Skocz do zawartości
nalewator

Problemy Z Botowaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem ze startem windy po uruchomieniu wypisuje ,że nie ma dysku botowalnego.Mam dyski jak w opisie i postanowiłem pozbyć się Maxtora 120GB . Dodam że system mam zainstalowany na Seagate 160GB ale na dysku, partycji oznaczonym D: . Dysk,partycja C: był na wyjętym Maxtorze . Czy jest jakaś rada aby reanimować system bez formatu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj z płyty instalacyjnej przejść do konsoli odzyskiwania systemu (wybierz przy instalacji "napraw" zamiast "instaluj") a następnie wpisz: FIXMBR i/lub FIXBOOT. W takiej lub odwrotnej kolejności. Dla pewności zrób to dwukrotnie i zrestartuj komputer. Na pewno nie zaszkodzi, ale też nie wiem czy na 100% pomoże, bo różnie z tym bywa w takich nietypowych sytuacjach jak Twoja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nietypowych? Pewnie instalowałeś windę na nowym dysku gdy stary nadal był podpięty? Jeśli tak, to XP umieścił swój boot sector na tym starym dysku, gdy go wyjąłeś to nie ma z czego się odpalić. Rozwiązanie podane przez kolegę wyżej powinno pomóc.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety podane rozwiązanie nie pomogło . Później wywaliło mi komunikat NTLDR is missing. Z tym poradziłem sobie przegrywając plik z innego kompa i dopiero wtedy komp odpalił. System działał ale podczas uruchamiania zgłaszał problemy z BOOT.INI . W końcu wypiąłem dysk (Seagate 160GB) i dokupiłem drugiego F2 500GB (już dawno chciałem to zrobić) . System postawiony na nowo chodzi jak złoto. :razz: , wydajnosć wyższa i ciszej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dysku i na napędzie powinny być zworki, pobaw się nimi, sprawdzaj ustawienia w biosie w panelu który jako 1 się wyświetla, może ci wyleciała jakoś ta zworka lub się popsuła, ale to tylko zworka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi