Skocz do zawartości
Gość Pussik

Monitor Do Grafiki I Filmów

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam monitora do grafiki komp. i oglądania filmów więc chyba czas reakcji nie będzie najistotniejszy...

Budżet to około 1400zł i myślę nad 1920x i ~24".

Ale pewnie w tej cenie z takimi parametrami to tylko na matrycy TN, które nie mają dobrej opinii. ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko na TNce niestety, ale tak koniecznie potrzebne to fullhd ?:P Jak 'mus' do grafiki (na potrzeby druku, DTP czy cuś) to lepiej za mniejszym EIZO na PVA się porozglądać. Można jakies 1932 wyrwać w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, na HD jako takim mi nie zależy...

Aczkolwiek bardzo chce mieć conajmniej 1200px w pionie. I fajnie jakby było ponad 1600 w poziomie.

Po prostu potrzebny jest duzy obszar roboczy, by poupychać masę okienek. Obecnie w 1600x1200 brakuje mi miejsca w photoshopie i przy mapowaniu unwrap (tu by się dwa monitory przydały).

A 1920x1200 przy 20" byłoby zdecydowanie za małe, 22" to już ok, ale fajnie byłoby poczuć przesiadkę i dostać 4" więcej niż mam obecnie (a wiec 24"). Może nie trzeba by się było wówczas nachylać do monitora.

http://www.allegro.pl/item647414170_dell_2...ji_wroclaw.html

Matryca PVA, 1920x1200 i niska cena. :>

Jasność 500 cd/m2 to chyba jedna z wyższych (jakieś samsungi TN maja 300-400).

Kąty 178 też są super chyba ... w sumie to nie ma aż takiego znaczenia bo siedzę prosto przed monitorem. :)

Więc specyfikacja taka, jak u tego monitorka, który kosztuje 5,7k:

http://www.allegro.pl/item647059716_eizo_c...czny_lcd24.html

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc specyfikacja taka, jak u tego monitorka, który kosztuje 5,7k:

:ploom:

EIZO przetwarzanie wewn. 14 bit i 10 bit LUT, kalibrowalny sprzętowo .... Dell 8 bit/8 bit LUT, brak kalibracji sprzętowej ... no normalnie identyczne monitory :smoke:

Już pomijam fakt że Dell jest używany i ma 1 rok gw. a EIZO jest nowy 5 lat gw. .... no normalnie zero różnic :lol:

To trochę jak porównywanie starszego używanego samochodu typu "duży Fiat" do nowiutkiej limuzyny BMW z salonu - jak widać niektórzy nie widzą różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za nic nie wnoszącą wypowiedź.

Na oczy mi się nie rzuciło i dostrzegam tą kalibrację sprzętową i 14bitowe przetwarzanie koloru.

Z jasnością to jest tak, że im więcej tym lepiej czy gorzej? :>

http://www.allegro.pl/item645585970_nowy_d..._w_wa_rz_w.html ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3298079[/snapback]

Dzięki za nic nie wnoszącą wypowiedź.

Na oczy mi się nie rzuciło i dostrzegam tą kalibrację sprzętową i 14bitowe przetwarzanie koloru.

Z jasnością to jest tak, że im więcej tym lepiej czy gorzej? :>

http://www.allegro.pl/item645585970_nowy_d..._w_wa_rz_w.html ?

Z jasnością, tak jak napisał @Kyle. Monit musi mieć szeroką regulację. Takie 100 nitów musi być, bo powyżej może być nieciekawie, chyba że masz dużo światła w pokoju.

Lepszy Dell, ale 2209WA, nowa matryca ( IPS ). Ten pierwszy Dell ma starą matrycę PVA, które to szybkością nie grzeszyły. Teraz to PVA są o niebo lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie kupuj 2209WA przez allegro, sa sklepy w polce majace te modele po 1200zl. Zreszta czesc z nich wystawia tez na allegro, ale lepiej zakup w sklepie. Temat ten sam co gdzie indziej na forum, a odpowiedz sie nie zmienia co?:) Po prostu ponizej 2tys niemasz co szukac dobrej 24.

Pozatym dopiero teraz piszesz ze juz masz monitor 1600x1200, wiec druga 22' bedzie idealna dla Ciebie. Niesadzisz ze bedziesz mial wiecej nmiejsca 2x22' niz na jednej 24?:)

Byle by tylko karta miala 2xdvi wyjscia i masz rozwiazanie z glowy. Do cs4 zaden pojedynczy monitor nie da ci takiej ergonomii i przestrzeni i dowolnosci w ukladaniu sobie puplitu jak 2 monitorki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie idealna, mam CRT, mój mózg zwariuje.

A ile by kosztował 24" 1920x na dobrej matrycy?

Eh, to, że porównałem do Eizo od razu mnie skreśla? Wiem, że specyfikacja ma różne znaczenie. W tamtym przykładzie to tak jak porównywać spec. tabletów pentagrama do Wacom`a.

Ja w pokoju mam zawsze półmrok, to oznacza że nie potrzebne mi wysokie wartości jasności monitora, czy właśnie potrzebuje wysokich (o,O)?

Ten 2209WA ma mocniejszego odpowiednika? 1920x1200 i 24" z tymi samymi parametrami poza waga cena wymiarami i prądożernością?

To pewnie byłby 2408WA? Jets już taki model? Bo widzę tylko 2408WFP.

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie idealna, mam CRT, mój mózg zwariuje.

Fakt, CRT i LCD przy jednym stanowisku to kiepski pomysł.

Eh, to, że porównałem do Eizo od razu mnie skreśla? Wiem, że specyfikacja ma różne znaczenie. W tamtym przykładzie to tak jak porównywać spec. tabletów pentagrama do Wacom`a.

Nie skreśla, ale chodzi o specyfikacje producentów, w które nie należy wierzyć. To jest reklamówka która ma przyciągnąć klientów.

Ja w pokoju mam zawsze półmrok, to oznacza że nie potrzebne mi wysokie wartości jasności monitora, czy właśnie potrzebuje wysokich (o,O)?

Wartości mogą być wysokie ( np. 400 nitów przy maksymalnie ustawionej jasności ). Chodzi o to, żeby monitor miał dobrą regulację, czyli jak zjedziesz np. jasnością do 0, to żeby było około 90-100 nitów. Świetlówki z czasem tracą swoją moc, będą świecić słabiej, także zapas może być.

Przy małym oświetleniu pokoju ( a piszesz że masz półmrok ) musi być monitor z niską wartością minimalną.

Ten 2209WA ma mocniejszego odpowiednika? 1920x1200 i 24" z tymi samymi parametrami poza waga cena wymiarami i prądożernością?

To pewnie byłby 2408WA? Jets już taki model? Bo widzę tylko 2408WFP.

Nie ma odpowiednika w 24". Model 2408WFP jest na S-PVA i ma minimalną jasność około 140 nitów. Absolutnie się nie nada do Twoich warunków. Można zjechać z kontrastem ( obraz będzie ciemniejszy ), ale wtedy stracisz masę odcieni pośrednich i prawdopodobnie pojawi się banding w przejściach tonalnych.

A ile by kosztował 24" 1920x na dobrej matrycy?

HP LP 2475W jest na H-IPS, ceny wg skąpca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. :)

No drugie tyle za raptem dodatkowe 2cale to niefajnie.

Jeszcze o tym poczytam, ale coś widzę, że nadal monitorki LCD kiepsko się mają. Poczekam z rok...

2 lata temu wybór padł na CRT i wciąż średnio mi się opłaca zmieniać.

http://www.purepc.pl/sprzet_pc/monitory/kr..._matrycy_patrzy :P

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ups, no fakt, jakos nie zauwazylem zeby pisane bylo o crt ;)

Jak zajmujesz sie grafika profesjonalnie, zawsze mozesz na crt ciagle jechac. Grafik u mnie w firmie wlasnie siedzi na 2 dellach CRT. Zajmuja mu kupe miejsca na stoliku, ale i tak swietne designy tworzy

Dołączona grafika

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mój crt już się trochę wypalił i ma kilka wad.. takich, ze nikt go nie kupi. ;]

Ale jak zmieniać to na coś zauważalnie lepszego, a nie tylko na coś mniej więcej takiego samego, ale bez tych usterek.

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi