Skocz do zawartości
bagienny

[artykuł] Iiyama Prolite E2208hds

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafikaDla większości świadomych użytkowników monitory LCD dzielą się zasadniczo na dwie grupy - te wykonane w technologii TN oraz wszystkie inne. Chociaż technologia Twisted Nematic w kwestii ilości wyświetlanych kolorów, czy kątów widzenia jest w tyle za większością konkurencyjnych rozwiązań, to nie można jej odmówić bardzo dobrych czasów reakcji czy znacznie przystępniejszej ceny. Zapraszamy do testu monitora Iiyama E2208HDS-B2, jednego z tańszych paneli ciekłokrystalicznych oferujących rozdzielczość FullHD (1920x1080) przy 22" przekątnej ekranu.

Autor: bagienny - Robert Multan

Zapraszamy do publikacji :smoke:

(Użytkowników czytających uprasza się serdecznie o komentowanie publikacji. Jeżeli czegoś brakuje, albo coś jest nie tak - koniecznie dajcie znać!)

Edytowane przez bagienny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka słów ode mnie.

Na wykresie liniowości widać że monitor jest świetnie zlinearyzowany ... i przypuszczam że z tego powodu jest ten banding. Aby linearyzować bez widocznego bandingu trzeba stosować nadmiarowość (8 bit/kanał obraz źródłowy więc minimum 10 bit/kanał LUT). A ten model ma max 8 bit LUT (i pewnie 6 bit matrycę). Tak więc proporcje barw teoretycznie są oddane bardzo prawidłowo ... tylko niestety z 256 przejść widać pewnie kilka razy mniej (z czego część przez zastosowanie 6 bit matrycy jest symulowana ditheringiem). Coś za coś. Z drugiej strony czy producent by zbankrutował gdyby dał 10 bit LUT? (elektronika tanieje więc obecnie nie byłoby to tak drogie jak np. 5 lat temu) Choć z drugiej strony to TN ... więc wsadzanie bardziej zaawansowanych układów przypominałoby umieszczanie sportowej skrzyni biegów w maluchu. Tak czy inaczej linearyzacja świetna (jak na TN).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle dobrze pisze. :wink:

Jedynie Eizo w swoich modelach dawał 10bit, ale tak jak piszesz, jest to przerost formy nad treścią. Ale trzeba przyznać, że ta Iiyama'ka bardzo ładnie świeci przy fabrycznych nastawach.

Co do artykułu, to tak:

- podoba mi się tabelka uwzględniająca jasność przy różnych nastawach procentowych, daje to konkretne info;

- brakuje pomiarów Input Laga, dosyć ważne, bo obecne monitory "chorują" na to dosyć mocno;

- prosty test na zbadanie stopnia wyregulowania dopalacza, czy nie ma przebić, duszków;

To tyle, tak ode mnie. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stopera można użyć z tej stronki klik.

Testowany monitor i monitor CRT w trybie klonowania. Odpalić stoper i strzelić z 20-30 zdjęć. Porównać wyniki i wyciągnąć średnią.

Przykładowa fotka.

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też odpalić jakieś wyścigi w stylu LFS lub rFactor, załączyć replay jakiegoś wyścigu i cyknąć zdięcie tuż przed finishem, tak żeby było widać linie mety. To dobrze obrazuje laga. Czasem samochód pokazywany na LCD jest pół długości za tym pokazywanym na CTR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarzucenie braku HDMI tylko dlatego zeby podpiac jednym kablem video i audio jakos do mnie nie przemawia... Chodzi mi o to ze jakosc dzwieku w glosnikach monitorowych raczej jest IMHO sredniej jakosci...

Edytowane przez darksoul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarzucenie braku HDMI tylko dlatego zeby podpiac jednym kablem video i audio jakos do mnie nie przemawia... Chodzi mi o to ze jakosc dzwieku w glosnikach monitorowych raczej jest IMHO sredniej jakosci...

Tak jak zresztą napisałem. Ale jak ktoś podłącza sobie przypuśćmy laptopa - to dźwięk prawdopodobnie i tak będzie lepszy, a podłączasz jednym kablem, nie dwoma. Zawsze wygodniej, nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi