nalewator Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Witam. Mam problem ze startem windy po uruchomieniu wypisuje ,że nie ma dysku botowalnego.Mam dyski jak w opisie i postanowiłem pozbyć się Maxtora 120GB . Dodam że system mam zainstalowany na Seagate 160GB ale na dysku, partycji oznaczonym D: . Dysk,partycja C: był na wyjętym Maxtorze . Czy jest jakaś rada aby reanimować system bez formatu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Spróbuj z płyty instalacyjnej przejść do konsoli odzyskiwania systemu (wybierz przy instalacji "napraw" zamiast "instaluj") a następnie wpisz: FIXMBR i/lub FIXBOOT. W takiej lub odwrotnej kolejności. Dla pewności zrób to dwukrotnie i zrestartuj komputer. Na pewno nie zaszkodzi, ale też nie wiem czy na 100% pomoże, bo różnie z tym bywa w takich nietypowych sytuacjach jak Twoja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Czemu nietypowych? Pewnie instalowałeś windę na nowym dysku gdy stary nadal był podpięty? Jeśli tak, to XP umieścił swój boot sector na tym starym dysku, gdy go wyjąłeś to nie ma z czego się odpalić. Rozwiązanie podane przez kolegę wyżej powinno pomóc. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Korzystałem z podanego przeze mnie rozwiązania w innych sytuacjach, może dlatego tak napisałem. Aczkolwiek autor tematu chyba już poradził sobie z problemem :) a to się tutaj liczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Niestety podane rozwiązanie nie pomogło . Później wywaliło mi komunikat NTLDR is missing. Z tym poradziłem sobie przegrywając plik z innego kompa i dopiero wtedy komp odpalił. System działał ale podczas uruchamiania zgłaszał problemy z BOOT.INI . W końcu wypiąłem dysk (Seagate 160GB) i dokupiłem drugiego F2 500GB (już dawno chciałem to zrobić) . System postawiony na nowo chodzi jak złoto. :razz: , wydajnosć wyższa i ciszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość D3s3rttt Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Na dysku i na napędzie powinny być zworki, pobaw się nimi, sprawdzaj ustawienia w biosie w panelu który jako 1 się wyświetla, może ci wyleciała jakoś ta zworka lub się popsuła, ale to tylko zworka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...