Skocz do zawartości
ArturMaly

Monitor 24"+ Do 2800zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Tak jak w temacie poszukuję monitora o rozdzielczości nie mniejszej niż 1920x1200px, matrycy nie mniejszej niż 24" oraz posiadający złącze HDMI oraz DVI służący do profesjonalnej obróbki grafiki itp...

Wstępnie wpadły mi w oko dwa modele:

- HP 2475w

- Dell 2709w

Wydaje mi się że Dell jest lepszą propozycją bo jest o 3" większy przez co plamka będzie większa i będzie się na nim wygodniej pracować...

Proszę o wszelkie sugestie odnośnie tego jaki monitor wybrać...

Pozdrawiam

Edytowane przez ArturMaly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

służący do profesjonalnej obróbki grafiki itp...

Wydaje mi się ze cena wyklucza takie zastosowanie, ewentualnie jakieś małe eizo, ale full-hd przyjdzie się pewnie obejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli faktycznie profesjonalne obróbki grafiki, to cena jest za mała na 24". Oba modele to raczej sprzęty do zabawy, średnio nadające się nawet na amatorską obróbkę.

Z 24" do grafiki:

- Nec 2490 - około 3 800 zł;

- Eizo S2431W - 3 900 zł;

Z mniejszych 22":

- Eizo S2231/2232/2242 ( 1920x1200 );

- Nec P221W ( potrzebny kalibrator i dobra sztuka, bo są średnio powtarzalne ).

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@toms83 czyli piszesz że Eizo S2242 to niezbędne minimum??

Hmm...

No niestety tak to wygląda. S2231W już jest raczej nie do dostania, chyba ze jeszcze jakieś magazynowe sztuki. A sam monitorek świetny, przez prawie roczek na nim śmigałem i złego słowa nie powiem.

S2232W to prawie to samo co S2231W + jakieś bajerki "eco". No a S2242W to już cena większa, ale masz 1920x1200 przy 22". Osobiście wybrałbym S2431W ( 22" i Full Hd to dla mnie zbyt mały piksel ) jeśli musiałbym kupować teraz, a jeśli można trochę poczekać, to ciekawy jestem jak wypadnie model S2432, czyli lekka modernizacja 2431.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety tak to wygląda. S2231W już jest raczej nie do dostania, chyba ze jeszcze jakieś magazynowe sztuki. A sam monitorek świetny, przez prawie roczek na nim śmigałem i złego słowa nie powiem.

S2232W to prawie to samo co S2231W + jakieś bajerki "eco". No a S2242W to już cena większa, ale masz 1920x1200 przy 22". Osobiście wybrałbym S2431W ( 22" i Full Hd to dla mnie zbyt mały piksel ) jeśli musiałbym kupować teraz, a jeśli można trochę poczekać, to ciekawy jestem jak wypadnie model S2432, czyli lekka modernizacja 2431.

2432 ma szerszy gamut niż stary 2431 ... a jestem zwolennikiem szerszego gamutu ;) . Fakt że trzeba profilować (przy pracy z kolorem i tak trzeba więc ...) ale da się więcej zobaczyć na materiale AdobeRGB. Różnicę fajnie widać na zdjęciach referencyjnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety potrzebuję takiej rozdzielczości :/

W dotychczasowej pracy korzystałem z jakiegoś taniego monitora 22" na TN no i niestety bardzo brakowało mi tych pikseli :/

Nie wspominając o jakości wyświetlanego obrazu :/

Teraz idę na swoje staram się dobrze spożytkować każdą złotówkę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety potrzebuję takiej rozdzielczości :/

W dotychczasowej pracy korzystałem z jakiegoś taniego monitora 22" na TN no i niestety bardzo brakowało mi tych pikseli :/

Nie wspominając o jakości wyświetlanego obrazu :/

Skoro tak bardzo potrzebujesz 1920x1200 to EIZO S2242W .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety potrzebuję takiej rozdzielczości. (...) bardzo brakowało mi tych pikseli. Nie wspominając o jakości wyświetlanego obrazu.

jak nie boisz się trochę ryzyka (zawsze to spoza PL), gdy masz możliwość na trochę więcej jak 2800zł oraz myślisz o S2431W choć w PL jest dla ciebie za drogi to przemyśl to: ( po podwyżkach i tu i tu, różnica PL-DE = 500zł)

http://www.f-m-shop.de/seiten/frame_preism...;artnr=A__18814

Na S2242 różnica PL-DE = 600zł: EIZO S2242W

// kurier GLS ~21 E

ps.w szczególności gdy masz 'luźne' Euro w gotówce kupione dawniej po dobrej cenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi