Skocz do zawartości
Endurance

Nowy Komputer I Ciągłe Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

To chodzi o system 32 bit 64 bit musi widziec cala pamiec. Jak livecd nie rusza na bank jest problem z sprzetem.

Teraz już wszystko działa, tylko piszę po raz któryś z rzędu - mam wgrany system Windows 7 64 bit.

W właściwościach systemu mam napisane:

Zainstalowana pamięć (RAM): 4.00 GB (dostępne: 3.00 GB)

Więc co stanowi problem? Już się nad tym zastanawiam dość długo i jakoś nie mogę do tego dojść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz już wszystko działa, tylko piszę po raz któryś z rzędu - mam wgrany system Windows 7 64 bit.

W właściwościach systemu mam napisane:

Zainstalowana pamięć (RAM): 4.00 GB (dostępne: 3.00 GB)

Więc co stanowi problem? Już się nad tym zastanawiam dość długo i jakoś nie mogę do tego dojść.

Witam!

Powinna byc jakas opcja w ustawieniach chipsetu coś w stylu Memory Remap - ustaw na enabled i to powinno rozwiązać Twój problem jeśli uzywasz systemu 64-bit, o ile ta płyta i bios to potrafią - tu nie mam 100% pewności.

I ustaw na YES opcję Plug'nPlay Operating System.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Powinna byc jakas opcja w ustawieniach chipsetu coś w stylu Memory Remap - ustaw na enabled i to powinno rozwiązać Twój problem jeśli uzywasz systemu 64-bit, o ile ta płyta i bios to potrafią - tu nie mam 100% pewności.

I ustaw na YES opcję Plug'nPlay Operating System.

Pozdrawiam

Cześć ;)

Memory remap feature ustawiłem na enable i nadal jest wpis, że widzi 4 GB lecz tylko 3 GB używa..

A czy ta opcja "Plug'n'Play o/S" coś pomoże ? Bo jeśli nie, a komp chodzi sprawnie, to nie widzę podstaw by to uruchamiać ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"PNP OS installed (lub Plug'n'Play OS installed). Ustaw tą opcję na No, a BIOS przeprowadzi inicjalizację każdego urządzenia plug'n'play, co pomoże je rozpoznać systemowi Linux."

Sam nie wiem po co to ;d

btw;To co zrobiles ze dziala?

Edytowane przez zual

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"PNP OS installed (lub Plug'n'Play OS installed). Ustaw tą opcję na No, a BIOS przeprowadzi inicjalizację każdego urządzenia plug'n'play, co pomoże je rozpoznać systemowi Linux."

Sam nie wiem po co to ;d

btw;To co zrobiles ze dziala?

Nie działa, nadal jest 4 GB widoczne, 3 GB dostępne ;)

Najwidoczniej Win7 64bit jeszcze nie obsługuje 4 GB .. no nie wiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... Mnie zastanawia jedno zdanie w tekście, który znalazłem i wysłałem ci na PW:

BIOS

Memory Remapping Feature [Disabled]

Allows you to enable or disable the remapping of the overlapped PCI memory above the total physical memory. Enable this option only when you install 64-bit operating system.

Configuration options: [Disabled] [Enabled]

Może więc musisz jeszcze raz zainstalować system...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pamięciami (napięcie i timing) już problem rozwiązany, ale jeśli chodzi o 3GB ramu dostępne (widzi 4GB) to znalazłem ciekawy schemat w monitorze zasobów:

Dołączona grafika

Podpis do pamięci zarezerwowanej:

Sprzętowa zarezerwowana: pamięć zarezerwowana dla systemu BIOS i niektórych sterowników innych urządzeń peryferyjnych.

Potrafi ktoś to rozgryźć ? ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten "brakujący" 1gb idzie na kartę graficzna a konkretniej na obsługę PCI.

Wspomniany powyżej "remapping" powinien pomóc,ale nie musi.Zależy np.jaki jest BIOS.

Możesz jeszcze dla wszystkiego spróbować w oknie cmd wrzucić komendę bcdedit.exe /SET PAE ForceEnable i zrestartować kompa....oczywiście "spod" administratora....

Edytowane przez pemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten "brakujący" 1gb idzie na kartę graficzna a konkretniej na obsługę PCI.

Wspomniany powyżej "remapping" powinien pomóc,ale nie musi.Zależy np.jaki jest BIOS.

Możesz jeszcze dla wszystkiego spróbować w oknie cmd wrzucić komendę bcdedit.exe /SET PAE ForceEnable i zrestartować kompa....oczywiście "spod" administratora....

Obydwie opcje już sprawdzałem i żadna nie jest w stanie temu zaradzić.

Skoro ten "brakujący" 1 GB ramu idzie na obsługę PCI, to jak mogę go "przywrócić" ? Da się?

Bo jeśli w takiej sytuacji nic nie da się zrobić, to pomyślę nad zakupem kolejnych 2x2 GB i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro ten "brakujący" 1 GB ramu idzie na obsługę PCI, to jak mogę go "przywrócić" ? Da się?

Jeśli BIOS nie posiada opcji "remapingu" to nic nie zrobisz.Ewentualnie nowszy BIOS z ta funkcją.

Edytowane przez pemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi