Skocz do zawartości
Radzio1234

Lcd '22 Do 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :wink: .

Otóż po 7 latach pracy z CRT Samsung SyncMaster 753DFX nadszedł czas na wyczekiwane zmiany :lol2: . Wśród ogromnej ilości modeli LCD jakie są teraz w ofercie ciężko wybrać coś konkretnego.

Potrzebuję monitora, który będzie najczęściej wykorzystywany do długiego przesiadywania przed internetem, więc priorytetem jest to by nie męczył oczu i ich nie psuł po wielogodzinnym użytkowaniu. Musi spełniać normę TCO'03 lub coś podobnego.

Będą na nim odtwarzane często filmy, najczęściej w niskiej jakości, ale także i te DVD. Filmów HD jak na razie nie planuję na nim odtwarzać :unsure: .

Będzie wykorzystywany również dosyć często do grania, aczkolwiek nie codziennie :rolleyes: .

Czy FullHD to zaleta czy wada? Według mnie rodzielczość 1680x1050 przy '22 calach jest wystarczająco duża, więc nie chciałbym dodatkowo jej zwiększać, tym bardziej, że z filmów HD nie będę korzystał.

Czy matryce TN są dobre? Czy może lepiej coś pokroju PVA?

Zastanawiałem się nad modelami:

- Samsung T220

- Samsung 22 SM 2233BW

- iiyama ProLite E2208HDS

lecz na pewno są inne o wiele wiele lepsze.

Cena to max 1000zł, ale osobiście chciałbym coś w granicach 750zł.

Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż po 7 latach pracy z CRT Samsung SyncMaster 753DFX nadszedł czas na wyczekiwane zmiany :lol2: . Wśród ogromnej ilości modeli LCD jakie są teraz w ofercie ciężko wybrać coś konkretnego.

Potrzebuję monitora, który będzie najczęściej wykorzystywany do długiego przesiadywania przed internetem, więc priorytetem jest to by nie męczył oczu i ich nie psuł po wielogodzinnym użytkowaniu. Musi spełniać normę TCO'03 lub coś podobnego.

Będą na nim odtwarzane często filmy, najczęściej w niskiej jakości, ale także i te DVD. Filmów HD jak na razie nie planuję na nim odtwarzać :unsure: .

Będzie wykorzystywany również dosyć często do grania, aczkolwiek nie codziennie :rolleyes: .

Czy FullHD to zaleta czy wada? Według mnie rodzielczość 1680x1050 przy '22 calach jest wystarczająco duża, więc nie chciałbym dodatkowo jej zwiększać, tym bardziej, że z filmów HD nie będę korzystał.

Zastanawiałem się nad modelami:

- Samsung T220

- Samsung 22 SM 2233BW

- iiyama ProLite E2208HDS

lecz na pewno są inne o wiele wiele lepsze.

Cena to max 1000zł, ale osobiście chciałbym coś w granicach 750zł.

przed Tobą założyłem temat o monitory 22''

Ja wybrałem tego.

Samsung SyncMaster P2250

http://www.ceneo.pl/2374390

Ale jeszcze go nie mam więc nie wiem jak się będzie sprawował. Ale możesz go wziąć pod uwagę

Edytowane przez MJD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie fullhd to zaleta jezeli ja wykorzystujesz... posiadam samsunga 23" 2333hd i nie narzekam... mam ustwawiona najwyzsza rozdzielczosc i mi to odpowiada... dododatkowo mam wbudowany tuner wiec moge tv ogladac... 2 wejscia hdmi, wiec mozna podlaczyc np xboxa czy dekoder N... polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo że lepiej PVA / IPS ... ale takie monitory zaczynają się od ~1100-1200 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem IIyame ProLite e2407hdsv. Filmy oczywiście oglądało się wspaniale. Chociaż złącze D-Sub oraz FullHD raczej niezbyt dobrze współgrają. Mimo regulacji ostrości tekst bywał miejscami nieostry co wkurzało przy przy czytaniu, a na dodatek wszystko było malutkie ( w końcu to FullHD :wink: ).Dodatkowo jako laik w dziedzinie LCD nie potrafiłem jej odpowiednio wyregulować i już po kilkunastu minutach zaczęły boleć oczy. Także na następny dzień oddałem ją i gdyby lepsza czytelność to może bym ją zostawił, ale tak to wolę kupić coś innego....

Rozdzielczości FullHD nie będę wykorzystywał, ponieważ większość filmów to skompresowane XVIDy i trochę DVD, także 1680x1050 będzie dla mnie ok :wink: .

Nowy monitor:

- musi być zdrowszy od Samsunga SyncMaster 753DFX więc najlepiej aby spełniał jak najwięcej norm :wink: .

- nie może wypalać oczu i powodować bólów głowy, oczu itp. a jeśli już to musi dać się go odpowiednio wyregulować nie tracąc jakości obrazu.

- musi mieć ostry obraz, a dokładniej powinien mieć jak najlepszą czytelność, bo będzie szczególnie do internetu wykorzystywany.

- no i ładne kolorki by się oczywiście przydały :rolleyes:

Input lag i smużenie to raczej parametr drugorzędny. Będzie wykorzystywany głównie do internetu, troszkę rzadziej do filmów, a najrzadziej do gier. Praca w rozbudowanych programach graficznych to nigdy, a programowanie to na razie nie, może kiedyś w przyszłości ;]

Co powiecie na temat:

- Samsung SyncMaster T220

- Samsung SyncMaster SM2233BW

- LG W2252V (a może TQ?) na HDMI mi kompletnie nie zależy, na DVI tak

- iiyama ProLite E2207WS

A może jakiś inny w podobnej cenie ?

Edytowane przez Radzio1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam podobny problem @Radzio1234, też się zastanawiam na takim monitorem, i podobnie jak kolega wolę rozdzielczość 1680x1050 i format 16:10. Monitor ma służyć do internetu i filmów. Biorę pod uwagę firmy które doją gwarancje na badpixele, czyli LG, IIYAMA. Jak dotąd znalazłem następujące modele:

LG W2252 , już powoli będą wycofywane i mają następcę w serii 54, według recenzji oba te modele mają dość słabe podświetlenie matrycy i lubią piszczeć.

LG W2284F PF http://www.komputronik.pl/Peryferia/22_LG_...pelny,id,59378/

zbierający dużo pochwał, ponoć lepsze podświetlenie i obraz, ale też lubią zapiszczeć.

Oraz monitory IIYAMY np.

Prolite B2206W-B1 http://www.komputronik.pl/Peryferia/22_iiy...pelny,id,69012/

Za granicą ma dobre recenzję http://www.digitalversus.com/article-358-5093-50.html w Polsce jako nieznany. Pewną wadą może być słabe skalowanie obrazu.

Co ciekaw w tym małym zestawieniu jest http://www.nextmag.pl/index.php/artykul/ai...-panoramicznych, ale o dziwo wypada słabo. Nigdzie tego monitora jeszcze nie spotkałem, podobnie jak LG W2284F i nie mam ich jak porównać. I jak tu coś wybrać? Może są użytkownicy tych modeli?

Dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....

LG W2252 , już powoli będą wycofywane i mają następcę w serii 54, według recenzji oba te modele mają dość słabe podświetlenie matrycy i lubią piszczeć.

....

na jakiej podstawie mówisz że ma słabe podświetlenie? Podświetlenie ma widoczne jak to w każdym TN ale wyróżnia się zdecydowanie na + w porównaniu do innych LCD jakie miałem okazję porównywać.

Jeśli koniecznie chcesz 16:10 22" i możesz zapłacić więcej to polecam L227WT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli koniecznie chcesz 16:10 22" i możesz zapłacić więcej to polecam L227WT

Zapraszam do czasopisma NEXT tam jest mały test monitorów i na strone http://www.hardware.info/en-US/productdb/Z...bGZkbJiWmJPKaMg gdzie jest zestawienie monitorów pod względem podświetlenia oraz można poczytać opinie użytkowników.

Też się mocno zastanawiałem nad L227WT ale np w Komputroniku napisali że "Towar wycofany ze sprzedaży - wyczerpane ostatnie zapasy magazynowe" - a czemu wycofany? Następcy jakoś nie widać, ale monitor wart zastanowienia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do czasopisma NEXT tam jest mały test monitorów i na strone http://www.hardware.info/en-US/productdb/Z...bGZkbJiWmJPKaMg gdzie jest zestawienie monitorów pod względem podświetlenia oraz można poczytać opinie użytkowników.

Też się mocno zastanawiałem nad L227WT ale np w Komputroniku napisali że "Towar wycofany ze sprzedaży - wyczerpane ostatnie zapasy magazynowe" - a czemu wycofany? Następcy jakoś nie widać, ale monitor wart zastanowienia...

pisałem z rozpędu L227WT ale od jakiegos czasu jest nowa wersja i nazywa się L227WTP ma wyższe parametry, gdzieś tu była dyskusja o tym na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) czlowieku bierzesz 24 cale na d-subie?? przeciez to jakas paranoja o.O TYLKO cyfra (DVI albo HDMI)

2) w2252tq-pf wcale nie jest taki cudowny:

a) loteria z podswietleniem matrycy

b) 6bitowa elektronika - przeszkadza przy filmach i grach

c) skopane przejscia tonalne: z czarnego do bialego przez ZIELONY o.O

sam go mam od wrzesnia wiec moge conieco powiedziec. czas reakcji dobry, powiedzmy ze brak smuzenia. grywam w CSa, nie przeszkadza. natomiast wkurzaja czarne PLAMY zamiast kolesia stojacego obok skrzynki w zaciemnionym miejscu. to jest po prostu kicha :/

Dzisiaj bralbym chyba iiyame E2207WS (~830zl) albo E2208HDS (~800zl) jak sie upierasz przy pelnej panoramie (IMO panorama w 22calach to pomylka). Nie ma sie co bac tej firmy, robia zajefajne monitorki.

Lepszym rozwiazaniem jest B2409HDS - znajdziesz ponizej 1100zl, a masz 24 cale panorama + wygodna podstawka.

I prosze, przestancie bredzic o parametrach... To co jest wypisane przy monitorze mozna sobie wsadzic w 4 litery. KAZDY z parametrow jest MARKETINGOWY... Im lepsze cyferki tym lepszy monitor? A gdzie jakas norma odnosnie mierzenia tych wartosci? Zenada i tyle...

Pzdr

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.......

2) w2252tq-pf wcale nie jest taki cudowny:

a) loteria z podswietleniem matrycy

b) 6bitowa elektronika - przeszkadza przy filmach i grach

c) skopane przejscia tonalne: z czarnego do bialego przez ZIELONY o.O

.....

podswietlenie moze sie roznic pomiedzy poszczegolnymi sztukami, nie powiesz chyba że tylko w LG tak jest? I tak jak napisalem, w porownaniu do innych TN jakie widzialem to on ma podswietlenie REWELACYJNE!

6bitowa elektronika? A ktory niby LCD w tej cenie ma inną?

przejscia tonalne to chyba konsekwencja tego co powyzej wiec o co chodzi?

BTW sprobuj zmienic GAMMA w OSD monitora i doreguluj w sterownikach, moze cos poprawi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podswietlenie moze sie roznic pomiedzy poszczegolnymi sztukami, nie powiesz chyba że tylko w LG tak jest? I tak jak napisalem, w porownaniu do innych TN jakie widzialem to on ma podswietlenie REWELACYJNE!

Widzialem zdjecia na ktorych byla biala LUNA na srodku ekranu. I nie, nie powiem ze tylko w LeG**no tak jest. Tak samo jest w Szajsungach, GetAwayach i innych monitorach z supermarketu. Za to praktycznie nie zdarza sie to w 'porzadnych monitorach': Iiyama, NEC, Eizo. Za malo widzialem monitorow ASUS zeby sie do nich ustosunkowac.

przejscia tonalne to chyba konsekwencja tego co powyzej wiec o co chodzi?

Brednie. Widzialem nawet Szajsunga 23', ktory mial dobre przejscia tonalne (zaznaczam: jeden z chyba 3 modeli, ktore mialem okazje naocznie sprawdzic TFTTestem), ale to wyjatek potwierdzajacy regule w przypadku 'marketowcow'. Spieprzone przejscia tonalne to spieprzone przejscia tonalne... Miedzy czarnym a bialym ma byc szary i nic wiecej, ilosc bitow, elektronika czy rozdzielczosc nie maja tu nic do rzeczy.

Co do ustawien... Probuje caly czas regulowac zarowno ForteManagerem jak i ustawieniami grafiki i niestety nie jestem w stanie uzyskac zadowalajacego efektu... Jeszcze bede walczyl, ale chyba nie o to tutaj chodzi? Dlatego wlasnie przestrzegam przed pianiem nad tym LG. IMO: E2207WS >> W2252TQ-PF

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brednie. Widzialem nawet Szajsunga 23', ktory mial dobre przejscia tonalne (zaznaczam: jeden z chyba 3 modeli, ktore mialem okazje naocznie sprawdzic TFTTestem), ale to wyjatek potwierdzajacy regule w przypadku 'marketowcow'. Spieprzone przejscia tonalne to spieprzone przejscia tonalne... Miedzy czarnym a bialym ma byc szary i nic wiecej, ilosc bitow, elektronika czy rozdzielczosc nie maja tu nic do rzeczy.

I tu sie kolego strasznie mijasz z prawdą. Właśnie ilość bitów i elektronika jest podstawą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu sie kolego strasznie mijasz z prawdą. Właśnie ilość bitów i elektronika jest podstawą.

Gubisz sens tego co napisalem. Jasne ze typ matrycy MA znaczenie, elektronika tym bardziej. Ale ja porownuje DWA monitory o TAKIM SAMYM typie matrycy, a nie np. samsunga za 500zl na TNce z Eizo za 3k na S-PVA...

Bardziej obrazowo? Zestawilem: W2252TQ-PF, Samsunga T220, Iiyame E2207WS-B1, NEC22WV (ten ma niestety tylko D-SUB), ktoregos Asusa 22' i NEC E221W. Wszystkie na TNce. Zgadnij ktore nie mialy efektow opisanych przeze mnie kilka postow wyzej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i w końcu kupiłem LG Flatron W2252TQ-PF i jestem zadowolony ;) Videofilem całe szczęście nie jestem i nawet 5 wypalonych pikseli mi nie przeszkadza (w tym 3 obok siebie!!!). I gdyby nie te obok siebie to nie zastanawiałbym się nad odesłaniem na gwarancję, a tak to rozważam taką możliwość. Boje się jedynie, że dostanę piszczącą wersję i dlatego nie jestem przychylny do odsyłania mojego modelu.

Poza tym co do podświetlenia to normalnie nie widać u mnie tych pasów od góry i od dołu. Tylko i wyłącznie jak jest czarne tło to owszem są, ale normalnie to wcale! Ale za to niestety czasem widać taką ciemną wąską smugę od dołu pionową, ale i tak mi nie przeszkadza, bo rzadko ją widać ;)

Jak na TN to jest bardzo dobrze :lol2::).

IIyama HDSV2407 to jest przy tym jakaś pomyłka. FullHD na D-Subie samo sobie przeczy, a czytelność na nim była tragiczna... :(

Edytowane przez Radzio1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli az tak Ci wypryszczyl to biegiem do sklepu i niech daja nowke jesli sa dobrymi przedstawicielami danej firmy, jak nie - dzwon do LG, pakuj w pudlo, czekaj na kuriera i wysylaj. Jest spora szansa ze wypryszczy jeszcze bardziej. Przy tej wielkosci matrycy to sie nie miesci juz nawet w Polskiej Normie, taki sprzet jest nie do zaakceptowania.

Podaj jeszcze za ile go kupiles. Czekam na ponowna opinie na temat tego monitora za pol roku, jest o nim oddzielny temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej wielkosci matrycy to sie nie miesci juz nawet w Polskiej Normie, taki sprzet jest nie do zaakceptowania.

Hehe, może i w normie to się nie mieści, ale do zaakceptowania to jest jak najbardziej ;). Skoro tak mówisz to wyślę go na gwarancję i niech wymienią, ale to za jakiś tydzień może, bo miło się z niego korzysta ;). Ale dziwne, że te bady były od razu po zakupie. Od tamtego czasu nic nie wypryszczył. Może to był jakiś zwrot właśnie? No, ale wyglądał na nówkę. I wszystkie folie były idealnie nałożone, także to raczej nie możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z prośbą Wiedzmin_ piszę moją opinię po pół roku :). Monitor kupiłem za ok. 690zł (cena z wysyłką) (dokładnie nie pamiętam).

Otóż monitor odesłałem na gwarancję i bardzo się z tego cieszę, ponieważ z powodu braku modelu TQ otrzymałem model V, który jest dodatkowo wyposażony w złącze HDMI. Odesłałem sam monitor a otrzymałem pełen komplet, także mam po dwa przewody: D-Sub, DVI, zasilające, dwie stopki, dwie nóżki i dwie zaślepki na przewody :lol2: a także oczywiście dwie płyty (niestety drugiej ściereczki nie otrzymałem :rolleyes: ). Monitor teraz jest bez badów na szczęście :wink:

Ogólnie z monitora jestem bardzo zadowolony ;) Rozdzielczość jest jak najbardziej ok, obraz również super, wad kolorystycznych nie dostrzegam. Obejrzałem na nim wiele, wiele filmów i stwierdzam, że nadaje się do tego bardzo dobrze ;) Jedynie na początku zauważałem, że szary jest lekko zielony, ale tego po pewnym czasie nie widać (może przyzwyczajenie :?:). Nie widać nawet podczas normalnej pracy, by matryca była nierównomiernie podświetlona. Oczywiście nie mam dużego porównania z innymi modelami, dlatego też moja opinia jest dosyć subiektywna, ale jedną wadę zauważam. Otóż tak jakby występuje efekt migotania gdy nie mamy wystarczającego światła np. wieczorem (podobny do śniegu, ale o sto tysięcy razy mniejszy). Oczywiście w dzień tego nie ma. Jednak być może to wada ogólnie TN lub ewentualnie moich oczu :lol2: . No i jeszcze można powiedzieć, że przyciski do obsługi menu nie są zbyt intuicyjne i pomimo pół roku korzystania dalej się mylą :rolleyes: .

Także jeśli chcemy przesiąść się ze starego, zużytego CRT to jest to godny następca. Bardzo przyjemny w użytku i ogólnie podoba mi się ;)

Pozdrawiam i Wspaniałych Świąt życzę :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi