Skocz do zawartości
robrzesz

Jak Wzmocnić Sygnał Sieci Bezprzewodowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak w temacie. Mam ruter Asus WL530gV2. Do niego mam podłączonego kablem kompa. W drugim końcu mieszkania mam drugiego kompa (dla żony) z kartą WiFi. Sęk w tym, że sieć ma bardzo słaby sygnał i nie chce tam działać internet. Doradźcie jak ją wzmocnić (może dłuższą antenę dać - ale jaką i gdzie ją postawić), bo mnie żona zagdacze.

PS. Jeżeli zły dział, to z góry przepraszam.

Pozdrawiam,

Edytowane przez robrzesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem kiedyś dłuższą antenę w podobnej sytuacji ale rezultat był bardzo marny. Zasięg poprawił się nieznacznie, bardzo nieznacznie. Jeżeli AP jest w rogu mieszkania, to możesz dać antenę panelową (kierunkowa) i ustawić w kierunku przeciwległego rogu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jaką (przepraszam, ale nie znam się na tym zupełnie)? Ten drugi komp stoi w innym pokoju; pokoje dzielą trzy ściany. Kumpel mi podpowiedział, żeby dać antenę na kablu (ale nie wiem jaką?) i podłączyć ją do karty WiFi. Nadmieniam, że za ścianą sąsiad ma też sieć i mój drugi komp łapie ją idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli router z ap stoi przy ścianie/w rogu spróbuj go trochę przemieścić i sprawdź zasięg

do kart wifi możesz podłączyć antenę zewnętrzną np coś takiego: http://allegro.pl/item623688944_antena_wew...ink_2_4ghz.html

testowałem i szczególnie w przypadku jesli komputer jest wstawiony w szafkę w biurku zmienia sytuację zasadniczo - pomiędzy net działa i net nie działa, w normalnych sklepach taniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada - ustaw te anteny w takiej samej pozycji, tzn, jeśli żona ma lapka, to antenę ustaw poziomo, jeśli to komp stacjonarny to obie antenki ustaw identycznie. U kumpla taki zabieg sprawił, że z braku internetu w części mieszkania sygnał na tyle się poprawił, że może normalnie się łączyc z internetem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rada 1 zmniejsz predkosc przesyłu danych w routerze.

Np na 11Mbit. Dzieki temu mamy wieksza czułosc karty sieciowej ( zmniejszone pasmo to tez mniejsze szumy )

Oraz odsun go od sciany i postaw wyzej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi