Skocz do zawartości
STypoL9

Komputer Do Ok. 2200zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W najbliższym czasie będę kupował komputer do grania i czasami do filmów HD. Górna granica cenowa (bez monitora) to ok. 2200zł.

Płyta: Coś pod 775, no i żeby dało się podkręcić proca.

Procek: Zastanawiam się nad Pentium DC E5200 (2,5GHz da się podobno podkręcić do 3,33GHz) i Core 2 Duo E7400 (niecałe 200zł droższy, 2,8GHz O/C 3,5GHz).

RAM: Mam Vistę 32-bit i nie chcę kupować specjalnie 64-bit, więc czy opłaca się kupować 4GB, jeśli system wykryje nieco ponad 3?

Karta Graficzna: Czy z GTX260 zmieszczę się w 2200zł? Jak myślicie?

Karta Dźwiękowa: Mam SB Audigy, więc nowa raczej nie potrzebna.

Napęd: Nagrywarka DVD - nic więcej mi nie trzeba.

Dysk Twardy: 320GB to obecnie minimum, stąd 500GB u mnie by się przydało.

Mysz, klawa, głośniki: Mam.

Zasilacz: Żeby to wszystko pociągnął.

Monitor (to już poza tym 2200zł): Jakiś tani, w miarę dobry 22-calowy (panorama, Full HD być nie musi)

Szybko doradźcie, pilne.

EDIT

Obudowa: No to wezmę to co będzie na sklepie dość ładnego, nie? Bo przecież nie będę się nastawiał na nie wiadomo co, a potem się okaże, że nie mają na sklepie.

Hmm... nie jestem przekonany do Radeonów. Zawsze miałem grafę od nVidii i zawsze się świetnie spisywała. Tak samo z prockami AMD, zawsze miałem Intela.

(Celeron 2GHz > Pentium 4 3GHz > Core 2 Duo E6750[inny komp])

(GeForce 2 > GF 4 > GF FX5200 > GF FX5700 > GF 7300GT > GF 8600GT)

I jakby ktoś mógł, to proszę o szybkie podanie całego konfigu, a nie tylko proc + grafa.

EDIT 2

Na razie skleiłem coś takiego (ceny z ESC.pl):

Procesor:Intel Pentium Dual Core E5200 /2.5GHz, 2MB, 800MHz, BOX/265 złPłyta główna:Asus P5Q SE /intel P45/365 złPamięć RAM:OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Gold285 złDysk twardy:Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.12220 złKarta graficzna:EVGA GeForce GTX 260 896MB DDR3 /448bit/ HDTV 2xDVI690 złNagrywarka DVD:Samsung SH-S223B SATA (black)90 złObudowa:Cooler Master Elite 330 (Black)149 złZasilacz:BeQuiet StraightPower E6 450W315 złRazem: 		  2379 zł
No i teraz na czym warto zaoszczędzić i co zmienić. Na pewno jest parę rzeczy do zmiany (obudowa na szybko wybrana, żeby się orientować w cenach). Edytowane przez STypoL9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... nie jestem przekonany do Radeonów. Zawsze miałem grafę od nVidii i zawsze się świetnie spisywała. Tak samo z prockami AMD, zawsze miałem Intela.

(Celeron 2GHz > Pentium 4 3GHz > Core 2 Duo E6750[inny komp])

(GeForce 2 > GF 4 > GF FX5200 > GF FX5700 > GF 7300GT > GF 8600GT)

To w takim razie czas zmienić przyzwyczajenia, bo przywiązanie do marki to nic dobrego - bądźmy inteligentnymi konsumentami.

Czyli coś takiego:

Procesor : AMD Phenom II X2 550 - 399 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 279 zł

RAM : OCZ 2x2GB 800MHZ SpecialOps - 179 zł

Karta Graficzna : Gainward GeForce GTX 260 GS 896MB - 690 zł -> skoro filmy i monitor FullHD, to i karta z większą pamięcią - tu może być Geforce.

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 299 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 90 zł

Obudowa : Cooler Master Elite 330 - 149 zł

Razem : 2280 zł

Istnieje szansa na odblokowanie 2 rdzeni, a więc szansa na X4 955 z mniejszym taktowaniem.

Co do monitora - możesz brać LG W2343T-PF TN za 699 zł.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

And considering the fact that AMD is going to price their dual-core processors very democratically, there is really little chance of unlocking the blocked cores successfully. We believe you have more chances of coming across fully-functional Phenom II X2 processor samples only in the first CPU batches. So, if we are seriously hoping to get a “lucky” dual-core, then we would strongly recommend that you do not to put it off for long.

Źródło: http://xbitlabs.com/articles/cpu/display/p...2_15.html#sect0

Niech jednak będzie szansa bez słowa duża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi