robrzesz Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) Witam, Jak w temacie. Mam ruter Asus WL530gV2. Do niego mam podłączonego kablem kompa. W drugim końcu mieszkania mam drugiego kompa (dla żony) z kartą WiFi. Sęk w tym, że sieć ma bardzo słaby sygnał i nie chce tam działać internet. Doradźcie jak ją wzmocnić (może dłuższą antenę dać - ale jaką i gdzie ją postawić), bo mnie żona zagdacze. PS. Jeżeli zły dział, to z góry przepraszam. Pozdrawiam, Edytowane 21 Maja 2009 przez robrzesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Dałem kiedyś dłuższą antenę w podobnej sytuacji ale rezultat był bardzo marny. Zasięg poprawił się nieznacznie, bardzo nieznacznie. Jeżeli AP jest w rogu mieszkania, to możesz dać antenę panelową (kierunkowa) i ustawić w kierunku przeciwległego rogu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robrzesz Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Ale jaką (przepraszam, ale nie znam się na tym zupełnie)? Ten drugi komp stoi w innym pokoju; pokoje dzielą trzy ściany. Kumpel mi podpowiedział, żeby dać antenę na kablu (ale nie wiem jaką?) i podłączyć ją do karty WiFi. Nadmieniam, że za ścianą sąsiad ma też sieć i mój drugi komp łapie ją idealnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 jeśli router z ap stoi przy ścianie/w rogu spróbuj go trochę przemieścić i sprawdź zasięg do kart wifi możesz podłączyć antenę zewnętrzną np coś takiego: http://allegro.pl/item623688944_antena_wew...ink_2_4ghz.html testowałem i szczególnie w przypadku jesli komputer jest wstawiony w szafkę w biurku zmienia sytuację zasadniczo - pomiędzy net działa i net nie działa, w normalnych sklepach taniej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Moja rada - ustaw te anteny w takiej samej pozycji, tzn, jeśli żona ma lapka, to antenę ustaw poziomo, jeśli to komp stacjonarny to obie antenki ustaw identycznie. U kumpla taki zabieg sprawił, że z braku internetu w części mieszkania sygnał na tyle się poprawił, że może normalnie się łączyc z internetem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Rada 1 zmniejsz predkosc przesyłu danych w routerze. Np na 11Mbit. Dzieki temu mamy wieksza czułosc karty sieciowej ( zmniejszone pasmo to tez mniejsze szumy ) Oraz odsun go od sciany i postaw wyzej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...