Skocz do zawartości
naver

Zestaw Do Oceny Przed Kupnem - 2,1k Z Monitorem /nie Dla Gracza/

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

skladam komputerek i mam pare pytan co do użytkowników bardziej bedacych w temacie sprzetu

na chwile obecna jest cos takiego:

Intel Pentium Dual Core E5200 /2.5GHz, 2MB, 800MHz, BOX/ 280zł

Palit GeForce 9600GT 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI 315zł -> nie gram w gry ale w najnowsza serie NFS bym z checia zagrał

Cooler Master Elite 331 (Black) 149zł

BeQuiet PurePower 350W 169zł -> miał byc mc-350 ale jego dostepnosc jest wrecz tragiczna

LG W2252TQ-PF (2ms, DVI) 699zł

do ew zmiany:

Gigabyte EP31-DS3L /intel P31/ 239zł

OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Reaper 249zł

Razem: 2100zł

teraz mobo i ram, czy wybór jest dobry moze wziac ciut slabszy ram a plyte np Asus P5B Premium /intel P965/ lub Gigabyte EP43-DS3L /intel P43/ lub inna ?

chciałbym ruszyc "delikatnie" procesor z taktowaniem czy wybrana płytka na to pozwoli?

piec skladany na esc.pl i tam chciałbym kupic.

Edytowane przez naver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 280 zł

Płyta Główna : Asus P5B Premium - 249 zł

RAM : OCZ 2x2GB 800MHZ Reaper - 249 zł

Karta Graficzna : Asus GeForce 9600GSO 384MB - 249 zł

Zasilacz: Fortron FSP350-60GLN(80) - 139 zł

Obudowa : Cooler Master Elite 331 (Black) - 149 zł

+ monitor - 699 zł

Razem : 2014 zł

Monitor OK.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 280 zł

Płyta Główna : Asus P5B Premium - 249 zł

RAM : OCZ 2x2GB 800MHZ Reaper - 249 zł

Karta Graficzna : Asus GeForce 9600GSO 384MB - 249 zł

Zasilacz: Fortron FSP350-60GLN(80) - 139 zł

Obudowa : Cooler Master Elite 331 (Black) - 149 zł

+ monitor - 699 zł

Razem : 2014 zł

Monitor OK.

plyta glowna widze zmieniona, a czym sie rozni od tej ktora wymienilem?

i jak jest z tymi zasilaczami fortrona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta glowna widze zmieniona, a czym sie rozni od tej ktora wymienilem?

i jak jest z tymi zasilaczami fortrona?

Oparta jest na starszym chipsecie - P965. Chipsety P35 i P45 wywodzą się właśnie z P965 i wprowadziły raczej kosmetyczne zmiany. OC stoi na wysokim poziomie (FSB między 450 a 500MHz), a klasowo jest to tzw. mid-end.

Fortron to firma produkująca zasilacze dla wielu znanych firm, np. Modecom (seria MC), Be Quiet czy Corsair. W tym przypadku sprzedają zasilacz pod własnym szyldem. Nazwa wskazuje na certyfikat 80+, czyli ma wysoką sprawność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak w jego przypadku jest z glosnoscia pracy? Zalezalo by mi na dosc cichym sprzecie, a z tego co wyczytalem to be quiet posiadaja ciche chlodzenie

czy w przypadku tego asusa, nie wystepuje problem, ktory obil mi sie o uszy w w/w mobo gigabyte z ramem, ze musze wlozyc albo 2x2 albo 1x2 gb bo jak wloze 2x1 to w przypadku checi rozbudowy ramu bedzie koniecznosc sprzedazy starych kosci i kupno 2x2?

Z tym ze be quiet na 12V ma po 18A, natomiast z tego co widze to ten fortron jest "odrobine slabszy" 15 i 10A

Edytowane przez naver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest cichy.

Nie, to dotyczy tylko chipsetu P31.

http://www.cdr.cz/picture_/44982/small

Po 16A. Spokojnie ci wystarczy, nawet po rozbudowie do lepszej karty (zobacz, 336W max na linii +12V...).

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sie zle zasugerowalem ta aukcja

http://www.allegro.pl/item639756016_tani_f...12cm_pci_e.html

A jesli chodzi o grafike, zeby byla odrobine mocniejsza, bo nie planuje w ciagu najblizszego "dluzszego" czasu po kupnie skrzynki pakowac w to pieniedzy, dlatego moglo by to byc cos co jeszcze przez jakis czas bedzie w stanie sprostac jakims wymaganiom, nie oczekuje szalu, nie stac mnie na niego ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji na nieco okrojony czas i powiedzialbym pospiech w tym, by zakupic bude zalozylem temat na forum. Potrzebuje kompa szybko by porobic projekty, bo moj stary procesor jest za wolny i zejdzie mi wieki wykonywanie pewnych obliczen.

Dlatego tez nie posiadam za wiele czasu by szczegolowo zaglebic sie w testy grafik, stad moje pytanie co nalezalo by zmienic w wymienionym przezemnie zestawie. Mialem zamiar zdac sie na Wasze rady, a granica 2tys jest dla mnie bariera jakby nie przekraczalna a juz i tak stowke ponad to wyszlo, jednak postanowilem dolozyc. Doplata do karty graficznej kolejnych 150 zl to juz jest spora zwyzka..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty nie grasz, wiec po co ci taka karta w ogole ? W czym prjektujesz ? Albo jakis cudak by tylko dzialalo, albo quadro kupic jak na powaznie. 4770 to karta raczej dla graczy, tj albo sie do pro prac nie nadaje albo jest za dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta nie bedzie miala wiele wspolnego z moja praca na kompie. Projekty to obliczenia w matlabie, dosc skomplikowane i czasochlonne.

Jesli chodzi o karte to nie chce piachu totalnego, czasem mam zajawke w cos zagrac, moj stary GF4mx oduczyl mnie grania bo i tak nic nie poszlo, a pozatym teraz brakuje czasu, ale kiedys jak cos wyjdzie to moge miec ochote w cos zagrac i chcialbym zeby karta to umozliwiala, nie musi byc high, ale zeby jakis poziom sie trzymal.

Po kupnie nie planuje zmiany kompa przez dluuugi czas. Stad moje zainteresowanie odrobine lepsza, ale w przestepnej cenie grafiki.

Zapomnialem dopisac, odrobina grafiki jeszcze w 3ds, ale to raczej znaczenia nie ma bo i na moim gf4mx da sie cos porobic..

Wiec, tak. Jestem juz niemal zdecydowany chialbym tylko wasza opinie jeszcze uslyszec.

Zestaw taki jak podany na poczatku a do zmiany:

plyta na asusa p5b premium

grafika na gigabyte 9600gt 512 ddr3 256bit - mam okazje kupic na gwarze za okolo 280 zl

zasilacz modecom mc-350 uzywke

ma to teraz rece i nogi?

Edytowane przez naver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw taki jak podany na poczatku a do zmiany:

plyta na asusa p5b premium

grafika na gigabyte 9600gt 512 ddr3 256bit - mam okazje kupic na gwarze za okolo 280 zl

zasilacz modecom mc-350 uzywke

ma to teraz rece i nogi?

Ma. Możesz brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi