Skocz do zawartości
Gość

matura z matmy i tablice matematyczne...

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest w tym roq z maturą z matmy i tablicami, można używać? Słyszałem że teraz zabronili używać tablic z zadaniami czy coś, poźniej nam mówili że wogóle zabronili, później że można używać itd. aż zgłupiałem i sam już niewiem jak jest :?

Więc jak ktoś wie jaka jest prawda niech się wypowie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno bedzie mozna bo ta zmiane (ze nie mozna) wprowadzili za pozno i podobno ktos za to oberwal... ale u nas sie dyrektor zmienil i obecy tak miesza ze to szok podobno nauczyciele nie beda mogli chodzic po sali tylko beda siedziec przy komisji... niby dobrze bo uda sie na koncu sciagnac ale jak usiadziesz na poczatku przy komisji to mozesz sie podpisac i wyjsc szkoda 5-ciu godzin :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy sie uczyc, a nie klikac!!! ;)

ps.1 walek z tymi tablicami na maxa. z miesiac temu powiedzieli, ze nie monza, potem, ze niewiadomo, potem, ze mozna, a tydzien przed zakonczeniem, ze na radzie pedagogicznej sie okaze ... i sie okazalo (potwierdzilo), ze mozna ;)

ps.2 sorka za ta nagonke, ale uciszam swoje sumienie [klik], [klik] ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest w tym roq z maturą z matmy i tablicami, można używać? Słyszałem że teraz zabronili używać tablic z zadaniami czy coś, poźniej nam mówili że wogóle zabronili, później że można używać itd. aż zgłupiałem i sam już niewiem jak jest :?  

Więc jak ktoś wie jaka jest prawda niech się wypowie :)

Co sie w tym kraju porobilo :?

Co to znaczy "tablice z zadaniami"? Toz to najnormalniejszy podrecznik z przykladami.

Za moich licealnych czasow "tablice" to byl zeszycik z wartosciami sin, cos, tg, ctg, czy logarytmow naturalnych, a teraz drukuje taki witek-sprytek-wydawca normalne sciagi z rozwiazanymi zadaniami, wrzuca je w okladke z napisem "tablice", a pozniej biedaczkowie licealisci dra japy ze nie moga tego miec na maturze. Uczyc sie wzorow, a nie kombinowac na prawo i lewo :?

podobno bedzie mozna bo ta zmiane (ze nie mozna) wprowadzili za pozno i podobno ktos za to oberwal... ale u nas sie dyrektor zmienil i obecy tak miesza ze to szok podobno nauczyciele nie beda mogli chodzic po sali tylko beda siedziec przy komisji... niby dobrze bo uda sie na koncu sciagnac ale jak usiadziesz na poczatku przy komisji to mozesz sie podpisac i wyjsc szkoda 5-ciu godzin :(

No to stary jestes myszczem swiata, jak sie zabierasz za mature z matmy, a bez sciag sobie nie poradzisz. I ty chcesz isc na informatyke?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kazdym duzym miescie bylo spotkanie dyrektorow, na ktorym ustalili czy mozna miec tablice na maturze. W Lodzi mozna, czy u ciebie to nie wiem.

Niech się ktoś a Wawy wypowie czy można :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kazdym duzym miescie bylo spotkanie dyrektorow, na ktorym ustalili czy mozna miec tablice na maturze. W Lodzi mozna, czy u ciebie to nie wiem.

Niech się ktoś a Wawy wypowie czy można :P

Nie można :twisted: - żatruje - nie mam pojęcia, w zeszłym roku jak zdawałem było można.

Wzory wzorami, ja prawie nie korzystałem - czasami tylko po to, żeby się upewnić. Nie chce straszyć, ale jeśli ktoś ma problemy z matematyka na maturze, to na studiach będzie mu bardzo ciężko - na dobrym kierunku oczywiście. Liceum to pikuś w porównaniu do matematyki na studiach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem, to można używać tablic, ale tylko bez przykładów rozwiązań zadań, bez przykładów zastosowania danych wzorów itd. Czyli pozostają same tabelki w tablicach, znaczy cos, sin, tg, ctg, i inne. Wystarczy, żę wyrwiesz z tablic strony z przykładami zastosowań i możesz już używać. trochę to pokręcone, ale dacie rade :D Powodzenia życzę w następnym tygodniu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A np na maturze z jezyka obcego mozna korzystac ze slownika  8)

Od kiedy? Co sie porobilo w tym kraju. Niedlugo beda dawac mature za dodanie 2+2 ( z pomoca tablic ofkors), a magistra za calke z X2 :?

Można, ale kolega zapomniał dodać, że tylko przy wypracowaniu - nie wiem jak jest na starej maturze, ale na nowej wypracowanie, to była mniejsza część - poza tym tam to aż tak nie przeszkadza.

grzesio - no jak by ci tu powiedzieć - na studiach to już zupełnie inna bajka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli pozostają same tabelki w tablicach, znaczy cos, sin, tg, ctg, i inne.

