Domik Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 To chodzi o system 32 bit 64 bit musi widziec cala pamiec. Jak livecd nie rusza na bank jest problem z sprzetem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 To chodzi o system 32 bit 64 bit musi widziec cala pamiec. Jak livecd nie rusza na bank jest problem z sprzetem. Teraz już wszystko działa, tylko piszę po raz któryś z rzędu - mam wgrany system Windows 7 64 bit. W właściwościach systemu mam napisane: Zainstalowana pamięć (RAM): 4.00 GB (dostępne: 3.00 GB) Więc co stanowi problem? Już się nad tym zastanawiam dość długo i jakoś nie mogę do tego dojść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaa Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Teraz już wszystko działa, tylko piszę po raz któryś z rzędu - mam wgrany system Windows 7 64 bit. W właściwościach systemu mam napisane: Zainstalowana pamięć (RAM): 4.00 GB (dostępne: 3.00 GB) Więc co stanowi problem? Już się nad tym zastanawiam dość długo i jakoś nie mogę do tego dojść. Witam! Powinna byc jakas opcja w ustawieniach chipsetu coś w stylu Memory Remap - ustaw na enabled i to powinno rozwiązać Twój problem jeśli uzywasz systemu 64-bit, o ile ta płyta i bios to potrafią - tu nie mam 100% pewności. I ustaw na YES opcję Plug'nPlay Operating System. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Witam! Powinna byc jakas opcja w ustawieniach chipsetu coś w stylu Memory Remap - ustaw na enabled i to powinno rozwiązać Twój problem jeśli uzywasz systemu 64-bit, o ile ta płyta i bios to potrafią - tu nie mam 100% pewności. I ustaw na YES opcję Plug'nPlay Operating System. Pozdrawiam Cześć ;) Memory remap feature ustawiłem na enable i nadal jest wpis, że widzi 4 GB lecz tylko 3 GB używa.. A czy ta opcja "Plug'n'Play o/S" coś pomoże ? Bo jeśli nie, a komp chodzi sprawnie, to nie widzę podstaw by to uruchamiać ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zual Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) "PNP OS installed (lub Plug'n'Play OS installed). Ustaw tą opcję na No, a BIOS przeprowadzi inicjalizację każdego urządzenia plug'n'play, co pomoże je rozpoznać systemowi Linux." Sam nie wiem po co to ;d btw;To co zrobiles ze dziala? Edytowane 12 Czerwca 2009 przez zual Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 "PNP OS installed (lub Plug'n'Play OS installed). Ustaw tą opcję na No, a BIOS przeprowadzi inicjalizację każdego urządzenia plug'n'play, co pomoże je rozpoznać systemowi Linux." Sam nie wiem po co to ;d btw;To co zrobiles ze dziala? Nie działa, nadal jest 4 GB widoczne, 3 GB dostępne ;) Najwidoczniej Win7 64bit jeszcze nie obsługuje 4 GB .. no nie wiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Hm... Mnie zastanawia jedno zdanie w tekście, który znalazłem i wysłałem ci na PW: BIOS Memory Remapping Feature [Disabled] Allows you to enable or disable the remapping of the overlapped PCI memory above the total physical memory. Enable this option only when you install 64-bit operating system. Configuration options: [Disabled] [Enabled] Może więc musisz jeszcze raz zainstalować system... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Co do pamięci i 1000 MHz to sprawdz jakie masz timingi ustawione, bo na 4-4-4-12 pewnie nie ruszą. No i do 1000 to może ciut więcej by sie przydało niż 2,1 V :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Z pamięciami (napięcie i timing) już problem rozwiązany, ale jeśli chodzi o 3GB ramu dostępne (widzi 4GB) to znalazłem ciekawy schemat w monitorze zasobów: Podpis do pamięci zarezerwowanej: Sprzętowa zarezerwowana: pamięć zarezerwowana dla systemu BIOS i niektórych sterowników innych urządzeń peryferyjnych.Potrafi ktoś to rozgryźć ? ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) Ten "brakujący" 1gb idzie na kartę graficzna a konkretniej na obsługę PCI. Wspomniany powyżej "remapping" powinien pomóc,ale nie musi.Zależy np.jaki jest BIOS. Możesz jeszcze dla wszystkiego spróbować w oknie cmd wrzucić komendę bcdedit.exe /SET PAE ForceEnable i zrestartować kompa....oczywiście "spod" administratora.... Edytowane 15 Czerwca 2009 przez pemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Ten "brakujący" 1gb idzie na kartę graficzna a konkretniej na obsługę PCI. Wspomniany powyżej "remapping" powinien pomóc,ale nie musi.Zależy np.jaki jest BIOS. Możesz jeszcze dla wszystkiego spróbować w oknie cmd wrzucić komendę bcdedit.exe /SET PAE ForceEnable i zrestartować kompa....oczywiście "spod" administratora.... Obydwie opcje już sprawdzałem i żadna nie jest w stanie temu zaradzić. Skoro ten "brakujący" 1 GB ramu idzie na obsługę PCI, to jak mogę go "przywrócić" ? Da się? Bo jeśli w takiej sytuacji nic nie da się zrobić, to pomyślę nad zakupem kolejnych 2x2 GB i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 (edytowane) Skoro ten "brakujący" 1 GB ramu idzie na obsługę PCI, to jak mogę go "przywrócić" ? Da się? Jeśli BIOS nie posiada opcji "remapingu" to nic nie zrobisz.Ewentualnie nowszy BIOS z ta funkcją. Edytowane 17 Czerwca 2009 przez pemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Jeśli BIOS nie posiada opcji "remapingu" to nic nie zrobisz.Ewentualnie nowszy BIOS z ta funkcją. Posiada i uruchomiłem, ale nadal jest pokazane, że dostępne są tylko 3 z 4 GB ramu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Możesz zrobić screenshot z tej ścieżki: Control Panel\System and Maintenance\System ? Oczywiście bez klucza aktywacyjnego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Możesz zrobić screenshot z tej ścieżki: Control Panel\System and Maintenance\System ? Oczywiście bez klucza aktywacyjnego :D Proszę bardzo: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...