Skocz do zawartości
Kafarx

Wybór Procka Między E7200, E7300 A E6300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym kupić procesor w cenie ok. 300 zł. Mam dylemat między trzema procesorami: Core 2 duo E7200 używany, E7300 (też używka) lub Dual core E6300 nowy. Aktualnie posiadam Dual core e2180, który wybrać??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie najlepszy wybór z tych trzech to nowy E6300 .

Ma najwyższy zegar ( 2,8 Ghz ) , szynę 1066 i wirtualizację , ale ma tylko 2 mb cache L2 , 7300 ma 3 Mb Cache L2 przy 2,66 Ghz .

Różnica w cache zostanie zniwelowana przez wyższe takty 6300 .

7200 jest najsłabszy , do tego nie ma virtualizacji , 7300 chyba też nie ma .

Jeszcze zależy jak OC tych procków , 6300 jako nowy procek powinien się dobrze kręcić , nie wiem jak z tymi 7x00 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałbym kupić procesor w cenie ok. 300 zł. Mam dylemat między trzema procesorami: Core 2 duo E7200 używany, E7300 (też używka) lub Dual core E6300 nowy. Aktualnie posiadam Dual core e2180, który wybrać??

z tych trzech to e7200, roznica 2mb vs 3mb cache jest zauwazalna w grach, chociaz przepasci nie ma. zamiast e6300 bralbym e5200 - 60zl-80zl roznicy, a poza wirtualizacja e6300 nie oferuje niczego wiecej, a o/c takie samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o tym?? jak u nieigo z podkręcaniem?? chyba go kupie http://allegro.pl/item652385301_intel_pent...00_2_66ghz.html

EDIT: sprzedany, rozglądłem się i znalazłem coś takiego http://allegro.pl/item660397291_intel_e730..._gwar_4ghz.html. i chciałbym się zapytać czy 3.5 GHz na napięciu 1.21V dla tego proca to dobry wynik??

Edytowane przez Kafarx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reszta setupu to :

Proc:E2180

Karta: 8800GS

Płyta Asusu p5K SE ( słaba ale zaniedługo zmienię ;) )

Ram: 2x1GB Geil Dualchannel Cl4

Zasiłka: Be quiet Straight Power 450W

I tak... procesor podkręciłem na 2.8 stabilnie przy napięciu 1.40,( 280 przy mnożniku x10- Na chłodzeniu Karakorum i pascie Zalman'a.Zegary grafiki też lekko dygłem( Gpu: 575MHz --> 612MHz, Shader:1438 --> 1512MHz Pamięci:850 MHz-->900 MHz) Zegary można jeszcze troszke podnieść.

Ramy chodzą na 4-4-4-12 przy taktowaniu 8xx ( nie pamiętam dokładnie później sprawdze)

Proca chciałem wymienić ponieważ mam okazję sprzedaży po dobrej cenie, a chciałem coś mocniejszego i mniej prądożernego.

EDIT: to jak z tym prockiem który podałem wyżej ?? To prawda że na wakacjach drastycznie spadną ceny sprzętu??

EDIT: Co myślicie o http://allegro.pl/item661707775_core_2_duo...066mhz_bcm.html Dobra jest ta sztuka??

Edytowane przez Kafarx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sensu się w to pchać. Miałem parę dni E7300, ale szybko zrezygnowałem i wziąłem E5200. Właśnie w to bym się zaopatrzył na Twoim miejscu lub w nowego E6300. Różnica 1 vs 2MB Cache L2 jest zauważalna, ale 2 vs 3 już bez szaleństw.

Także jak chcesz trochę pieca podrasować to raczej PDC, a potem już E8X00/Q9X00.

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zakupie nowego E5200 i podkręce. + grafike nową. temat do zamknięcia ;)

jaką tą nową grafikę planujesz , bo należy pamiętać że 8800gs to 9600gso , więc musisz brać coś mocniejszego aby zauważyć jakąkolwiek różnicę , a nie opłaca się za bardzo brać niczego ponad 4850 bo ten e5200 zacznie być wąskim gardłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaką tą nową grafikę planujesz , bo należy pamiętać że 8800gs to 9600gso , więc musisz brać coś mocniejszego aby zauważyć jakąkolwiek różnicę , a nie opłaca się za bardzo brać niczego ponad 4850 bo ten e5200 zacznie być wąskim gardłem

Jak go podkręci na ~3,4ghz-3,5ghz to już nie koniecznie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi