Amfidiusz Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ostatnio przymierzam się do zakupu komputera, który miałby służyć ludziom oczekującym w kolejce do mojej firmy. Jedynym jego zadaniem byłoby udostępnianie internetu. Zdecyduję się pewnie na jakąś niedrogą jednostkę opartą o Celerona. Jednak w tym temacie chciałbym poruszyć kwestię zabezpieczenia oprogramowania. Chciałbym, żeby użytkownik nie miał dostępu do jakiejkolwiek edycji plików systemowych czy przeglądarki. 1. explorer.exe Czy możliwe jest włączenie komputera przy domyślnie wyłączonym procesie explorer.exe? 2. Menedżer zadań Czy możliwe jest zablokowanie menedżera przy starcie systemu? 3. firefox.exe Czy możliwy jest autostart Firefoxa od razu w postaci pełnoekranowej (F11)? 4. alt+F4, alt+tab itp. Czy możliwe jest wyłączenie WSZYSTKICH skrótów klawiaturowych? Oraz wybranych klawiszy funkcyjnych na klawiaturze? 5. Minimalizuj, maksymalizuj, zamknij Czy możliwe jest usunięcie lub dezaktywowanie tych ikon w trybie pełnoekranowym? 6. Czyszczenie pamięci Czy mozliwe jest ustawienie takiego procesu, który by czyścił historię, cookies oraz przywracał stronę startową po np. 5 minutach braku reakcji ze strony użytkownika? 7. Pobieranie Jak zablokować pobieranie/uruchamianie jakichkolwiek plików z sieci? 8. Start-up Najważniejsze: czy możliwe jest załadowanie wszystkich w/w ustawień bezpośrednio po kliknięciu przycisku Power w obudowie? To chyba najważniejsze nurtujące mnie pytania. Jeśli o czymś zapomniałem, byłbym wdzięczny za zwrócenie na to mojej uwagi. Oczywiście WinXP oraz FF podałem jako przykłady. Jeśli lepiej da się skonfigurować do tego celu linuxa, to jestem otwarty na propozycje - o ile napiszecie, jak tego dokonać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) Szybciej byłoby postawić linuxa np Arch Linux. W tej dystrybucji instalujesz tylko to co chcesz a nie jak np w Ubuntu masa niepotrzebnego softu ;). Zainstalujesz co najwyżej Xy + FireFox lub Chrome. W Chrome można włączyć tryb incognito tylko nie wiem czy jest możliwość włączenia jego na stałe. Użytkownik nic nie zainstaluje bo nie będzie miał dostępu do roota więc żadnej aplikacji oprócz przeglądarki nie uruchomi. Edytowane 10 Czerwca 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 praktycznie wszystko o co pytasz jest możliwe (nie wiem jak z firefoxem i minimalizuj, maksymizuj, itp), najtrudniejsze pewnie będzie pierwsze zadanie. Nie można po prostu wyłączyć explorera, musisz zapewnić inną powłokę, w czasach win 98 było to czasem praktykowane, obecnie baardzo dużo zabawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 (edytowane) Można wyłączyć explorer.exe, nie wiem czy da się to zrobić podczas startowania, ale w samym windowsie jak najbardziej idzie. Włączasz jakiś program -> menedżer zadań -> zakończ explorer.exe. Po skończeniu trzeba w menedżerze zadań kliknąć Plik -> Nowe Zadanie -> Explorer.exe. Bawiłem się w takie rzeczy kiedy miałem tylko 512MB RAM'u, w niektórych grach pomagało ;) @EDIT Mowa oczywiści o WinXP, nie wiem jak to wygląda w Viście i siódemce. Edytowane 13 Czerwca 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amfidiusz Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Że da się wyłączyć proces explorera manualnie, to wiem. Pytanie tylko jak to zautomatyzować. Nie uśmiecha mi się spędzać każdego ranka 15 minut na konfigurowaniu komputera. Poza tym nie ja będę tym zarządzał, więc tym bardziej wszystko powinno się uruchamiać/blokować przy starcie systemu. Panowie, na razie nie usłyszałem żadnych konkretów. Może powinienem dla każdego zagadnienia założyć nowy wątek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 co do explorera moze sprobuj to klik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Szybciej byłoby postawić linuxa np Arch Linux. W tej dystrybucji instalujesz tylko to co chcesz a nie jak np w Ubuntu masa niepotrzebnego softu ;). Zainstalujesz co najwyżej Xy + FireFox lub Chrome. W Chrome można włączyć tryb incognito tylko nie wiem czy jest możliwość włączenia jego na stałe. Użytkownik nic nie zainstaluje bo nie będzie miał dostępu do roota więc żadnej aplikacji oprócz przeglądarki nie uruchomi. bzdury , instalujesz ubuntu alternative czy tez server i masz golego ubu do tego kilka komend i masz xfce a reszte se instalujesz juz z palca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amfidiusz Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Nie wiem co to jest xfce, ale już znalazłem rozwiązanie mojego problemu. Dla zainteresowanych link: https://www.provisio.com/en-US/SiteKiosk/Features.aspx Dzisiaj testowałem to to na dworcu... i nie ma szans, żeby dostać się do ustawień ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...