Skocz do zawartości
Skogen

Zestaw Na I7 Za Ok 4+k

Rekomendowane odpowiedzi

Złożyłem sobie zestaw głównie do pracy, sporadycznie do gier. Chciał bym się dowiedzieć co w nim można zmienić, żeby był tańszy.

[DDRII]

Intel Core i7-920 D0 BOX - 1200zł (Tutaj nie ma wątpliwości)

[ESC]

Scythe Mugen II - 170zł

DFI LanParty DK X58 Triple /intel X58/ [LP_DK_X58-T3eH6] - 899zł (Zastanawiałem się nad tańszymi modelami, ale stwierdziłem, że można dorzucić 70zł ze względu na późniejszą wymianę na jakiegoś 6rdzeniowca, oraz bardzo duży potencjał o/c)

OCZ 6GB (3x2GB) 1333MHz CL7 Platinum [OCZ3P1333LV6GK] - 450zł (Tutaj mi się wydaje, że dobrze i tanio)

Palit Radeon HD4850 Sonic Special Edition 512MB DDR5 /256bit/ DisplayPort HDMI DVI [AE54850SF0552] - 520zł (Wziąłbym 4770, ale jest niedostępny, chociaż mam jeszcze ponad miesiąc czasu i jeśli będzie kosztował tyle co wcześniej z pewnością wezmę właśnie jego, chyba, że wcisnę się w obniżki radków wtedy 4870 ~500zł)

Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F2EG [HD502HI] 195zł x2 - 390zł 2x bo do raid 0, a może jakiś inny? Na zawrotnej szybkości pojedynczego dysku mi nie zależy ze względu na raid 0, a bardziej na bezawaryjności i niższej cenie :)

Cooler Master Dominator 690 /bez zasilacza/ [RC-690-KKN1-GP] - 299zł (Buda dobra gruba, przewiewna i rzecz gustu.)

OCZ ModXStream Pro 600W - 349zł (Zastanawiam się, czy to nie za mało.Chcę kręcić i7 i grafę pewnie też)

Brakuje mi jeszcze myszki i klawiatury

Klawa wystarczy zwykła i myszka jakaś wygodna(preferuje duże).

Aha i do budy przydałoby się dorzucić ze 2 wiatraki 120(zasilacz jest na dole, więc na górze muszą być do wyciągania powietrza)

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=16806 x2(lub x3)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest OK.

Nie wiem, w jakich aplikacjach będziesz pracował, ale jeśli nie są ramożerne, to możesz wziąć 2x2GB za ponad 100zł taniej - za rok i tak będą szybsze/lepsze DDR3 i przede wszystkim tańsze. A tri-channel daje tyle, co nic...

Zasilacz starczy spokojnie.

Do reszty nie ma się co przyczepić - zamawiaj :wink: .

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest OK.

Nie wiem, w jakich aplikacjach będziesz pracował, ale jeśli nie są ramożerne, to możesz wziąć 2x2GB za ponad 100zł taniej - za rok i tak będą szybsze/lepsze DDR3 i przede wszystkim tańsze. A tri-channel daje tyle, co nic...

Zasilacz starczy spokojnie.

Do reszty nie ma się co przyczepić - zamawiaj :wink: .

Hmm ok, a jaką myszkę(jak wyżej, wolę większe) i klawę brać?

Potrzebuję jakiś prostych i tanich konstrukcji :) Byleby były wygodne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko d o wiekoszsci zastosowan mozesz wziąć 2x2GB ale wyzej taktowane

np 1600MHz czy 1860MHz , Ja mam 6GB i 2-3 GB leza ciagle odlogiem :/

Winda7 x64 na codzie nzabiera 1.6GB

odpalone na niej gry max co widzialem zabieraja 2.2GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi