Daethar Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 (edytowane) Mam problem z zasilaczem. Od ostatniego czasu cholernie odprowadza cieple powietrze (az zbyt cieple - wczesniej bylo to powietrze srednio cieple, ostatnio stalo sie wrecz gorące). Problem występuje tylko po graniu - około 1h. Cieple powietrze czuc w calym pokoju ( w sensie zaduchu). Przestrzen pomiedzy sciana a zasilaczem jest cholernie ciepla (odleglosc tyłu kompa od sciany to okolo 15cm. Podotykałem wszystkiego w kompie i po około godzinnym graniu zauwazylem, że radiator ( to cos kwadratowe z takimi przedziałkami) od płyty głownej (Gigabyte bodajże) jest bardzo gorące - ale nie parzy - dam rady go dotknąć. To normalne, że ta część ma się tak bardzo grzać ? Temperatury przegladaniu neta - 20 minut: Podobne są jak poczekam z 10 minut po graniu (więc raczej w normie). W czasie gry skaczą mi do 57-60 maksymalnie na GPU - więc raczej w normie. Karta to GF 8600GT. Ciepło to odbija sie od sciany i czuje je trzymając rękę myszce, wiec jest to troche denerwujące - 2 tyg temu było wporządku jeszcze (nie czulem ciepla). Pudło mam otwarte, jest co jakis czas czyszczone - srednio co 2 miesiące. Zasilacz: Hellfire silent 450W Niepokoi mnie również to, że na speedfanie podczas grania nie widze RMP na wiatrakach, to chyba nie jest normalne (gra Lineage 2, na max detalach juz od ponad półtora roku). Z tego co jednak widzę, w kompie wszystkie wiatraki sie kręcą. System Operacyjny Vista. Chyba podałem już wszystkie wymagane info. Czekam na odp :P Edytowane 24 Maja 2009 przez Daethar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Nie dziw się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Nie dziw się. Nie dziwić się, w sensie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 tempy sa prawie w normie. ale zmien ten zasilacz - na cos firmowego np. Corsair, BQ... bo inaczej moze byc za goraco :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 (edytowane) Temperatury ok, ale pewnie zasilacz już wydaje ostatnie tchnienie. Radzę go wymienić jak najszybciej bo inaczej pozbędziesz się całego kompa Edytowane 24 Maja 2009 przez emilek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Temperatury ok, ale pewnie zasilacz już wydaje ostatnie tchnienie. Radzę go wymienić jak najszybciej bo inaczej pozbędziesz się całego kompa Niedawno był wymieniany (4 miesiace temu ?) z gwarancji :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 To jest wyrób zasilaczopodobny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o hardware, więc chciałbym dostać odpowiedz jeszcze na to: Podotykałem wszystkiego w kompie i po około godzinnym graniu zauwazylem, że radiator ( to cos kwadratowe z takimi przedziałkami) od płyty głownej (Gigabyte bodajże) jest bardzo gorące - ale nie parzy - dam rady go dotknąć. To normalne, że ta część ma się tak bardzo grzać ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Niektóre płyty tak mają że mostki się grzeją, nie przejmuj się tym. Martw się raczej "zasilaczem" który masz w tej chwili, poczytaj wątki na ten temat i wyciągnij wnioski ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Cos konkretnego polecacie w dobrej cenie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Jaki cały sprzęt i ile kasy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Mam do dyspozycji no nie wiem. Okolo 300-400. Procesor Intel Core 2 Duo CPU E6550 @ 2,33Ghz (wg. Speedfana) Karta graficzna GF 8600GT 4GB Ram DDR2 Płyta głowna: Jakiś Gigabyte, teraz raczej nie sprawdze bo jestem w szkole Dysk: Samsung HD 501LJ (500GB) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Corsair 400W jeżeli zamierasz zmieniać na coś bardziej wymagającego, a jak nie to fortrona z esc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Do tego co masz to Be quiet!/Corsair/Topower 400W i zostanie Ci jeszcze spory zapas mocy, nawet delta za 50zł z allegro by Ci wystarczyła. Po taniości: http://allegro.pl/item634247282_zasilacz_4...abel_zasil.html http://allegro.pl/item642715454_delta_350w...ss_wroclaw.html Drożej: http://allegro.pl/item645305000_topower_si...silacz_atx.html http://allegro.pl/item638700934_okazja_be_...war_2_lata.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Mam tego topowera i jest ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Ogolnie to mam zamiar kupic cos dobrego na kilka lat a nie cos taniego za 50zl... Czyli którys z BeQuietów, lub Topower / Corsair... Mam nadzieje ze to rowziąże problem z tym ciepłem. Dzisiaj wezmę go na próbę, jak bedzie sie dalej tak działo to oddam ... Może to być wina zasilacza, ale jeśli okaże sie, że to nie zasilacz - to co ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 (edytowane) Może to być wina zasilacza, ale jeśli okaże sie, że to nie zasilacz - to co ?To wtedy będziemy myśleć. ps. to coś taniego/markowego za 50zł jest lepsze niż 'noł nejmy' za 100zł ;) Ja mam delte już w trzecim kompie i nawet się nie poci :lol2: Co do droższych to imo Topower EZ ma najlepszy stosunek cena/jakość. Edytowane 25 Maja 2009 przez psz3mo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Kk w srode ma przyjsc Informatyk i sprawdzić co z tym kompem. Mam nadzieje ze to ten felerny zasilacz a nie jakis inny podzespół (no ale co innego by to mogło być ? Wkładając ręke do pudła nie czuję jakiegos ciepła, ani jakiegos zapachu, a przy wylocie od zasilacza - gorące powietrze no i dziwny zapach. Jedyne co sie grzeje to właśnie ten mostek no i dysk twardy (nie jakos wybitnie mocno), ale na dysku przecież nie ma radiatorów/wiatraków, więc to normalne. Sam teraz mysle ze na 93% to ten zasilacz. Ale zobaczymy co powie informatyk w srode... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Słuchaj się informatyków to zmienisz pół kompa , a zasilacz zostanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Akurat w tym przypadku to niemal oczywiste (taki newbie odnisnie hardware ogarnia że to zasilacz), że chodzi o zasilacz, ale chce zasięgnąć opinii fachowca, który przyjedzie i zo0baczy, potestuje ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...