bagienny Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) Dla większości świadomych użytkowników monitory LCD dzielą się zasadniczo na dwie grupy - te wykonane w technologii TN oraz wszystkie inne. Chociaż technologia Twisted Nematic w kwestii ilości wyświetlanych kolorów, czy kątów widzenia jest w tyle za większością konkurencyjnych rozwiązań, to nie można jej odmówić bardzo dobrych czasów reakcji czy znacznie przystępniejszej ceny. Zapraszamy do testu monitora Iiyama E2208HDS-B2, jednego z tańszych paneli ciekłokrystalicznych oferujących rozdzielczość FullHD (1920x1080) przy 22" przekątnej ekranu. Autor: bagienny - Robert MultanZapraszamy do publikacji (Użytkowników czytających uprasza się serdecznie o komentowanie publikacji. Jeżeli czegoś brakuje, albo coś jest nie tak - koniecznie dajcie znać!) Edytowane 10 Czerwca 2009 przez bagienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) Kilka słów ode mnie. Na wykresie liniowości widać że monitor jest świetnie zlinearyzowany ... i przypuszczam że z tego powodu jest ten banding. Aby linearyzować bez widocznego bandingu trzeba stosować nadmiarowość (8 bit/kanał obraz źródłowy więc minimum 10 bit/kanał LUT). A ten model ma max 8 bit LUT (i pewnie 6 bit matrycę). Tak więc proporcje barw teoretycznie są oddane bardzo prawidłowo ... tylko niestety z 256 przejść widać pewnie kilka razy mniej (z czego część przez zastosowanie 6 bit matrycy jest symulowana ditheringiem). Coś za coś. Z drugiej strony czy producent by zbankrutował gdyby dał 10 bit LUT? (elektronika tanieje więc obecnie nie byłoby to tak drogie jak np. 5 lat temu) Choć z drugiej strony to TN ... więc wsadzanie bardziej zaawansowanych układów przypominałoby umieszczanie sportowej skrzyni biegów w maluchu. Tak czy inaczej linearyzacja świetna (jak na TN). Edytowane 10 Czerwca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 @Kyle dobrze pisze. :wink: Jedynie Eizo w swoich modelach dawał 10bit, ale tak jak piszesz, jest to przerost formy nad treścią. Ale trzeba przyznać, że ta Iiyama'ka bardzo ładnie świeci przy fabrycznych nastawach. Co do artykułu, to tak: - podoba mi się tabelka uwzględniająca jasność przy różnych nastawach procentowych, daje to konkretne info; - brakuje pomiarów Input Laga, dosyć ważne, bo obecne monitory "chorują" na to dosyć mocno; - prosty test na zbadanie stopnia wyregulowania dopalacza, czy nie ma przebić, duszków; To tyle, tak ode mnie. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Faktycznie test na input lag obowiązkowo powinien być. Ścisłe cyferki które sporo mówią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Powiedzcie mi jeszcze Panowie, jak dobrze przetestowac input laga? Nie wykluczam, że pojawi się update Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) Stopera można użyć z tej stronki klik. Testowany monitor i monitor CRT w trybie klonowania. Odpalić stoper i strzelić z 20-30 zdjęć. Porównać wyniki i wyciągnąć średnią. Przykładowa fotka. Edytowane 10 Czerwca 2009 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Można też odpalić jakieś wyścigi w stylu LFS lub rFactor, załączyć replay jakiegoś wyścigu i cyknąć zdięcie tuż przed finishem, tak żeby było widać linie mety. To dobrze obrazuje laga. Czasem samochód pokazywany na LCD jest pół długości za tym pokazywanym na CTR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerz Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Można dorzucić akapit o tym jak sobie radzi z rozdzielczościami mniejszymi niż natywna, tzn. jakość interpolowania i tryby wyświetlania (1:1, rozciąganie) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksoul Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 (edytowane) Zarzucenie braku HDMI tylko dlatego zeby podpiac jednym kablem video i audio jakos do mnie nie przemawia... Chodzi mi o to ze jakosc dzwieku w glosnikach monitorowych raczej jest IMHO sredniej jakosci... Edytowane 18 Czerwca 2009 przez darksoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zarzucenie braku HDMI tylko dlatego zeby podpiac jednym kablem video i audio jakos do mnie nie przemawia... Chodzi mi o to ze jakosc dzwieku w glosnikach monitorowych raczej jest IMHO sredniej jakosci...Tak jak zresztą napisałem. Ale jak ktoś podłącza sobie przypuśćmy laptopa - to dźwięk prawdopodobnie i tak będzie lepszy, a podłączasz jednym kablem, nie dwoma. Zawsze wygodniej, nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...