FeX Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Zgodnie z tematem, posiadam (zakupiłem niedawno) E8400 oraz A-Data Vivesta 1066MH na mobo PQ5L Pro i chciałbym się dowiedzieć co musiałbym ustawić aby osiągnąć dolecowe 3500Mhz-3600MHz na E8400, oraz nieco podkręcić RAM'y. Proc na BOX'owym wiatraku, ogólnie stockowe wyposażenie. P.S. Bawiłem się kiedyś w OC ale to był Sempron 2200+ na MSI KT6 i jedynie FSB ustawiałem. Proszę o jakieś instrukcje dotyczące OC tego zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lolwesoly Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Twój E8400 pójdzie na 3,5Ghz bez zmiany zasilania, więc tylko musisz zmienic FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) no to gruba porada :P a skad wiesz ze pojdzie na 3,5 a moze nie zrobi 3,2 a moze zrobi i 3,8 czy 4,0. lec do gory z fsb, gdy zauwazysz niestabilnosc [orthos prio 9 na 10 min wystarczy tak na chwile pozniej juz bedziesz dluzej go katowal] podnosisz vcore. ramy narzie zostaw, zmniejsz dzielnik i poluzuj timingi, daj np 800 cl5. lec tylko z procem. jezeli dojdziesz do wymaganej czestotliwosci np 4,0 to zajmij sie vnb, vfsb, pll, gtl'e, vsb - nie musisz ruszac. modyfikujac pozostale napiecia bedziesz mogl zejsc z napieciem na procku. motoda prob i bledow w necie spradz jakie wartosci toleruje twoj chipset [zeby go zabardzo nie dovoltowac]. caly czas monitoruj temeratury na cepie i nb. w necie masz pelno artow. krok po kroczku i zjadziesz odpowiednie wartosci napiec i czestotliwosci. po ustawieniu wszytko potestuj jakis czas, orthos z 3-4 godziny na prio 9, pograj w jakies gry itp podaj jakie masz opcje w biosie dotyczace oc. Edytowane 21 Maja 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FeX Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Obecnie studiuje i w mieszkaniu mam jeszcze starego kompa, wracam na weekend do chaty i sprowadzam nowego, wiec opcji nie mogę na razie podać. Proca nie chce kręcić więcej jak 3,6GHz przynajmniej na razie. Mam tylko pytanie, czy jeśli zmieniam FSB następuje skalowanie częstotliwości RAM'u? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Obecnie studiuje i w mieszkaniu mam jeszcze starego kompa, wracam na weekend do chaty i sprowadzam nowego, wiec opcji nie mogę na razie podać. Proca nie chce kręcić więcej jak 3,6GHz przynajmniej na razie. Mam tylko pytanie, czy jeśli zmieniam FSB następuje skalowanie częstotliwości RAM'u?Tak. jak chcesz obniżyć lub zwiększyć mhz dla ramu to musisz dobrać strap. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) najlepiej tak ja pisalem. obniz taktowanie ramu do 800 i cl5. podnies fsb wraz z vcore zeby osiagnac te 3,6ghz i pozniej zajmiesz sie ramem [dobierzesz strap na nb i dzielnik fsb:dram, napiecie, timingi i alphy] Edytowane 21 Maja 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) 400x9 powinien ci wstać. Jeżeli trafiłeś na dobre kości, nic się nie powinno gryźć. Edytowane 21 Maja 2009 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Ewentualnie można wspomagać fsb dodawaniem papu czyli vfsb, vnb :) ja do 471fsb mam ustawione 1.3V fsb i 1.4V nb :wink: chociaż pewnie poszło by i niżej ale na razie nie chce mi się tego sprawdzać :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 to tez napisalem :P voltaarz na nb zalezy od chipsetu na tej jego plytce siedzi chyba jakies p43 czy nawet cos z gxx sam nie wiem jakie to to toleruje napiecia trza by w necie poszukac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Jak podniesie na NB o dwa oczka w górę od napięcia standardowego to nic się nie stanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...