Z tych innych to m.in. WSZYSTKIE WZORY!!! No ja sie poprostu zalamie :roll:

A co to człowiek ma być encyklopedią że all ma pamiętać :? Chyba liczy się to czy wie jak się robi dane zadanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to człowiek ma być encyklopedią że all ma pamiętać :? Chyba liczy się to czy wie jak się robi dane zadanie...

Normalnie rownia pochyla w dol :? Zeby zrobic zadanie, trzeba znac wzory, to chyba normalne prawda? A spisac zadanie z ksiazki kazdy debil potrafi.

Nasza oswiata leci na pysk :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do znajomości wzorów to nie do końca się zgodzę. Na co komu przydadzą się wzory skoro ktoś nie będzie wiedział jak je wykorzystać??? Ale powinny być tylko PODSTAWOWE, bo wiadomo, że większość tych rozbudowanych wywodzi się z tych prostych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do znajomości wzorów to nie do końca się zgodzę. Na co komu przydadzą się wzory skoro ktoś nie będzie wiedział jak je wykorzystać??? Ale powinny być tylko PODSTAWOWE, bo wiadomo, że większość tych rozbudowanych wywodzi się z tych prostych...

Podstawowe wzory sa w szkole podstawowej. Zeby zdac mature, chyba trzeba wiecej niz tylko spisac zadania ze sciagi, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie rownia pochyla w dol :? Zeby zrobic zadanie, trzeba znac wzory, to chyba normalne prawda? A spisac zadanie z ksiazki kazdy debil potrafi.

Zgadzam się grzesiu, z tobą, oświata leci w dół jak nie wiem. W poprzedniej szkole znaczy Gim z fozy nauczycielka kazała abyśmy zapamiętywali wszystkie wzory i umieli je zastosować. A teraz??? dadza Ci kartke z wzorami i spisuj, to nie jest nauka, panowie, oj nie jest :? Wolę zapamiętać wzory i kiedy ich używać, niżeli miałaby mi taka nauczycielka powiedziec, ze tych wzorów nie trzeba pamiętac bo i tak dostaniecoe kartki z nimi. TO po co robić zadania, jak nic sie bez tej kartli z wzorami nie zrobi :evil: debilizm i tyle :evil:

Co do Tablic to wzory mają być dopuszczone, jednak pokazanie w Tablichach ich zastosowanie już będzie, że się tak wyrażę "nielegalne". Z jednej strony to dobrze, bo będzie trzeba się wiecej pouczyć, ale jak człowiek nie ma pojęcai jak zastosować dany wzór to ręcę opadają i pa pa Studia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fkońcu bierzemy przykład z amerykanów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadna inna bajka - teraz zdobycie magistra to pestka. Szczególnie na prywatnych uczelniach... Ale często te publiczne też równają w dół...

z tymi prywatnymi to prawda, natomiast z państwowymi jest różnie, u mnie np. nie było łatwo, wręcz przeciwnie, ale za to teraz jak już mam mgr to owocuje i to dobrze 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, za moich czasów, zarówno w LO jak i na studiach trzeba było sobie samemu wyprowadzać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzesio, andriu dobre podejscie 8)

sam ostatnio zdawalem maturke (nowa, 100% pkt. :twisted: ).

mozna bylo miec tablice, ale po co :? jak sie absolutnie nic nie robilo przez kilka lat to takie efekty ze najprostrze wzorki trzeba spisywac. zapewniam, ze caly material da sie przerobic samemu w tydzien, ale nie radze tego robic, bo bedzie niezly zapiepsh. wiec milego uczenia zycze :D

ps. czemu WIEKSZOSC bala sie nowej ?!? z calego lo u nas zdawala garsc osob :? nawet ci, co poszli na stara to i tak wybrali mate. poziom ten sam, na nowej moze wiecej rzeczy obowiazywalo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noms niezly zametos z tymi tablicami. Szczescie ze zdawalem w zeszlym roq. Jezeli nie wiesz czy mozna uzywac, czy nie- to wez sobie na mature -na 100% sie przydadza nawet przed rozpoczeciem. Ale tablice z zadaniami moim zdaniem odpadaja. To juz nie tablice. wzory jeszcze obleca w tablicach, ale nauczyciele u mnie na to dziwnie patrzyli, a na egzaminach wstepnych nie mozna bylo miec zadnych tablic. (na szczescie moj kalkulator chociaz niegraficzny duuuuuuzo potarfi :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna uzywac dopiero ta matura ktora ja bede zdawal 2005 rok - w tedy tablice beda zabronione bo: UWAGA pani minister edukacji uwaza, ze powinnismy odejsc od nauki encyklopedycznej!! :lol: jak chu* a wykuwanie wzorow to co to niby jest? :lol: jak bym ta pizd* jebno* to by sie $%#$^%3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadna inna bajka - teraz zdobycie magistra to pestka. Szczególnie na prywatnych uczelniach... Ale często te publiczne też równają w dół...

Kupic też można - i na jedno wyjdzie. Miałem na myli lepsze kierunki, bo faktycznie na większoci jest łatwo - można by to nazwać studiowanie dla papieru...

No cóż u mnie tak łatwo nie jest... może to i dobrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi