mack Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 wiem wiem, mam jednego posta jestem noob i takie tam. proszę o nie ignorowanie tego postu bo panowie ( i może panie) jesteście moją ostatnią deską ratunku. mam bardzo nietypowy problem na który nie mogę znaleźć rozwiązania Artefaktami mi rzuca po 10 minutach w TDU, lub godzince w crysis albo 15 minutach w GTA IV. Karta u gigabyta byla ponad miesiąc i nic nie wykryli zadnej wady, a oddałem ją już drugi raz. za pierwszym razem tez nic nie wykryli ale zmienili biosa. konfiguracja kompa E8400 4 gb ramu 800mhz płyta Gigabyte GA-G31m-S2L karta Gigabyte ge force 9800 gt 1024mb nic nie podkręcane zasilacz nox urano 600w nie mam już siły do niego ... wymieniłem ram- to samo zmniejszyłem taktowanie - to samo zmniejszyłem napięcia - to samo wymieniłem zasilacz - to samo nic nie było nigdy podkręcane.ew na kilka minut dla testow. temp karty nie przekraczają 60* co dziwne w flatouta najnowszego mogę ciupać bez ograniczeń wymiana sterów nie pomaga. próbowałem wrzucić 3 gb ramu zamiast 4 bez zmiany. system to windows XP z sp2 ale na sp3 i viscie home premium też nie działa co dziwne po wrzuceniu innego dysku ( z innym biosem) TDU chodziło 3 godziny, potem coraz mniej az do 10 minut. poniżej wrzucam zdjęcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Piekielnie utrudniasz sobie życie. Podłącz kartę u znajomego i zobacz co się dzieje. Jak jest to samo, to wada karty bez 2 zdań i przy 3 wizycie w serwisie powinni wymienić. Jeśli w innym kompie jest ok, to zacznij szukać przyczyn u siebie. Na jaki zasilacz zmieniałeś? Wyciągnij wszystko ze skrzynki i podłącz na pająka. Zostaw tylko 2GB RAM. Jeśli są w jednej kości, to podłącz tylko 1GB lub 2x1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 (edytowane) nox urano 600w... nie znam takiej marki zasilaczy, pewnie jest to jakiś no name i nie daje rady, sprawdź jak się sytuacja ma na markowym zasilaczu. Edytowane 14 Czerwca 2009 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 (edytowane) nox urano 600w... nie znam takiej marki zasilaczy, pewnie jest to jakiś no name i nie daje rady No nie moge :lol: Odpal Furmarka na pełnym ekranie w max rozdzielczości i zobacz co się będzie działo. Daj jeszcze temperatury karty. Edytowane 14 Czerwca 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CUBEGAME Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 sprawdz karte na innym kompie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) no własnei karty za bardzo jak sprawdzić nie mam ale po 2 wizytach w serwisie wykluczyłem jej wadę... ew mogę poszukać jakiejś karty pod pci , furmark pracował przez 400s temperatura doszła z 45 do 60* i stanęła na 3 minuty potem artefakty i zawias, więc to nie wina temperatur . screena nie zdążyłem zrobić NOX to nie no name sprawdzałem na chieftecu 450w Edytowane 15 Czerwca 2009 przez mack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) No to może jednak ten 9800GT jest uszkodzony i nie wynika to bynajmniej z powodu temperatury karty. Jest to Gigabyte a więc dosyć awaryjne karty. To że była w serwisie to mogli albo nie wytestowac jej na tyle dogłębnie że znaleźli usterkę albo poprostu nie chcieli widzieć tej usterki ;) Mówisz że Furmark wywala artefakty a on mocno obciąża grafę, tak więc obwiniałbym właśnie ją. Oddaj ją na gware i tym razem dogłębniej opisz problem, przed tym jednak sprawdź ją koniecznie na innym kompie aby sie upewnić! Edytowane 15 Czerwca 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 nie mam jak sprawdzi karty na innym kompie ale za to mam inna kartę. a mianowicie radeon x300, podpinam tego radeona, ale słaby jest tak ze furmark nie chodzi nawet na nim... mzoecie polecic inny behmark ze stability testem zeby sprawdzic czy to na 100% wina karty bo jak oddam GF 4 raz i mi znowu nie uznaja to nie wiem co zrobie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forefox Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 3DMark03 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 a cos mniej ważącego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) ATITool, rthdribl, Artifact Tester, http://www.farb-rausch.com/productions.php (dema fr- 041, 044, 052) aczkolwiek demka mogą się ostro ciąć. Edytowane 16 Czerwca 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 30 minut łaziło bez zastrzeżeń, ale dla pewności oddałem karte znajomemu, zeby mi ją sprawdził na innym komputerze. dam znać co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zual Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 (edytowane) Mialem podobnie bo tak -> http://img14.imageshack.us/img14/7517/sdasdh.jpg Tylko,ze problemem byly ramy,obnizylem timingi i podbilem napiecie,a problem znikl. Edytowane 18 Czerwca 2009 przez zual Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_lesiu Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Ma kartę na gwarancji więc niech z niej korzysta. Gdyby tej nie było, wtedy można myśleć o próbie ratowania karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość D3s3rttt Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Jeśli podkręcał to na gware raczej mu nie dadzą, ale skąd by mieli wiedzieć, chyba że nvidia ma sekretny zapis zmian taktowań :/ Co ja powiedziałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 karta przyszła do mnie z gigabyta. wymienili GPU podobno i problem jest taki sam... mam oddać po raz 6 na gwarancje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 6 raz? Chyba po trzecim możesz żądać zwrotu kasy albo wymiany na nową... Do rzecznika praw konsumenta zawsze można iść i podpytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek69 Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Wejdź do BIOS, i zmień ustawienie "Robust Graphic Booster" na Disabled i zobacz czy pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 niestety nie moge tego wyłączyć. mój bios pozwala tylko na przestawienie intensywności. są 3 poziomy. auto fast i turbo. ustawione mam na auto . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 napisałem pismo o zwrot kasy albo wymianę. po cichutku liczę na zwrot ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...