DK P45-T2RS PLUS

2 - Asus P5Q-E

Do tej pory męczę Q6600@3,6GHz na P5K-E (reszta w sig-u) i generalnie jestem zadowolony z tego duetu. To właśnie przemawia za Asus-em, a za DFI chęć poznania czegoś nowego no i sama marka... Docelowo nowa płyta ma śmigać z kręconym Q9650 / Q9550.

Zapraszam do dyskusji! Mile widziane uwagi posiadaczy w/w lub podobnego zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DK cierpi (albo cierpiało - nie wiem, jak teraz wygląda) na mało dopracowany BIOS. Dźwiękowo też nie powala. P5Q-E ma dualboot, ale za to bardzo dużą ilość dodatków do płyty.

Obie płyty są bardzo dobre, a do quada wysokiego FSB nie potrzebujesz...

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz powiedzieć czy fsb ok. 480 jest stabilnie do zrobienia i jaki jest Vdroop na P5Q-E?

Jak sprawdza się chłodzenie? Zwłaszcza martwi mnie ta blaszka na mostku południowym.

Mostek północny i sekcja zasilania fajnie chłodzona, ale ciekawe czy MUGEN wchodzi - czym chłodzisz swojego korka?

Co do wyposażenia to faktycznie dźwiękówa jest nieporównywalnie lepsza na Asus-ie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LLC oczywiście włączone, ale Vdroop dalej duży na P5K-E.

Chcę się się dowiedzieć jak sprawa wygląda na P5Q-E i DK P45-T2RS PLUS, mam nadzieję że jest lepiej.

Temat jest o wyborze między 2 nowymi płytami, a nie o obecnej mojej więc e.o.f.

Wracając do tematu: która płyta z w/w??

Edytowane przez DANA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem z wyborem mobaska, ale ja się waham pomiędzy p5q-e, a Maximus II Formula.

Maximus niestety 300zł droższy, ale ta sekcja zasialnia... mniam pod quady idealna.

Nie wiem może p5q-e by wystarczyła do konkretnego oc q9550, ale Maximus kusi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie szukacie problemów ;). Q6600 jest bardziej wymagający pod względem zasilania od q9550 i jeżeli płyta pozwala tobie na stabilne OC 3,6 q6600 to tym bardziej pociągnie q9550. Ja swojego q6600 popędziłem do ponad 3,9 gfz na tej płycie do marków i płyta dawała radę przy napięciu NB 1,4V.

Edytowane przez neq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neq twój post wniósł niesamowicie dużo do tematu... przeczytaj 1-szego posta, a zobaczysz czego szukam...

Mała modyfikacja budżetu: płyta do 700zł + modyfikacja wymagań: cyfrowe zasilanie.

Tak więc teraz do wyboru mamy:

1 - Asus P5Q Deluxe

2 - Asus P5Q Premium

3 - DFI LanParty UT P45-T2RS

4 - p5k-e - specjalnie dla neq :wink:

Może małe głosowanie, proszę wybierać między poz. 1, 2 i 3 poz. 4 jest tylko dla neq :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neq twój post wniósł niesamowicie dużo do tematu... przeczytaj 1-szego posta, a zobaczysz czego szukam...

Mała modyfikacja budżetu: płyta do 700zł + modyfikacja wymagań: cyfrowe zasilanie.

Tak więc teraz do wyboru mamy:

1 - Asus P5Q Deluxe

2 - Asus P5Q Premium

3 - DFI LanParty UT P45-T2RS

4 - p5k-e - specjalnie dla neq :wink:

Może małe głosowanie, proszę wybierać między poz. 1, 2 i 3 poz. 4 jest tylko dla neq :P

Spróbuj upolować w tej cenie Maximusa II. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi