Skocz do zawartości
mack

Artefakty

Rekomendowane odpowiedzi

wiem wiem, mam jednego posta jestem noob i takie tam.

proszę o nie ignorowanie tego postu bo panowie ( i może panie) jesteście moją ostatnią deską ratunku. mam bardzo nietypowy problem na który nie mogę znaleźć rozwiązania

Artefaktami mi rzuca po 10 minutach w TDU, lub godzince w crysis albo 15 minutach w GTA IV. Karta u gigabyta byla ponad miesiąc i nic nie wykryli zadnej wady, a oddałem ją już drugi raz. za pierwszym razem tez nic nie wykryli ale zmienili biosa.

konfiguracja kompa

E8400

4 gb ramu 800mhz

płyta Gigabyte GA-G31m-S2L

karta Gigabyte ge force 9800 gt 1024mb

nic nie podkręcane

zasilacz nox urano 600w

nie mam już siły do niego ...

wymieniłem ram- to samo

zmniejszyłem taktowanie - to samo

zmniejszyłem napięcia - to samo

wymieniłem zasilacz - to samo

nic nie było nigdy podkręcane.ew na kilka minut dla testow. temp karty nie przekraczają 60*

co dziwne w flatouta najnowszego mogę ciupać bez ograniczeń

wymiana sterów nie pomaga.

próbowałem wrzucić 3 gb ramu zamiast 4 bez zmiany.

system to windows XP z sp2 ale na sp3 i viscie home premium też nie działa

co dziwne po wrzuceniu innego dysku ( z innym biosem) TDU chodziło 3 godziny, potem coraz mniej az do 10 minut.

poniżej wrzucam zdjęcie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekielnie utrudniasz sobie życie. Podłącz kartę u znajomego i zobacz co się dzieje. Jak jest to samo, to wada karty bez 2 zdań i przy 3 wizycie w serwisie powinni wymienić.

Jeśli w innym kompie jest ok, to zacznij szukać przyczyn u siebie. Na jaki zasilacz zmieniałeś? Wyciągnij wszystko ze skrzynki i podłącz na pająka. Zostaw tylko 2GB RAM. Jeśli są w jednej kości, to podłącz tylko 1GB lub 2x1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nox urano 600w... nie znam takiej marki zasilaczy, pewnie jest to jakiś no name i nie daje rady, sprawdź jak się sytuacja ma na markowym zasilaczu.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nox urano 600w... nie znam takiej marki zasilaczy, pewnie jest to jakiś no name i nie daje rady

No nie moge :lol:

Odpal Furmarka na pełnym ekranie w max rozdzielczości i zobacz co się będzie działo. Daj jeszcze temperatury karty.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnei karty za bardzo jak sprawdzić nie mam ale po 2 wizytach w serwisie wykluczyłem jej wadę...

ew mogę poszukać jakiejś karty pod pci ,

furmark pracował przez 400s temperatura doszła z 45 do 60* i stanęła na 3 minuty potem artefakty i zawias, więc to nie wina temperatur . screena nie zdążyłem zrobić

NOX to nie no name

sprawdzałem na chieftecu 450w

Edytowane przez mack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może jednak ten 9800GT jest uszkodzony i nie wynika to bynajmniej z powodu temperatury karty. Jest to Gigabyte a więc dosyć awaryjne karty. To że była w serwisie to mogli albo nie wytestowac jej na tyle dogłębnie że znaleźli usterkę albo poprostu nie chcieli widzieć tej usterki ;) Mówisz że Furmark wywala artefakty a on mocno obciąża grafę, tak więc obwiniałbym właśnie ją. Oddaj ją na gware i tym razem dogłębniej opisz problem, przed tym jednak sprawdź ją koniecznie na innym kompie aby sie upewnić!

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam jak sprawdzi karty na innym kompie ale za to mam inna kartę. a mianowicie radeon x300, podpinam tego radeona, ale słaby jest tak ze furmark nie chodzi nawet na nim... mzoecie polecic inny behmark ze stability testem zeby sprawdzic czy to na 100% wina karty bo jak oddam GF 4 raz i mi znowu nie uznaja to nie wiem co zrobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli podkręcał to na gware raczej mu nie dadzą, ale skąd by mieli wiedzieć, chyba że nvidia ma sekretny zapis zmian taktowań :/ Co ja powiedziałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi